Geplaatst op: 15-12-2021
Auteur: Marc Gerlings

Reacties op voortzetting avondlockdown: "gestrompel zat"

Reacties op voortzetting avondlockdown:
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland kijkt vanuit een breder perspectief naar de coronamaatregelen die gisteravond zijn aangekondigd. "Zo langzamerhand zijn we het gestrompel van lockdown naar lockdown en van korte termijn beslissing naar korte termijn beslissing goed zat.” 

Kees van Wijk vervolgt: "Het kabinet schijn te vergeten dat de ondernemers juist uit deze zwaar getroffen sector door hun vermogens heen zijn en inmiddels flinke schulden hebben opgebouwd.”

Gastvrij Nederland heeft er begrip voor dat het kabinet maatregelen moet nemen. Maar wij zien liever nog meer inzet op effectieve maatregelen, zoals maximaal versneld geven van boosterprik, verhogen van de vaccinatiegraad van specifieke doelgroepen en uitbreiden van de IC capaciteit. En tegelijkertijd een goede exit strategie ontwikkelen en een langer houdbare oplossing aanbieden aan getroffen ondernemers.

Van Wijk vindt het niet meer dan terecht dat het kabinet de steunpakketten verlengt, zeker nu de coronabeperkingen langer blijven gelden. Maar liever ziet hij dat al die ondernemers uit de reis-, cultuur-, evenementen, touringcar- en rondvaartbranche, uit de horeca en recreatiesector en de dagattracties en uit de beurzen en congressector doen waar ze goed in zijn: ondernemen zodat gasten en bezoekers kunnen ontspannen, recreëren op land en op het water, uit eten gaan, kamperen, sporten, elkaar ontmoeten, cultuur snuiven, reizen in binnen- en buitenland, congresseren en evenementen bijwonen.

Koninklijke Horeca Nederland ziet de omzet van de feestmaand december in rook opgaan. 'De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners of weekendjes weg. Nu de avondlockdown is verlengd, valt dit voor het tweede jaar op rij allemaal weg. Feesten en (catering)partijen zijn volop geannuleerd tot ver in Q1, restaurants kunnen geen diner op locatie aanbieden en ook de hotellerie heeft het enorm zwaar. Na de persconferentie van eind november nam het aantal annuleringen rap toe en zijn er nog nauwelijks reserveringen. Nu er na 17.00 uur niets meer te doen is en alleen dineren op de kamer overblijft, is de sjeu er - ondanks de creativiteit van heel veel ondernemers - voor veel gasten vanaf.'
Topics:Beleid
Trefwoorden: corona, maatregelen

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/07/24
Hellendoorn vernieuwt langste rapid river van Nederland
De langste ‘rapid river’ van Nederland (480 meter) is niet alleen één van de populairste attracties van Avonturenpark Hellendoorn kreeg een opknapbeurt.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Travel Challenge scoort hoog in samenspel studenten en reisbedrijven
De recente Travel Challenge van Reiswerk scoort gemiddeld een 8,7 bij deelnemende bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen. Reiswerk dat het door die hoge score meteen gemotiveerd is om de Travel Challenge voor 2025 op te zetten.
11/07/24
Efteling Danse Macabre opent op 31 oktober
De Efteling heeft de naam van de nieuwe grote attractie bekend gemaakt. Het wordt: Danse Macabre. Deze attractie vervangt het oude spookslot en open op 31 oktober. Deze spectaculaire attractie is een combinatie van een zogenaamde thrill ride en immersieve showtechniek, die nog nergens ter wereld bestaat.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...