Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 23-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe waardeer je een toeristisch plan?

Hoe waardeer je een toeristisch plan?
Foto: Pexels

In 2022 willen Merlijn Pietersma (ZKA), Han Verheijden (Verheijden Concepten) en Wander Groot (Leisure Brains) samen een cursus ‘Recreatieve Projectontwikkeling’ voor gemeenten gaan verzorgen. Dat maakte Han Verheijden bekend op de Recreatie Vakbeurs waar hij in de Studio in gesprek ging met Marc Gerllings.

"Het verdienmodel van vastgoedbedrijven en ketens in de recreatie is voor exploitanten en gemeenten helemaal niet transparant. Dat geeft onduidelijkheid maar ook wantrouwen”, stelde Han Verheijden. Dat gebrek aan kennis zorgt voor een stroom aan onderzoeksvragen en vertraagt het proces onnodig. "Wij gaan daarom een cursus ontwikkelen voor gemeenten en groepen ondernemers. We maken daarin de financiële stromen inzichtelijk. Daar wordt geld weggebracht, daar wordt geld verdiend.” Met geld verdienen is volgens Verheijden niks verkeerd: "Maar kennis van die geldstromen geeft wel inzicht in je speelruimte i9n de onderhandelingen.” Verheijden wil vastgoedbedrijven en ketens niet in een kwaad daglicht stellen maar wil het speelveld evenwichtiger maken: "Je kunt pas goed onderhandelen als je het verdienmodel van andere partijen een beetje door hebt. Met de cursus willen we bereiken dat alle partijen met zelfvertrouwen en voldoende kennis de onderhandelingen ingaan.” 

Achtergrond

Volgens de initiatiefnemers zien recreatieve accommodaties er weliswaar uit als onroerend goed, maar zijn ze dat eigenlijk niet. De bij dergelijke projecten betrokken planeconoom heeft vaak geen weet van investeringen in specifieke, recreatieve voorzieningen en -belangrijker- heeft vaak geen idee wat de exploitatie oplevert en welke grondwaarde daaruit voortvloeit. Recreatieve accommodaties moeten derhalve niet worden gewaardeerd als onroerend goed maar als bedrijfsmiddelen waarmee geld verdiend moet worden in een ‘productieproces’. Bovendien vormen ze geen courante ruimtes met alternatieve aanwendbaarheid als winkelpanden. De waarde van recreatieprojecten is sterk management- en conceptafhankelijk.

Hoe schat je een plan op waarde?

Bij gemeenten ontbreekt het bovendien aan kennis en kengetallen om een plan van een ondernemer ‘op waarde’ te schatten. Is de uitbreiding echt nodig voor een haalbare exploitatie of slaat die haalbaarheidsstudie nergens op? Is ‘uitponding’ van kavels of recreatiewoningen echt nodig voor de financiering van het hele project? Die vragen kunnen gemeenten vaak niet beantwoorden wat of slechte beslissingen oplevert of het proces onnodig vertraagt. "Daarom dragen wij graag bij aan het scheppen van meer inzicht in te hanteren modellen, kengetallen, exploitatievoorwaarden en financieringsconstructies in recreatie en toerisme en dan vooral in de (her)ontwikkeling van vakantieparken, resorts en andere vormen van verblijfsrecreatie.”

De cursus

De bedoeling van de cursus is om meer inzicht te bieden in de verdienmodellen van vastgoedpartijen en ketenbedrijven bij de transformatie van vakantieparken. Meer inzicht kan leiden tot een soepeler verlopend proces met oog voor de positie van alle partijen, inclusief die van de overheid. Mensen die naar aanleiding van dit bericht hun belangstelling willen kenbaar maken, kunnen contact opnemen met Sasja Vermeulen van ZKA (s.vermeulen@zka.nl).

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, beleid, plannen, ontwikkeling, economie, onroerend goed, waarde, haalbaarheidsonderzoek

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Slagharen lanceert voordelig Familieticket
Attractie- & Vakantiepark Slagharen introduceert een nieuw Familieticket, speciaal ontworpen voor gezinnen die samen een dag vol avontuur willen beleven. Het ticket biedt toegang voor vier personen tegen een vast, aantrekkelijk tarief en is vanaf deze week verkrijgbaar via de website van het park.
08/07/25
Rustwat opnieuw verkozen tot leukste waterrasterras
Voor het tweede jaar op rij is Rustwat aan de Linge uitgeroepen tot ‘Het leukste terras aan het water’ in het Rivierengebied. Het terras wist opnieuw de meeste stemmen te verzamelen tijdens de jaarlijkse verkiezing van Stichting Bureau Toerisme.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Exclusief voor leden
ZooParc Overloon opent nieuw expeditiegebied Ngyuwe
ZooParc Overloon heeft vandaag het langverwachte expeditiegebied Ngyuwe geopend voor abonnementhouders. Dit nieuwe deel van het park staat volledig in het teken van Tropisch Afrika en is vanaf 11 juli toegankelijk voor alle bezoekers.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.