Geplaatst op: 22-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas
Opening eerste Archeo Route Maaswerken. Foto: Limburg Marketing.
Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’. In Beegden is op 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend. Daarmee krijgt de bestaande Archeo route een innovatieve opvolging.

De Archeo route Limburg vertelt de verhalen achter de archeologische vondsten in Limburg. Tot 1 oktober 2021 zijn in Limburg al 60 locaties actief. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek duiken. De bijzondere historie daarvan wordt door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt. De tien nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg zijn van Zuid- tot Noord-Limburg langs de Maas te vinden. De virtuele
vondsten van deze 10 Maaswerken locaties zijn live te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Limburg werd na de overstromingen in 1993 en 1995 afgelopen juli opnieuw getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen sterk het leven van de bewoners langs de rivier en voor een groot deel hoe het landschap in onze provincie eruit ziet. Daarom brengt de organisatie van het netwerk een ‘Ode aan de Maas’ in 2021 en 2022, tijdens talrijke initiatieven, waaronder dit nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

Verschil met eerdere speerpunten

Het verschil met de 59 eerder al geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm
bestond al zo was. Het archeologisch onderzoek is in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd vanuit het programma ‘De Maaswerken’. Dit moet meer ruimte aan de rivier bieden, in combinatie met dijkversterkingen. De oudste sporen van mensachtigen zijn in de buurt van de Maas gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Bert Mennings: "Verdieping van de verhalen"

"De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. "Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen,” vertelt Mennings. "Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de Geschiedenis tot leven komen. In ons museum kun je ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken.”

Samenwerking

Het Maaswerken-project waaruit de tien locaties voortkomen, wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg. Realisatie van het project ontstaat door een samenwerking van beide partijen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Limburgs Museum en Limburg Marketing. En dat in nauwe samenwerking met de gemeentes waar de tien locaties tot medio volgend jaar geplaatst zullen gaan worden. Dit zijn Maastricht, Meerssen, Stein, Maasgouw, Roermond, Leudal, Venlo, Bergen en Horst aan de Maas.
Trefwoorden: route, Maas, archeologie, museum, DMO

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
01/12/21
Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
29/11/21
Deventer krijgt Leisurestrip
Na jaren van praten en onderhandelen lijkt de Leisurestrip in Deventer weer een flinke stap dichterbij te komen. Deze zomer werden de kavels aan de Holterweg door de gemeente verkocht en nu presenteert architectenbureau Palazzo een voorlopig ontwerp van drie nieuwe gebouwen.
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
22/11/21
Bedrijfsleven houdt rekening met verminderde toelevering in 2022
Bijna een kwart (23,9%) van de ondernemers verwacht dat in 2022 verstoringen bij leveranciers het meest invloedrijke gevolg van corona zullen zijn voor hun bedrijf. Ook zijn andere verwachte invloeden van de coronamaatregelen meegenomen in het CBS-onderzoek.
22/11/21
Exclusief voor leden
DIY in Ambachtenwerkplaats
Van 4 december 2021 t/m 16 januari 2022 is het Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. De programmering ziet er bekend uit maar het museum biedt voor het eerst de Ambachtenwerkplaats.