Geplaatst op: 20-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Blootstelling aan ultrafijnstof kan gezondheidsproblemen geven.
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.

In een brief aan de minister schrijft de vakbond dat ‘werkend arm worden en eerder dood gaan door de werkzaamheden op de luchthaven eerder regel dan uitzondering is’. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De nieuwe minister moet gaan zorgen voor vaste banen, veilig en gezond werk en een leefbaar loon voor iedereen die op Schiphol werkt."

Op Schiphol is volgens de vakbond sprake van doorgeslagen concurrentie en flexibilisering, worden cao-afspraken niet nagekomen en arbeidstijden- en arbeidsomstandighedenwet overtreden. "De Schiphol Group zet alles op alles om maar de goedkoopste luchthaven te zijn. De kwaliteit van de werkgelegenheid, de vliegveiligheid en de gezondheid van de medewerkers zijn al jaren van ondergeschikt belang aan de spotgoedkope tickets voor de consument", aldus Van Doesburg.

Onderzoek grondoperatie

Een onderzoek naar de veiligheid van de grondoperatie op Schiphol is volgens FNV vorig jaar gedwarsboomd door de sector. Ondanks dat het ministerie hiervan op de hoogte was, is het onderzoek toch naar de Tweede Kamer gestuurd. Van Doesburg: "Daarin werd vooral FNV Schiphol als het probleem weggezet. Wij zijn inmiddels zelf aan de slag gegaan met een onderzoek naar de veiligheid van de medewerkers op de platformen van Schiphol. Want de conclusie van het ministerie, dat alles in orde is qua veiligheid, is wat ons betreft niet op feiten of bewijzen gebaseerd."  

Gezondheid onder druk

Naast de veiligheid staat ook de gezondheid van de medewerkers op Schiphol onder druk. Bij Schipholwerkers komen bovengemiddeld vaak kanker, hart- en vaatziekte en longaandoeningen voor, blijkt uit eigen onderzoek van FNV Schiphol. De waarschijnlijke oorzaken zijn ultrafijnstof en andere gevaarlijke stoffen, afkomstig van de vliegtuigen. 

"De luchtvaartsector weet dit al 15 jaar. En toch is de Schiphol Group niet van plan om voor 2030 de blootstelling aan ultrafijnstof te verminderen. Dat mag de minister niet laten gebeuren", aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: Schiphol, arbeid, beleid

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
27/05/22
Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
25/05/22
Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
25/05/22
Festivals & Concerten grote corona verliezers
Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
25/05/22
Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
25/05/22
Exclusief voor leden
Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
25/05/22
Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
25/05/22
Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.