Geplaatst op: 11-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Groningen stimuleert bestaande en nieuwe evenementen

Groningen stimuleert bestaande en nieuwe evenementen
Afbeelding van herb1979 via Pixabay

Alhoewel we vanwege de pandemie al twee jaar nauwelijks naar evenementen kunnen, heeft de provincie Groningen een nieuwe subsidieregeling voor evenementen in elkaar getimmerd. Er komt een regeling voor grote terugkerende evenementen en een regeling voor kleinschalige evenementen en arrangementen. Met de regelingen wil de provincie het bestaande evenementenaanbod behouden en nieuwe, typisch Groningse evenementen en arrangementen ontwikkelen. De provincie heeft voor beide regelingen € 293.000. De nieuwe regeling vervangt de oude regeling 'Shortlist evenementen'. 

Breder perspectief

De provincie Groningen wil vrijetijdseconomie, kunst, cultuur en landschap sterker aan elkaar koppelen om meer bezoekers te trekken en een nog aantrekkelijker Gronings aanbod te ontwikkelen. Door de evenementen ontdekken bezoekers ook andere dingen in de provincie, zoals fiets- en wandelroutes, bezienswaardigheden of andere evenementen. Groningen stimuleert lokale ondernemers om nieuwe arrangementen of routes te ontwikkelen, waardoor bezoekers in contact komen met de bijzondere kanten van de provincie. Met een aantrekkelijk aanbod aan evenementen blijven bezoekers langer in Groningen, besteden ze meer geld en komen ze vaker terug. Daarbij zorgt de provincie voor een evenwichtige verdeling van de evenementen tussen stad en provincie.

Grote terugkerende evenementen

Zo komt er een regeling voor terugkerende evenementen met een landelijke uitstraling en minimaal 3.000 fysieke bezoekers. De evenementen zijn specifiek en herkenbaar voor Groningen en dragen bij aan het Gronings DNA (karakteristiek, ruimte en pioniersgeest). Er zijn geen extra subsidiemogelijkheden voor evenementen die al zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024. 

Evenementen en arrangementen

Voor organisatoren van eenmalige, nieuwe, kleine en grote evenementen is er de subsidie 'Evenementen en arrangementen'. Deze regeling is breder en ruimer dan de 'Grote terugkerende evenementen'. Behalve voor het evenement zelf kan ook een aanvraag ingediend worden voor aanvullende toeristische activiteiten of arrangementen bij evenementen. 

Aanvragen

De beoordeling van de subsidieaanvragen gaat bij beide regelingen op basis van zogenaamde tenders. De eerste aanvraagronde voor 'Grote terugkerende evenementen' start vrijdag 12 november en loopt tot en met 28 november 2021. Er is dan € 160.000 beschikbaar. De aanvraagronde 'Evenementen en arrangementen' start 12 november en loopt tot en met 15 januari 2022. Daar is € 133.000 beschikbaar. Beide regelingen duren tot en met 2023.

Trefwoorden: evenementen, subsidies, Groningen

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Edwin Vlek over de horeca:
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
20/01/22
Wat heeft MarketingOost in 2021 qua marketing bereikt?
MarketingOost deelt haar resultaten van de marketing in 2021. Hoe hebben ze gescoord op de eigen website, in publicaties van derden en op socials?
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.