Geplaatst op: 18-01-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

ADAC Camping Awards 2022 bekendgemaakt

ADAC Camping Awards 2022 bekendgemaakt

De winnaars van de ADAC Camping Awards 2022 komen uit Italië (Innovatie en Vooruitgang), Oostenrijk (Demografische veranderingen en toegankelijkheid), Duitsland (ADAC Camping Booking Award) en Spanje (Duurzaamheid en milieubewustzijn). In deze laatste categorie was ook Ons Buiten uit Nederland genomineerd.

De winnaars van Europa’s belangrijkste campingprijs, die volgens Uwe Frers, algemeen directeur van ADAC Camping GmbH zijn te beschouwen als ‘de Oscars van de campingbranche’ werden vrijdagavond 14 januari in Stuttgart bekendgemaakt tijdens de allereerste live-uitzending van het virtuele ADAC Camping Gala. Uit honderden suggesties van de kampeersector en een internationale commissie van 40 kampeerexperts werden de prijswinnaars in vier thematische categorieën gekozen: Duurzaamheid en milieubewustzijn, Innovatie en vooruitgang, Demografische veranderingen en toegankelijkheid, en ADAC Camping Booking. Bovendien werd Josipa Cveli? Bonifa?i?, een andere persoonlijkheid van de Europese camping industrie, in de Hall of Fame opgenomen.

Duurzaamheid en milieubewustzijn. Winnaar: Camping La Ballena Alegre uit Spanje

De moderne camping aan de Costa Brava krijgt deze onderscheiding voor het duurzame en milieuvriendelijke gebruik van de camping, met name voor de maximale vermindering van de CO2-uitstoot. Per jaar wordt meer dan 100 ton CO2 bespaard. Andere genomineerden: Blokhus Natur Camping, Denemarken en Ons Buiten, Nederland. Tijdens het Trendcongres Toerisme & Vrije Tijd op 30 september 2021 sprak NRIT met Gabriël Coppoolse, eigenaar van campingpark Ons Buiten Natuurlijk Kamperen in het Zeeuwse Oostkapelle. Hij vertelde bij die gelegenheid over zijn transitie naar duurzaam toerisme en waarom hij miljoenen investeerde in faciliteiten die zoals hij het beschrijft ‘connected to earth’ zijn. Ons Buiten meldde in november 2021 trots op de site dat ze als enige Nederlandse camping genomineerd waren voor de ADAC Awards. Op de site is ook een toelichting te vinden op het duurzaamheidsbeleid van Ons Buiten.

Innovatie en Vooruitgang. Winnaar: Centro Vacanze Pra’ delle Torri, Italië

Het moderne vakantieoord in de buurt van Venetië verrast telkens weer met nieuwe ideeën voor vrijetijdsbesteding. Het jongste bewijs van zijn innoverende kracht: het nieuw aangelegde activiteitenpark, dat perfect is afgestemd op de behoeften van jonge kampeerders. Andere genomineerde: Camping Nature Parc L’Ardéchois, Frankrijk en La Rocca Camp, Italië.

Demografische veranderingen en toegankelijkheid. Winnaar: 50plus Campingpark Fisching, Oostenrijk

Met een gedurfd concept dat zich richt op kampeerders boven de 50 en hun behoeften, kwam het camping uit Stiermarken, gerund door de familie Pfandl, als beste uit de bus in deze categorie. Andere genomineerden: Strandcamping Waging am See, Duitsland en Camping Salatà, Spanje.

ADAC Camping Booking Award. Winnaar: Camping Stover Strand Kloodt, Duitsland

De camping uit Drage aan de Elbe, gelegen in de buurt van Hamburg, kreeg de prijs voor zijn rol als pionier en baanbreker in de digitalisering van de Duitse campingsector. Camping Stover Strand Kloodt loopt voor op de rest van Duitsland bij de implementatie van het online boeken van staanplaatsen. Andere genomineerden: Aminess Atea Camping Resort, Kroatië en Feddet Strand Resort, Denemarken.

De uitreiking van de ADAC Camping Awards 2023 is opnieuw gepland als live evenement tijdens het ADAC Camping Gala in de CMT in Stuttgart in januari 2023.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, duurzaam toerisme, vakantieparken, bungalowparken, campings, verhuur, kamperen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/05/22
Exclusief voor leden
De schuldenberg is hoog bij horeca en recreatie
Bijna één op de vijf ondernemers (met meer dan vijf werknemers) geeft aan meer schulden te hebben dan voor de corona-crisis. Vooral bedrijven in de horeca (50,6%) en in de sector cultuur, sport en recreatie (41,7%) geven aan dat de schuldenlast hoger is dan voor de crisis. Er is ook uitgezocht hoeveel tijd de bedrijven nodig hebben om de schuld af te lossen.
23/05/22
Netwerkmiddag recreatie en toerisme in Utrecht
De netwerkmiddag vond plaats op vrijdag 20 mei. Bart Blikman (general manager Carlton President en bestuurslid van het Hoteloverleg HOST) heette de aanwezigen welkom en sprak over de aantrekkende bezoekerseconomie. Daarna ging het over provinciaal beleid, actuele programma's voor de Utrechtse regio en data.
19/05/22
Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé
Vacansoleil Camping Holidays heeft tijdens de Big Improvement Day de award gewonnen voor onderneming die zich krachtig heeft hersteld na een moeilijke periode. Het laat ook zien hoe zwaar Vacansoleil leed tijdens de coronajaren. Ook in de tweede categorie won een bedrijf uit de vrijetijdseconomie, het Filmcafe.
18/05/22
Ondernemersvertrouwen neemt toe maar ruim 46% heeft zorgen om prijsstijgingen
Het is een bijzondere tijd met aan de ene kant stijgend ondernemersvertrouwen maar er zijn grote zorgen om prijsstijgingen voor materialen en dienstverlening.
18/05/22
Genomineerde accommodaties bij Bed & Breakfast Nederland voor 2022
Drie bed & breakfasts maken kans op de titel ‘Beste B&B van Nederland 2022. Er zijn nog 3 categorieën met genomineerde accommodaties.
13/05/22
Mooiste kasteel van Nederland een hostel?
De ANWB-verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland nadert de ontknoping. Het kan zijn dat het mooiste kasteel een hostel is. De jury kijkt ook naar de verbinding met recreatie.
12/05/22
Neem een kijkje in het Romeins verleden
Ben je geïnteresseerd in erfgoed, neem dan een kijkje in het verleden met de vitrinekastjesroute. D...
12/05/22
Exclusief voor leden
Snel herstel horeca maar volledig herstel in 2023
Gedurende 2022 vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie, verwacht bank ING. Deze bank legt ook het gunstige verband tussen evenementen en volumegroei van de horeca.