Geplaatst op: 17-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland. Foto: Gastvrij Nederland.
Gastvrij Nederland is "verbijsterd" over de versoepelingen, die het kabinet tijdens de persconferentie van 14 januari 2022 aankondigt. "Er zit werkelijk niets in het vat voor ondernemers uit de gastvrijheidssector”, reageert Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, furieus. "Dit is bijna onwerkelijk”. Vooral de onevenwichtigheid waardoor de gastvrijheidsindustrie op geen enkele manier kan deelnemen aan de versoepelingen is de bracheorganisatie een doorn in het oog.

Een maand na het ingaan van de strenge lockdown van december 2021, meldt het kabinet dat er ruimte is voor versoepelingen. Zo kunnen mensen weer in niet-essentiele winkels terecht, is bezoek aan contactberoepen toegestaan, wordt binnen en buiten sporten ruimer mogelijk, vervalt de maximum groepsgrootte buiten en vervalt het thuiswerkadvies.

Maar de hele gastvrijheidssector blijft voorlopig nog op slot en dat schiet bij Kees van Wijk volledig in het verkeerde keelgat. "Dit is heel onevenwichtig beleid. Elke ondernemer uit elke sector zou toch op z’n minst iets moeten profiteren van de openstelling.”

Boos over onevenwichtigheid

Gastvrij Nederland pleit voor meer evenwicht in de maatregelen. Ondernemers uit de gastvrijheidssector zitten er volledig doorheen. Een goede onderbouwing van de overheid voor dichthouden van deze sectoren is afwezig. Bekend is dat de besmettingen toch vooral niet bij de bedrijven in de gastvrijheidssector plaatsvinden. Daarnaast is de toegankelijkheid van de gastvrijheidssector aantoonbaar van groot belang van het welzijn en welbevinden van heel veel Nederlanders omdat zij kunnen ontspannen, vertier zoeken, uit eten gaan, elkaar ontmoeten, reizen, sporten, cultuur snuiven en congressen en evenementen bijwonen. En hebben zij met alle maatregelen en protocollen bewezen dat zij veilig en verantwoord open kunnen.

Gestrompel is rampzalig voor bedrijven

Gastvrij Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om spoedig met perspectief te komen voor deze bedrijven. Het gestrompel van lockdown naar lockdown, de extreem korte tijd tussen besluit en inwerkingtreden en een besluitvormginscyclus van drie weken is rampzalig voor bedrijven.

Verbijsterd KHN

Ook Koninklijke Horeca Nederland gebruikte het woord 'verbijsterd. In een reactie wordt het maatschappelijk belang van de gastvrijheidseconomie genoemd. Het steekt dat in de landen rondom Nederland de horeca wél open is.

Nederland is corona-moe en heeft genoeg van alle maatregelen. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. Dat heeft de sector tijdens de perioden van heropening keer op keer bewezen. Horecaondernemers zijn boos en begrijpen niet dat binnen de versoepelingsruimte die nu wordt geboden, geen ruimte voor de horeca is. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief zorgen voor onzekerheid, frustratie en psychische druk, ook bij hun medewerkers. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. Een gezonde samenleving kan immers de druk op de zorg verkleinen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen weken hebben we er echt werkelijk alles aan gedaan en meerdere gesprekken gevoerd met de nieuwe minister van EZK om ook de horeca mee laten te nemen in de versoepelingsruimte, maar dat zit er vooralsnog niet in. Onbegrijpelijk en onacceptabel aangezien de horeca in heel Europa gewoon open is. Als branche willen we dan ook per direct gelijkgesteld worden en komen daarom in actie.”
Trefwoorden: corona, versoepeling, gastvrijheidseconomie, horeca, cultuur

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/05/22
Exclusief voor leden
Nederland bouwt paviljoen bij wereldtentoonstelling 2025 in Osaka
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten.
20/05/22
Aegean Airlines komt naar Eindhoven Airport
Eindhoven Airport ziet op 23 juni het eerste toestel van de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines landen.
20/05/22
Consumentenvertrouwen mei extreem laag net als de koopbereidheid
Consumenten bleven in mei 2022 nagenoeg even negatief als in april, toen het consumentenvertrouwen n...
20/05/22
Lichtplan Arnhem zet gevels beter in het licht
Bezoekers die 's avonds je stad binnenkomen wil je ook een aantrekkelijk stadbeeld bieden. Arnhem ma...
20/05/22
Dutch Water Week opening in Scheepvaartmuseum
De opening van de Dutch Water Week 2022 vindt plaats naast het Scheepvaartmuseum. Onder meer de optimisten liggen dan klaar om kinderen te laten kennismaken met watersport.
19/05/22
easyJet herstelt snel van pandemie
Deze zomer vliegt easyJet bijna weer op pré-coronaniveau. De ticketverkoop loopt als een speer, de omzet groeit spectaculair vanuit een diep dal en het verlies loopt scherp terug. Ook rond duurzaamheid maakt de luchtvaartmaatschappij stappen.
19/05/22
Popsector heeft meer hersteltijd nodig
De Nederlandse popsector heeft meer hersteltijd nodig dan andere culturele deesectoren om van de pandemie te herstellen. Wat is er nodig voor een florerende popcultuur?
19/05/22
Crossing Border maakt weer stap naar België
Het Nederlandse literatuur- en muziekfestival Crossing Border keert na acht jaar terug in Antwerpen.