Geplaatst op: 09-11-2021
Auteur: NRIT redactie

Natuur is in trek: populaire uitstapjes

Natuur is in trek: populaire uitstapjes
Uit cijfers van Natuurmonumenten blijkt dat mensen meer dan ooit tevoren de natuur opzoeken. Dankzij de coronacrisis werden meer mensen lid van Natuurmonumenten, waren er meer bezoekers in natuurgebieden, werden er meer mountainbikevignetten verkocht en downloadden mensen meer wandelroutes. Nog altijd zijn uitstapjes naar de natuur geliefd. Waar komen deze mensen op af? Daarom enkele populaire wandel- en fietsgebieden op een rij en wat de beleving is van deze gebieden in de ogen van de consument.

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een uitgestrekt natuurgebied, waar je naast natuur ook diverse oude dorpjes, landhuizen en kastelen vindt. Al wandelend kun je dit gebied uitstekend ontdekken. Is een bezoeker slecht ter been of wil de consument liever een wat minder actief uitje? Dan is populair de autoroute over de Utrechtse Heuvelrug waarbij je langs Paleis Soestdijk komt en de Pyramide van Austerlitz bezoekt. Dit monument is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Rij verder langs Bunnik om een blik te werpen op Fort bij Rijnauwen. Dit grootste fort van Nederland maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd onlangs UNESCO werelderfgoed. 

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Steeds meer stuifzandgebieden zijn aan het verdwijnen. Gelukkig is het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen er nog. Daarmee wordt dit park nog sterker een natuurlijke attractie. Hier wandel je door het losse zand, waarvoor een goede conditie mooi is meegenomen. Dit natuurgebied staat bekend als een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en ligt op een dikke laag dekzand. Ga het hele gezin een dagje naar de natuur? Neem dan een emmer, harkje en schep mee. Voor de kinderen valt hier gigantisch veel te ontdekken. Rennen door het mulle zand, graven in de bodem op zoek naar bijzondere voorwerpen of verstoppertje spelen achter een duin, hier kan het allemaal.

Fietsen over de Gooise Heideroute

De Gooise Heideroute is een 30 kilometer lange route die langs heideveld en akkerland loopt. Vroeger bestond het Gooi enkel uit heidevelden, die werden onderbroken door stukjes akkerland gelegen rond de dorpen. Veel van de heide is tegenwoordig verdwenen door bebouwing en de aanleg van wegen, maar tijdens deze bijzondere route kom je veel natuur tegen. Neem zeker een kijkje bij de Blaricummer- en Tafelbergheide schapen. Wandel het hoogste punt van het Gooi op, de Tafelberg, waar een trap naar het uitzichtpunt op 36,4 meter hoog loopt.

Dagje naar het strand

In ieder seizoen is het leuk om een dagje naar het strand te gaan. Dat was te merken in de lockdown. Badplaatsen werden extra bezocht. In de winter maak je een mooie wandeling terwijl de kinderen druk bezig zijn met het strand afzoeken naar bruikbare voorwerpen of mooie schelpen. In de herfst kunnen de echte durfals de zee nog in met een wetsuit aan tijdens een surfles. Na het surfen of uitwaaien geniet je in een leuke strandtent van een warme chocomel met een grote punt gebak.
Trefwoorden: natuur, dagrecreatie

CELTH
 

||| Nieuws |||

01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...