Geplaatst op: 15-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein

Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein
De provincie Gelderland steunt met ruim 100.000 euro het project Loevestein-Munnikenland. Daarmee moeten bezoekers van het beroemde kasteel worden verleid ook het omliggende Munnikenland te bezoeken. 

Slot Loevestein is vooral bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot en trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers waarvan ruim 73.000 betalend. De vesting ligt op het kruispunt van waterwegen, het snijpunt van politieke betrekkingen en het knooppunt van ambities. Om het erfgoed van  Loevestein te kunnen beleven, is de verbinding van natuur, water en cultuurhistorie van wezenlijk belang.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De steun van de provincie Gelderland vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt rondom de Regiodeal-project Doorontwikkeling Loevestein-Munnikenland. Trekker van het project is Stichting Museum Slot Loevestein. De beheerders willen een masterplan opstellen om het voor bezoekers aantrekkelijker te maken om het Slot te beleven in relatie tot het omliggende Munnikenland. Loevestein werkt momenteel in samenspraak met diverse stakeholders een masterplan uit voor de doorontwikkeling van het gebied vanuit de integraliteit van natuur, water en cultuur(historie). Het natuurgebied en de museale vesting zijn beide onderdeel van de voor de Unesco werelderfgoedstatus genomineerde Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de doorontwikkeling staan instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed en natuur, en maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie en bereikbaarheid centraal.

Aansluiting bij nieuw denken over erfgoed

Het project sluit aan bij Gelderse ambities voor recreatie & toerisme, (wereld)erfgoed en riviernatuur. Erfgoedgedeputeerde Peter Drenth: "Met de bezichtiging van Slot Loevestein en het mooie omliggende Munnikenland geeft toeristen de kans verschillende, bijzondere momenten tijdens een bezoek te beleven. Het mooie Gelderse erfgoed gecombineerd met andere recreatie. Alles dicht bij elkaar, dus praktisch, gevarieerd en duurzaam. Dat sluit goed aan bij ons nieuwe denken om ons erfgoed breder aantrekkelijk te maken.”  

Topics:Cultuur, Natuur
Trefwoorden: cultuur, erfgoed, kastelen, musea, natuur

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/11/21
Boskamers om de natuur te beleven
Almere krijgt vijf boskamers waar op een bijzondere manier de natuur kan worden beleefd. Wat zijn dat? Boskamers.
15/11/21
Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein
De provincie Gelderland steunt met ruim 100.000 euro het project Loevestein-Munnikenland. Daarmee moeten bezoekers van het beroemde kasteel worden verleid ook het omliggende Munnikenland te bezoeken.
12/11/21
Meer geld in begroting Utrecht voor natuur en erfgoed
Het beleid om natuur te ontwikkelen loopt achter in de provincie Utrecht. Dat leidde tot een amandem...
09/11/21
Natuur is in trek: populaire uitstapjes
Uit cijfers van Natuurmonumenten blijkt dat mensen meer dan ooit tevoren de natuur opzoeken. Dankzij de coronacrisis werden meer mensen lid van Natuurmonumenten, waren er meer bezoekers in natuurgebieden, werden er meer mountainbikevignetten verkocht en downloadden mensen meer wandelroutes. Nog altijd zijn uitstapjes naar de natuur geliefd. Waar komen deze mensen op af? Daarom enkele populaire wandel- en fietsgebieden op een rij en wat de beleving is van deze gebieden in de ogen van de consument.
09/11/21
Recreatief fietspad van Utrecht naar IJsselstein
Het fietspadennetwerk in de provincie Utrecht is uitgebreid met een nieuw fietspad tussen de Noord-IJsseldijk en de Nedereindseweg, tussen IJsselstein en Utrecht.
08/11/21
Nieuw bos en moeras bij Lunenburgerwaard
De natuur in de Lunenburgerwaard bij Wijk bij Duurstede (provincie Utrecht) wordt verder versterkt door de aanleg van moeraszones, een nieuw bos, het plaatsen van rivierhout en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.
05/11/21
Natuur als remedie tegen burn-out
Maar liefst dertig procent van het totale aantal verzuimdagen van werknemers komt door psychische klachten en burn-outs. Het is hoog tijd dat daar in de preventie veel meer aandacht voor komt. Natuur kan hierin een belangrijke rol spelen, meldt IVN.
01/11/21
Aantal downloads wandelapp Landschap Overijssel in 2021 sterk gestegen
Afgelopen jaar groeide de populariteit van het wandelen. Dat merkt Landschap Overijssel in het gestegen aantal downloads van hun wandelapp.