Geplaatst op: 21-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021
ARTZUID werd in de zomer van 2021 een veilige plek voor mensen om elkaar te ontmoeten in de buitenruimte. Foto: ARTZUID
Op zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam Zuid van start kon gaan. Uiteindelijk opende de gratis tentoonstelling in de openbare ruimte zes weken later dan gebruikelijk, aan het begin van de zomervakantie, en sloot in de herfstvakantie. Tijdens de pandemie werd de buitententoonstelling een plek voor veel mensen om toch veilig samen te komen.

Gastcurator Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie en kasteel Het Nijenhuis, stelde samen met ARTZUID-initiatiefnemer Cintha van Heeswijck-Veeger de route samen. Onder de titel ‘Imagine’ bood ARTZUID 2021 het podium aan 55 hedendaagse kunstenaars die hun engagement met de wereld om hen heen tonen in zowel activistische als beschouwende kunst. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, vormde de inspiratiebron voor het thema.

In magazine R&T van september verscheen een 4-pagina artikel over de organisatie van deze tentoonstelling.

De ‘Dwaaltocht door Imagine’ voerde langs 70 overwegend figuratieve en expressieve beelden, bracht de bezoekers over de hele wereld en verhaalde over persoonlijke geschiedenissen van de kunstenaars. In goed bezochte Artist Talks gingen verschillende kunstenaars dieper in op hun werk en drijfveren. De bekende Britse kunstenaar Marc Quinn kwam speciaal een middag naar Amsterdam om zijn charity-project ‘100 Heads’ toe te lichten. Tien van deze portretten van voormalige vluchtelingen behoorden tot de eyecatchers op ARTZUID 2021.

Uit eigen land

Onder invloed van de coronamaatregelen kwamen dit keer vooral bezoekers uit eigen stad en land. Vrijwel alle dagen was het ‘gezellig druk’ en wandelden of fietsten duizenden belangstellenden in groepjes langs de uitgestrekte route op de Apollolaan, Minervalaan, Stadionplein en Zuidas. Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren enorm in trek en scholen uit alle stadsdelen bezochten de route met speciaal ter beschikking gesteld lesmateriaal. Opvallend was de toename van het aantal bezoekers aan het door vrijwilligers gerunde Infopaviljoen op de Minervalaan.  

Open ontmoetingsplaats voor kunst

Cintha van Heeswijck over het verloop van deze 7e editie: "Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen, hebben we kunstliefhebbers, Amsterdammers, jong en oud, een zomerlang aansprekende kunst in de openbare ruimte kunnen bieden. En daar is volop gebruik van gemaakt. De ‘democratisering van de openbare ruimte’, een fenomeen dat tijdens de lockdownperiode spontaan ontstond, zagen we op ARTZUID in alle glorie verder opbloeien. Onze open ontmoetingsplaats van kunst openbaarde zich als een plek om ‘veilig’ samen te zijn. Het doet goed om te zien dat de beelden daadwerkelijk aanleiding waren voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken en vaak tot discussies leidden en nieuwe inzichten.”
    

ARTCAMP voor kinderen

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. Tijdens die wekelijkse kunstkampen gaan ze onder deskundige leiding aan de slag met allerlei vormen en materialen, maken hun eigen kunstwerken en worden ze meegenomen in het verhaal achter de kunstwerken op de route. Voor Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: ”Dankzij ARTZUID groeit er nu een generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Ze leren beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren de kunstwerken, ook al blijven sommige werken altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht houden als spelobject.”

Sponsors en samenwerkingspartners

Naast bruiklenen uit binnen- en buitenland werd aan een aantal kunstenaars opdrachten verleend dankzij steun van het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zuid en sponsors. Voorts was er substantiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij, de gemeente Amsterdam, de Zuidas, de Vrienden van Art Zuid, de Ondernemende bewoners uit Zuid, familiestichtingen en particuliere en zakelijke donateurs. Daarnaast droegen in het bijzonder de ruim honderd buurtvrijwilligers bij aan de totstandkoming van ARTZUID 2021. Met hun tomeloze inzet zorgden zij onder leiding van An Bastiaans voor een vlekkeloze dagelijkse organisatie in en rond het Informatiepaviljoen.
Trefwoorden: ARTZUID, tentoonstelling, kunst, Amsterdam

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
09/04/24
De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
09/04/24
Lakenhal bestaat op 1 mei 150 jaar
Op 1 mei 2024 bestaat Museum De Lakenhal in Leiden 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek.
03/04/24
Museale kastelen & historische buitenplaatsen ontvingen meer bezoekers in 2023 maar gaan geen zorgeloos 2024 in
Uit de jaarlijkse bezoekersenquête onder 82 KBL met een museale functie, heeft 69% vn de 36 respondenten in 2023 weer meer bezoekers ontvangen dan in 2022. Ze hebben geen gevolgen meer van de coronapandemie.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...