Geplaatst op: 15-12-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-5

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

4 november Start-up energy

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

Het online evenement ‘Vanuit crisis naar transitie’ leverde veel geïnteresseerde kijkers op. Iedereen in het vakgebied ziet en voelt de grote veranderingen aan, zoals de klimaat- en duurzaamheidstransitie. De uitzending van NRIT, LOTM en Kennisnetwerk Destinatie Nederland leverde concrete tips op voor een succesvolle transitie. "Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis,” gaf onder meer Martijn Westerbrink (dEVENTer) de kijker mee.

Aan de slag door CO2-belasting

De uitzending startte met Jos van der Sterren over het vorig jaar opgerichte Europese netwerk Tourban (zie www.tourban.eu). "De kernvraag is de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering en hoe je dat doet. Er blijft wel een spanningsveld tussen duurzame oplossingen maar de consument wil er niet méér voor betalen, verwachten de ondernemers.” Als tip om toch in de sector de maatschappelijk gewilde transitie erdoor te krijgen is de overheid er bij te betrekken door helder te zijn naar ondernemers. Tegelijkertijd heft die overheid een heffing waardoor ondernemers wel moeten. "Door de komende CO2-belasting moeten ondernemers aan de slag met duurzaam toerisme. Er is nu nog een gebrek aan kennis en goed opgeleide mensen voor deze ontwikkeling. Ondernemers verwachten meer duidelijke regels van de overheid zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Wat hebben jij en je partners nodig?

Saskia Griep van touroperator Better Places weet als geen ander hoe je de transitie inzet en volhoudt. Dit zijn haar tips. "Straks komt er klimaatverandering en daar willen we op voorbereid zijn als touroperator. Daarom hebben we de stap naar Europa gemaakt tijdens de coronacrisis,” zegt de voorheen verre reizenspecialist. "In het diepste van de crisis, keken we naar wat kunnen we wel?” Better Places zette voor het eerst reizen op eigen land in de markt. "Die reizen zijn in de Maashorst en de Biesbosch en dat loopt super goed.” Tips om die lange transitie vol te houden: "Altijd in beweging blijven. Focus op de lange termijn. Blijf overleggen met je partners en kijk wat zij nodig hebben.”

Werk eerst aan bewustwording

Diana Korteweg Maris (Kenniscentrum Kusttoerisme en HZ) en Wies Buysrogge (Impuls Zeeland) verbonden onderzoek aan investeringen die de regionale investeringsmaatschappij kan opzetten:

Wies: "Ondernemers vragen aan ons over de duurzame transitie, waar begin ik dan? Daarom werk je eerst aan bewustwording. Wat betekent bijvoorbeeld zo een groot onderwerp als een energietransitie voor jouw onderneming? We planten zaadjes over de grote transities. Ondertussen is er 6 miljoen gestoken in Fonds VerblijfsRecreatie en vandaaruit worden leningen verstrekt. En hoe werk je ermee in de praktijk: "Laat zien welke waarden je hebt als bedrijf voor je omgeving.” Diana: "Het recreatiebedrijf is ook een voorbeeld voor je gasten, die de ervaringen over duurzaamheid en transitie meenemen naar huis. Geef die inspiratie en dat pakken je bezoekers thuis weer op.”

Duitse gast is gevoelig voor duurzaam verblijf

Gabriel Coppoolse, eigenaar van ‘Ons buiten natuurlijk kamperen’ over zijn verandering waarbij hij de bakens verzet van veel entertainment naar duurzame accommodaties, "connected to earth, zoals hij het uitdrukt: "We doen nu waar we zelf achter staan en dat voelt weer goed.” Onder meer investeerde Coppoolse op duurzame wellness, een nieuwe natuurlijke speeltuin en verbetering van duurzame faciliteiten (investeringsbedrag ongeveer 2 miljoen euro). Over de ontwikkeling van duurzame accommodaties zegt hij, "We gaan van afval naar circulaire waarde van je accommodaties. In de Randstad zijn de ontwikkelingen al tien jaar verder bij de consument, die gasten willen een duurzame camping ervaren. Onze Duitse gasten zijn ook veel verder. De ADAC-inspecteur gaf er extra betekenis aan in de gids. De Duitse gast spreekt dit enorm aan.”

