Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 21-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021
ARTZUID werd in de zomer van 2021 een veilige plek voor mensen om elkaar te ontmoeten in de buitenruimte. Foto: ARTZUID
Op zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam Zuid van start kon gaan. Uiteindelijk opende de gratis tentoonstelling in de openbare ruimte zes weken later dan gebruikelijk, aan het begin van de zomervakantie, en sloot in de herfstvakantie. Tijdens de pandemie werd de buitententoonstelling een plek voor veel mensen om toch veilig samen te komen.

Gastcurator Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie en kasteel Het Nijenhuis, stelde samen met ARTZUID-initiatiefnemer Cintha van Heeswijck-Veeger de route samen. Onder de titel ‘Imagine’ bood ARTZUID 2021 het podium aan 55 hedendaagse kunstenaars die hun engagement met de wereld om hen heen tonen in zowel activistische als beschouwende kunst. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, vormde de inspiratiebron voor het thema.

In magazine R&T van september verscheen een 4-pagina artikel over de organisatie van deze tentoonstelling.

De ‘Dwaaltocht door Imagine’ voerde langs 70 overwegend figuratieve en expressieve beelden, bracht de bezoekers over de hele wereld en verhaalde over persoonlijke geschiedenissen van de kunstenaars. In goed bezochte Artist Talks gingen verschillende kunstenaars dieper in op hun werk en drijfveren. De bekende Britse kunstenaar Marc Quinn kwam speciaal een middag naar Amsterdam om zijn charity-project ‘100 Heads’ toe te lichten. Tien van deze portretten van voormalige vluchtelingen behoorden tot de eyecatchers op ARTZUID 2021.

Uit eigen land

Onder invloed van de coronamaatregelen kwamen dit keer vooral bezoekers uit eigen stad en land. Vrijwel alle dagen was het ‘gezellig druk’ en wandelden of fietsten duizenden belangstellenden in groepjes langs de uitgestrekte route op de Apollolaan, Minervalaan, Stadionplein en Zuidas. Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren enorm in trek en scholen uit alle stadsdelen bezochten de route met speciaal ter beschikking gesteld lesmateriaal. Opvallend was de toename van het aantal bezoekers aan het door vrijwilligers gerunde Infopaviljoen op de Minervalaan.  

Open ontmoetingsplaats voor kunst

Cintha van Heeswijck over het verloop van deze 7e editie: "Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen, hebben we kunstliefhebbers, Amsterdammers, jong en oud, een zomerlang aansprekende kunst in de openbare ruimte kunnen bieden. En daar is volop gebruik van gemaakt. De ‘democratisering van de openbare ruimte’, een fenomeen dat tijdens de lockdownperiode spontaan ontstond, zagen we op ARTZUID in alle glorie verder opbloeien. Onze open ontmoetingsplaats van kunst openbaarde zich als een plek om ‘veilig’ samen te zijn. Het doet goed om te zien dat de beelden daadwerkelijk aanleiding waren voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken en vaak tot discussies leidden en nieuwe inzichten.”
    

ARTCAMP voor kinderen

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. Tijdens die wekelijkse kunstkampen gaan ze onder deskundige leiding aan de slag met allerlei vormen en materialen, maken hun eigen kunstwerken en worden ze meegenomen in het verhaal achter de kunstwerken op de route. Voor Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: ”Dankzij ARTZUID groeit er nu een generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Ze leren beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren de kunstwerken, ook al blijven sommige werken altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht houden als spelobject.”

Sponsors en samenwerkingspartners

Naast bruiklenen uit binnen- en buitenland werd aan een aantal kunstenaars opdrachten verleend dankzij steun van het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zuid en sponsors. Voorts was er substantiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij, de gemeente Amsterdam, de Zuidas, de Vrienden van Art Zuid, de Ondernemende bewoners uit Zuid, familiestichtingen en particuliere en zakelijke donateurs. Daarnaast droegen in het bijzonder de ruim honderd buurtvrijwilligers bij aan de totstandkoming van ARTZUID 2021. Met hun tomeloze inzet zorgden zij onder leiding van An Bastiaans voor een vlekkeloze dagelijkse organisatie in en rond het Informatiepaviljoen.
Trefwoorden: ARTZUID, tentoonstelling, kunst, Amsterdam

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
30/06/25
Exclusief voor leden
ABN AMRO verstrekt €25 miljoen lening aan Tiqets
ABN AMRO heeft een lening van €25 miljoen toegekend aan Tiqets Holding BV, een toonaangevend digitaal platform voor culturele en toeristische ervaringen.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
20/06/25
Exclusief voor leden
Provincie Limburg schiet musea te hulp
De drie provinciale musea in Limburg krijgen hulp van de Provincie om hun stijgende kosten te kunnen betalen.
18/06/25
Exclusief voor leden
Oeds Bijlsma wordt interim directeur-bestuurder Fries Museum en Princessehof
De Raad van Toezicht van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof heeft Oeds Bijlsma benoemd tot interim directeur-bestuurder van de beide musea. Met ingang van 5 augustus 2025 zal hij voor een periode van zes maanden leiding geven aan de organisatie, totdat een definitieve directeur-bestuurder is aangetrokken.
17/06/25
Caroline Belt wordt directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation.
Met ingang van 1 juli start Caroline Belt als directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation. Caroline neemt hiermee het stokje over van Frank van den Eijnden die in de afgelopen 15 jaar Van Gogh in Brabant op de kaart heeft gezet en Simone van der Heiden die vanaf 2022 mede de directie heeft gevoerd.