Geplaatst op: 29-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

KLM bijna in veilig financieel water

KLM bijna in veilig financieel water
KLM poetst bijna het verlies weg.
KLM merkt dat er minder reisrestricties zijn waardoor het meer passagiers ontving in het derde kwartaal van 2021. Transavia presteert weer beter. De vrachafdeling noteert een meevaller en daardoor daalt het dramatische verlies snel. Het verlies bedroeg in het derde kwartaal 192 miljoen euro.

Dat is nog steeds een fors verlies maar analisten leggen dat langs het derde kwartaal van 2020 en dan val het perspectief positief uit. In het 3e kwartaal van 2020 was het verlies 1,6 miljard euro.

In de periode juli tot en met september valt de zomervakantie, waardoor het normaliter een sterk kwartaal is voor de luchtvaart. De grenzen binnen Europa werden stapsgewijs geopend voor reizigers en het Caribisch deel van het koninkrijk kreeg een groene of gele kleurcodering van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede daardoor mocht KLM 5,2 miljoen passagiers aan boord verwelkomen afgelopen zomer, vergeleken met 2,3 miljoen in 2020 en 9,5 miljoen in 2019. 

Transavia laat eveneens een positieve trend zien. Hiermee heeft het herstel van het passagiersvervoer zich verder doorgezet. Klanten willen reizen en het effect van grenzen die opengaan is direct zichtbaar in de boekingen. Komende winter hebben zij de keuze uit 162 KLM-bestemmingen en is het bestemmingenaanbod voor klanten, met meer nadruk op leisure, terug op het niveau van voor COVID-19.

Vracht meevaller

Vracht doet het nog steeds goed. De omzet steeg naar €467 miljoen, een toename van 13%. Dit terwijl er meer capaciteit in de markt beschikbaar was vergeleken met het derde kwartaal van 2020. De onderhoudsdivisie hield last van de afname in de vraag naar onderhoud voor derden. Hierdoor bedroeg de omzet voor derden €77 miljoen, een daling van 22%.

"In het derde kwartaal waren er minder reisrestricties binnen de EU, waardoor onze klanten weer meer konden reizen en we de markt zagen aantrekken. Dat heeft samen met onze effectieve en ambitieuze netwerkstrategie en kostenfocus bijgedragen aan een positief resultaat in het derde kwartaal. Daar ben ik trots op en dank ik onze klanten en KLM-collega’s zeer voor. Hiermee klimmen we uit het dal en is het herstel verder ingezet. In het vierde kwartaal zal ook de VS openen voor Europese passagiers, dat is wederom een belangrijke stap. We zijn er nog niet, de weg naar volledig herstel is lang en hobbelig, maar daar zijn we als KLM klaar voor," meldt KLM President & CEO Pieter Elbers.
Trefwoorden: vliegen, reizen, luchtvaart, vracht

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/12/21
Omzet reisbranche groeit, 'normaal' nog niet bereikt
Hoe ontwikkelt de omzet in de Nederlandse reisbranche zich? Het CBS komt met cijfers over het derde kwartaal.
01/12/21
KLM wint APEX World Class Award 2022
Boet Kreiken is blij met dit compliment. De afgelopen 20 maanden hebben geleid tot aanvullende waarden die klanten nadrukkelijk belangrijk vinden.
26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
23/11/21
Pandemie verpest vakantiesentiment van Nederlanders niet
De pandemie verpest de vakantieplannen van de Nederlanders niet. Ze zijn wel voorzichtiger, bereid om een boosterprik te nemen en boeken later. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Intussen lopen in Nederland de boekingen voor december als een trein, EuroParcs meldt nu al 30% meer boekingen voor de feestmaand.
23/11/21
Reissector ANVR wil óf financiële steun óf een open wereld
Reiskoepel ANVR wil duidelijkheid van het kabinet: óf je handhaaft het oranje 'negatieve' reisadvies voor praktisch alle landen buiten Europa maar biedt de reisbedrijven financieel steun, óf je past de wijze van reisadvisering aan en zet de wereld veilig en verantwoord open, zodat reisondernemingen weer kunnen ondernemen.
15/11/21
Better Places wint Golden Responsible Tourism Award
Reisbedrijf Better Places heeft een Golden Responsible Tourism Award gewonnen in de categorie ‘Decarbonings the Travel and Tourism’. Directeur Saskia Griep ziet haar inspanningen op het gebied van het reduceren van CO2-uitstoot beloond.
11/11/21
Exclusief voor leden
Corendon voegt bestemming Zanzibar toe
Vanaf 17 december 2021 biedt de reisorganisatie Corendon pakketreizen aan naar Zanzibar. Vanaf Amste...
11/11/21
Londen boven Spaanse steden in verkoop vliegtickets
Londen is sinds kort weer een populaire bestemming voor de kerstvakantie. Daarmee duwt het de Spaanse steden naar beneden. Niet alleen Londen is een populaire reisbestemming, maar ook Dublin is erg in trek.