Geplaatst op: 21-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021

ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021
ARTZUID werd in de zomer van 2021 een veilige plek voor mensen om elkaar te ontmoeten in de buitenruimte. Foto: ARTZUID
Op zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam Zuid van start kon gaan. Uiteindelijk opende de gratis tentoonstelling in de openbare ruimte zes weken later dan gebruikelijk, aan het begin van de zomervakantie, en sloot in de herfstvakantie. Tijdens de pandemie werd de buitententoonstelling een plek voor veel mensen om toch veilig samen te komen.

Gastcurator Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie en kasteel Het Nijenhuis, stelde samen met ARTZUID-initiatiefnemer Cintha van Heeswijck-Veeger de route samen. Onder de titel ‘Imagine’ bood ARTZUID 2021 het podium aan 55 hedendaagse kunstenaars die hun engagement met de wereld om hen heen tonen in zowel activistische als beschouwende kunst. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, vormde de inspiratiebron voor het thema.

In magazine R&T van september verscheen een 4-pagina artikel over de organisatie van deze tentoonstelling.

De ‘Dwaaltocht door Imagine’ voerde langs 70 overwegend figuratieve en expressieve beelden, bracht de bezoekers over de hele wereld en verhaalde over persoonlijke geschiedenissen van de kunstenaars. In goed bezochte Artist Talks gingen verschillende kunstenaars dieper in op hun werk en drijfveren. De bekende Britse kunstenaar Marc Quinn kwam speciaal een middag naar Amsterdam om zijn charity-project ‘100 Heads’ toe te lichten. Tien van deze portretten van voormalige vluchtelingen behoorden tot de eyecatchers op ARTZUID 2021.

Uit eigen land

Onder invloed van de coronamaatregelen kwamen dit keer vooral bezoekers uit eigen stad en land. Vrijwel alle dagen was het ‘gezellig druk’ en wandelden of fietsten duizenden belangstellenden in groepjes langs de uitgestrekte route op de Apollolaan, Minervalaan, Stadionplein en Zuidas. Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren enorm in trek en scholen uit alle stadsdelen bezochten de route met speciaal ter beschikking gesteld lesmateriaal. Opvallend was de toename van het aantal bezoekers aan het door vrijwilligers gerunde Infopaviljoen op de Minervalaan.  

Open ontmoetingsplaats voor kunst

Cintha van Heeswijck over het verloop van deze 7e editie: "Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen, hebben we kunstliefhebbers, Amsterdammers, jong en oud, een zomerlang aansprekende kunst in de openbare ruimte kunnen bieden. En daar is volop gebruik van gemaakt. De ‘democratisering van de openbare ruimte’, een fenomeen dat tijdens de lockdownperiode spontaan ontstond, zagen we op ARTZUID in alle glorie verder opbloeien. Onze open ontmoetingsplaats van kunst openbaarde zich als een plek om ‘veilig’ samen te zijn. Het doet goed om te zien dat de beelden daadwerkelijk aanleiding waren voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken en vaak tot discussies leidden en nieuwe inzichten.”
    

ARTCAMP voor kinderen

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. Tijdens die wekelijkse kunstkampen gaan ze onder deskundige leiding aan de slag met allerlei vormen en materialen, maken hun eigen kunstwerken en worden ze meegenomen in het verhaal achter de kunstwerken op de route. Voor Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: ”Dankzij ARTZUID groeit er nu een generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Ze leren beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren de kunstwerken, ook al blijven sommige werken altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht houden als spelobject.”

Sponsors en samenwerkingspartners

Naast bruiklenen uit binnen- en buitenland werd aan een aantal kunstenaars opdrachten verleend dankzij steun van het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zuid en sponsors. Voorts was er substantiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij, de gemeente Amsterdam, de Zuidas, de Vrienden van Art Zuid, de Ondernemende bewoners uit Zuid, familiestichtingen en particuliere en zakelijke donateurs. Daarnaast droegen in het bijzonder de ruim honderd buurtvrijwilligers bij aan de totstandkoming van ARTZUID 2021. Met hun tomeloze inzet zorgden zij onder leiding van An Bastiaans voor een vlekkeloze dagelijkse organisatie in en rond het Informatiepaviljoen.
Trefwoorden: ARTZUID, tentoonstelling, kunst, Amsterdam

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/12/21
Convious haalt 12 miljoen dollar op voor groei AI-gedreven e-commerce platform
Convious , een op Artificial Intelligence (AI) gebaseerd e-commerce platform voor de vrijetijdsbranche, heeft 12 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financiering geleid door Begin Capital.
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
01/12/21
Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
01/12/21
Exclusief voor leden
Definitief renovatieplan Boijmans levert minder tentoonstellingsmeters op
Het college van B&W van Rotterdam en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen hebben met elkaar een definitief renovatieplan voor het museumgebouw vastgesteld. Daarin wordt niet de oorspronkelijk geplande ambitieuze renovatie gerealiseerd. De kosten zijn fors hoger (+19,7%, 44 miljoen euro) dan bij een basisrenovatie, maar lager dan bij de volledige ambitie.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
22/11/21
Bedrijfsleven houdt rekening met verminderde toelevering in 2022
Bijna een kwart (23,9%) van de ondernemers verwacht dat in 2022 verstoringen bij leveranciers het meest invloedrijke gevolg van corona zullen zijn voor hun bedrijf. Ook zijn andere verwachte invloeden van de coronamaatregelen meegenomen in het CBS-onderzoek.