Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 24-11-2021
Auteur: NRIT redactie

Zo kunnen we onze steden groener maken

Zo kunnen we onze steden groener maken
Veel kansen om steden groener te maken.
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben. Steden kunnen bijvoorbeeld groene initiatieven nemen door zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Vervolgens kunnen inwoners ervoor kiezen om deze opgewekte duurzame energie te gebruiken. Daarnaast helpen de onderstaande manieren ook om Nederlandse steden groener te maken. 

Efficiënt openbaar vervoer 

Of het nu gaat om hightech of bescheiden, vervoersoplossingen waarmee mensen zich snel en gemakkelijk zonder auto kunnen verplaatsen, zijn een essentieel onderdeel van een groene stad. De meest duurzame transitsystemen maken gebruik van schone technologieën en verminderen de CO2-uitstoot. Sommige steden hebben goed georganiseerde metrosystemen, terwijl andere alleen busbanen hebben. De beste openbaarvervoersystemen voldoen aan de behoeften van de bevolking met betrouwbare service en handige routes.

Opvallende groene gebouwen

Showcase-ontwikkelingen die de grootste, hoogste en groenste gebouwen willen zijn, kunnen soms worden gezien als "window dressing" voor overheden en bedrijven die op zoek zijn naar groene geloofwaardigheid. Maar zolang ze niet allemaal het werk van een stad zijn, bieden prominente, opvallende milieuvriendelijke structuren zeer zichtbare symbolen van groene intenties en vestigen ze de aandacht op de nieuwste technologieën.

Kwalitatieve openbare ruimtes

Te midden van alle wolkenkrabbers en drukke wegen heeft een goede groene stad plekken die op menselijke maat zijn gebouwd of gerenoveerd, plekken waar mensen veilig kunnen wandelen en gezellig samenkomen. Of het nu de High Line van New York is, een oude spoorwegverbinding die is omgebouwd tot een loopbrug of een populair winkelgebied voor voetgangers in Kopenhagen, zulke plaatsen stimuleren niet alleen het te voet verkennen, maar verminderen ook de behoefte aan grote privéwoningen door gemeenschappelijke ruimte te creëren voor mensen om van te genieten.

Slim energiebeleid

Het kopen van hernieuwbare energie en het verplicht stellen van efficiëntiemaatregelen zijn twee manieren waarop een stad haar economische slagkracht kan gebruiken om een markt voor groenere producten op te bouwen en tegelijkertijd haar eigen milieu-impact en vaak ook de bedrijfskosten)te verlagen, bijvoorbeeld met een energievergelijker. Dankzij het geavanceerde afvalprogramma van Noorwegen kan het afval van de stad bijvoorbeeld worden verbrand en omgezet worden in energie om de stad te verwarmen. Ook veel Nederlandse steden proberen hier al gebruik van te maken.

Veel groene parken

Parken zijn de 'longen van de stad', zei architect Frederic Law Olmsted ooit over Central Park in New York. Van de 500 jaar oude Giardino della Guastella in Milaan tot het Stadtpark van Wenen, parken bieden zowel een plek voor gekwelde stadsbewoners om diep adem te halen, te ontspannen en contact te maken met de natuur, als een verkoelende tegenhanger van het hitte-eilandeffect gecreëerd door al dat asfalt. Het openbaar groen verbetert de leefbaarheid van stedelingen en dient bovendien als buffer tegen overstromingen.

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...