Geplaatst op: 11-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drukte in Zandvoort goed te voorspellen

Drukte in Zandvoort goed te voorspellen
Afbeelding van David Mark via Pixabay

De drukte in badplaats Zandvoort is goed te voorspellen. Dat blijkt uit een pilot van het project Scale Up waar wordt gezocht naar Smart Mobility oplossingen om bezoekersstromen te voorspellen en te beïnvloeden. Helaas was vanwege het matige weer het aantal testdagen beperkt, zodat nog niet kan worden gesteld dat bezoekers met succes te beïnvloeden zijn. 

"Voor de provincie zijn de uitkomsten van de proeven van groot belang. Het wordt steeds drukker in Noord-Holland. Deze slimme systemen helpen ons om piekdrukte te voorkomen. Dat is prettiger voor de bezoeker, die niet in de file of in de rij komt te staan. En dat komt ook de leefbaarheid en de bereikbaarheid ten goede”, aldus gedeputeerde Jeroen Olthof van Bereikbaarheid en Mobiliteit.

Wat is Scale Up?

Scale Up onderzoekt hoe bezoekersstromen voorspeld kunnen worden om met gerichte acties en maatregelen bezoekers te spreiden in (aankomst)tijd, routes en vervoersmiddel. Daarmee verandert het bezoekersaantal weliswaar niet, maar wordt extreme drukte en overlast voorkomen. 

De proef in Zandvoort

Tijdens de proef is de drukte van en naar het strand van Zandvoort en tijdens de Spartan Race afgelopen periode voorspeld. De bezoekers zijn via sociale media en reisplanners geïnformeerd over de drukte en kregen een advies om te reizen op een ander tijdstip, via een andere route of met een ander vervoersmiddel. Tijdens de test is de gemeente Zandvoort op de hoogte gebracht over waar en wanneer het precies druk zou kunnen worden en hoe dit mogelijk te voorkomen was met slim verkeersmanageme

Op basis van historische data, weersverwachting en adviesaanvragen in reisapps kan redelijk goed voorspeld worden wanneer en hoe druk het gaat worden. Vervolgens is het mogelijk de reizigers hiervan op de hoogte te brengen en een gericht reisadvies te geven. Wat nog niet goed te beoordelen is, is hoeveel mensen daadwerkelijk de adviezen opvolgen. Dit komt doordat er minder testdagen waren door de tegenvallende weersomstandigheden vanaf medio augustus, waardoor het ook minder druk was. Tijdens de tweede proef in de Kalverstraat van Amsterdam wordt dit verder onderzocht.

Project Scale Up 

Om de regio bereikbaar en leefbaar te houden werkt de provincie Noord-Holland mee aan het project Scale Up samen met de provincie Flevoland, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, Sweco, TomTom, Live Crowd, Vinotion, PTV group. Lynxx, Here, 9292. Er wordt gezocht naar Smart Mobility oplossingen om bezoekersstromen te voorspellen en te beïnvloeden. Een bijzondere regionale samenwerking waarbij is gezocht naar ketenpartners die samen een totaaloplossing bieden.

Met de marktpartijen die het traject (eindigt december 2021) met succes doorlopen sluiten de verschillende gemeentes en overheden uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een raamovereenkomst. Zo profiteren uiteindelijk alle overheden binnen de MRA van de oplossing om bezoekersstromen te voorspellen en beïnvloeden.

Link: https://smartmobilitymra.nl
Trefwoorden: dagrecreatie, strand, kustgebieden, mobiliteit, drukte, voorspellen, onderzoek

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/12/21
Overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de EU niet aan te passen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Het verschil dat in de adviezen wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
03/12/21
Vakantiebeurs weer afgelast
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari 2022 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook de vakdag op 11 januari gaat niet door. Het Travel Congress gaat wel door maar in een online editie.
02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...