Geplaatst op: 30-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau

Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Deze zomer lag de omzet van de Nederlandse horeca op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige omzetcijfers. 

In het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 14,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Alle branches noteerden ten opzichte van de zomer van 2020 een groei. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 was de omzet even groot. Nu was de zomer in deze pandemische periode redelijk normaal. Over het hele jaar bezien, is de Nederlandse horeca nog lang niet hersteld van de pandemie. Het herstel deze zomer is toe te schrijven aan de restaurants, verreweg de grootste branche binnen de horeca, de fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) en de overige logiesverstrekking (vakantieparken en campings).

Hotels: -23,1%

Hotels boekten in het derde kwartaal weliswaar bijna 14% meer omzet dan een jaar eerder, maar bleven van alle branches in de horeca het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet nog bijna een kwart lager. 

Verblijfsrecreatie: +16,6%

Met de verblijfsrecreatie ging het een stuk beter. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 8,1% ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 en van 16,6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Dat is behoorlijk in lijn met de vandaag gepubliceerde cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties waar het aantal overnachtingen in de verblijfsrecreatie tussen 2019 en 2021 met 14% groeide. 

Kantines en catering:-14,2%

De omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder van kantines en catering was in het derde kwartaal met 30,5% het grootst van alle horecabranches. De omzet lag echter nog altijd ruim 14% lager dan in hetzelfde kwartaal twee jaar eerder. 

Restaurants: +10,4%

Bij restaurants was de omzet 17,8% hoger dan in het derde kwartaal van 2020. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 10,4% hoger.

Fastfood: +14%

Fastfoodrestaurants boekten een omzetstijging van 13,5% vergeleken met het derde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 14% hoger. Cafés ten slotte, zetten ruim 7% meer om dan een jaar eerder. Hun omzet bleef echter ten opzichte van twee jaar eerder nog 4,4% achter.

Figuur 1: Omzet Nederlandse horeca in het derde kwartaal van 2021, ten opzichte van dezelfde periode in 2019 een 2020

OmzetHorecaZomer2021
Bron: CBS
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, vakantieparken, horeca, hotels, restaurants, cafés, fastfoodrestaurants, kantines, catering, omzet

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
16/01/22
ING: 2022 nog zwaar jaar voor de horeca
Hoe is het de Nederlandse horeca in 2021 vergaan en wat is het perspectief? ING gaat in haar nieuwste sectorupdate daarop in.
12/01/22
Genomineerden Foodservice Award 2022
De genomineerden voor de ‘Foodservice Award 2022’ verkiezing zijn bekend. Twintig foodservice bedrijven maken kans op een (categorie)prijs. Tijdens deze bijzondere editie, waarbij de meeste deelnemers (gedeeltelijk) gesloten zijn geweest, is er meer dan 21.000 keer gestemd.
07/01/22
KHN aan nieuwe kabinet: Horeca klaar voor verantwoorde heropening
De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open. Koninklijke Horeca Nederland...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...
30/12/21
Respons van vrijetijdsbedrijven op sociale media weer lager
Hoe reageren vrijetijdsbedrijven op vragen van consumenten op sociale media? De Breda University of Applied Sciences nam de proef op de som.
28/12/21
Partner voor Hotels for Trees
Blycolin wordt Founding Partner van Hotels for Trees. De internationale aanbieder in linnenservice voor de hospitality branche biedt de stichting financiële steun ten behoeve van de verdere Europese groei. Verder zal Blycolin het concept gaan promoten onder haar meer dan 2.000 hotelklanten.
21/12/21
Deliveroo bezorgers vallen onder cao
Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter in hoger beroep in een zaak die FNV tegen het bedrijf aanspande.