Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 14-10-2021

Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie

Scenario’s oogsten internationaal waardering

Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie
Albert Postma

Albert Postma (NHL Stenden en betrokken bij kennisinstelling CELTH) mocht bij de Tourism Committtee van de OECD zijn visie geven over de strategieën voor de internationale bezoekerseconomie om uit het dal van de pandemie te klimmen. In Nederland lijkt alles weer richting de strategie ‘business as usual’ te gaan. Internationaal gezien lukt dat niet. De lage vaccinatiegraad is het spaak in het wiel voor de ontwikkeling. Hoe zet je dan wel de strategie op

De vier scenario’s die vorig jaar zijn uitgewerkt:

  • business as usual
  • business as unusual
  • survival of the fittest
  • responsible tourism

Wil je de uitleg over dit kwadrant van de vier scenario’s? Bekijk dan het artikel uit R&T op NRIT.nl.

Er zijn meer onzekerheden ontstaan en dat maakt het lastig om een winnend scenario vast te stellen. De topbijeenkomst van de OECD met grote internationale spelers liet zien dat er een enorme veerkracht wordt ervaren in de internationale bezoekerseconomie. Daarbij speelt een breed palet aan nieuwe invloeden mee. Postma ziet dat de scenario’s mogelijk bijgesteld moeten worden door nieuwe ontwikkelingen. Corona blijkt een versneller voor veel elementen in de scenario’s uit het voorjaar van 2020. "De wereld die invloed heeft op de bezoekerseconomie verandert snel. Misschien wel sneller dan we voor mogelijk houden en mogelijk heeft de pandemie die verandering een extra zet gegeven.”

De Zwitserse afgevaardigde vatte het krachtig samen. Dat betekent niet dat het eenvoudig wordt voor de strategen. "We moeten voorbij de urgentie van het herstelwerk denken en de gevolgen van de pandemie voor de middellange en lange termijn in kaart moeten brengen en onze strategieën daarop afstemmen.”

Over de OECD bijeenkomst en de presentatie van de scenario’s vind je op de CELTH-website een uitgebreid nieuwsbericht.

Topics:Beleid, CELTH
Trefwoorden: strategie, corona, reizen, toerisme, bezoekers, vrijetijdseconomie

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlands kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.