Tips voor ondernemers: "Ga na waar je zelf achter staat. Waar sta je voor en dan pas de volgende stap zetten. Dat wordt het vertrekpunt voor je investeringen. Voor elk bedrijf is er een gast als je weet voor wie je het doet. Als je alleen op korte termijn investeert kun je de boot missen.”

Cultuur is informatiedrager

Martin Cnossen van Merk Fryslan bekijkt transitie vanuit zijn rol als destinatieorganisatie: "In 2022 vindt het eerste Arcadia jaar plaats, de opvolger van Culture Hoofdstad (2018). Vanuit de Sustainable Global Goals die worden meegenomen in de visie, zie je dat veel Friezen mee willen werken aan de programmering.” En hoe bouw je aan die community die duurzaamheid voor elkaar krijgt? "Cultuur is een sterke pijler in dit proces. Natuurtoerisme is ook een onderdeel dat we willen versterken. Meerdere regio’s in Friesland kunnen zich nog ontwikkelen, zoals de Waddenkust. Daar zie je dat er nog geen druk op toerisme staat vanuit de discussie van overtoerisme. Onze oproep aan het nieuwe kabinet: steun de ondernemers in de duurzame ontwikkelingen. De Rijksoverheid is daarin een belangrijke partner.”

Scenario’s voor rust in je organisatie

Martijn Westerbrink (evenementenorganisatie dEVENTer): "2021 was de grootste speeltuin voor evenementen die je maar kunt verzinnen.” Dat heeft ook invloed op de ontwikkeling van duurzame evenementen: "Kansen grijpen als die zich voordoen. Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis. Kijk altijd een stapje breder, met 6 scenario’s voor op- en afschalen bijvoorbeeld waarmee we evenementen ook duurzamer kunnen organiseren.”

Trefwoorden: transitie, toerisme, recreatie, transitie, duurzame transitie, duurzaam toerisme, dmo's, sdg's, evenementen, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, vakantieparken, investeringsmaatschappijen, ondernemen, reisbranche, duurzaam reizen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/22
Libelle Zomerweek verhuist dit jaar naar Expo Haarlemmermeer
Libelle Zomerweek, al 25 jaar het grootste buitenevenement voor vrouwen, gaat verhuizen naar Expo Ha...
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...
05/01/22
Exclusief voor leden
Wat is de waarde van livemuziek?
Hoe waardeer je livemuziek? Die vraag pakte onderzoeksproject POPLIVE op. Ze komen met een Nederlandse Livemuziek Monitor en een gedegen onderzoek naar de livemuziekecologie.
27/12/21
Event Summit op 14 april 2022
EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor de evenementenbranche, is verplaatst van 10...
24/12/21
Groene Sector Vakbeurs verplaatst naar maart 2022
De komende editie van De Groene Sector Vakbeurs, die gepland staat op 11, 12 en 13 januari in Evenementenhal Hardenberg, wordt verplaatst naar 8, 9 en 10 maart 2022 vanwege de verlenging van de lockdown.
17/12/21
Franeker wordt sterrenstad
Grote kans dat het Eise Eisinga Planetarium in 2023 tot Unesco werelderfgoed wordt uitgeroepen. Ondertussen is de stad Franeker bezig om zich meer te laten zien als sterrenstad en daarvoor is de hulp ingeroepen van ontwerper Daan Roosegaarde.
14/12/21
Keukenhof over 100 dagen open
Het zal spannend worden voor de samenwerkingspartners Keukenhof en Mauritshuis. Over 100 dagen gaat de Keukenhof open. Zal het dan weer gewoon lukken om de poort open te maken? Dan kan je het Meisje met de parel bewonderen in tulpen.
14/12/21
Metershoog beeld Frida Kahlo blikvanger voor Assen
Met de plaatsing op maandag 13 december 2021 van een vijf meter hoge buste van kunstenaar Frida Kahlo op de kop van de Vaart is de Frida in Assen city experience compleet.