Geplaatst op: 08-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in

Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in

Horeca Nederland heeft een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden aangeboden. Bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer ging KHN onder het genot van ‘(G)een Haags bakkie’ met verschillende Kamerleden in gesprek over de financiële uitdagingen in de horeca na anderhalf jaar coronamaatregelen en welke steun er nodig is om de branche perspectief te bieden. 

Steun keihard nodig

Volgens KHN is voortzetting van de steunmaatregelen voor de horeca keihard nodig. Uit de KHN-Ledenenquête van juli komt naar voren dat zeker een kwart tot een derde van de horeca financieel in zwaar weer zit. Het kabinet schrijft nota bene zelf in de Kamerbrief van 30 augustus dat 22 procent van de ondervraagde horecazaken aangeeft dat de schuldenlast hoger is dan voor de coronacrisis en problematisch is voor het bedrijf. KHN heeft daarom een aanvullende steunbegroting opgesteld met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel.

Wat moet Den Haag doen?

De brancheorganisatie zet daarom in op  voortzetting van de NOW- en TVL-subsidie, een schuldenfonds, een investering en herstelfonds, lagere werkgeverslasten en lagere inhoudingen op lonen en het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.

Begrip van Kamerleden

KHN-vice-voorzitter Merijn Jansma en KHN-directeur Dirk Beljaarts overhandigden symbolisch de koffer met de KHN-steunbegroting aan Kamerleden Leon de Jong (PVV), Mustafa Amhaouch (CDA), Wybren van Haga (BVNL) en Liane den Haan (Fractie den Haan). Kamerleden begrijpen de noodkreet en zeggen zich te realiseren dat het tijd is voor actie om te voorkomen dat een groot deel van de horeca het niet overleeft. Ze hebben aangegeven de KHN-Steunbegroting te bestuderen en de input hiervan mee te nemen in het aangevraagde Coronadebat. Thierry Aartsen (VVD) heeft in een apart overleg diezelfde middag de tijd voor genomen voor het doorspreken van de KHN-Steunbegroting. Hij gaf aan "zich hard te blijven maken voor horecaondernemers, maar dat het niet eenvoudig is omdat er niet één juiste oplossing is." Hij blijft in de Kamer aandacht vragen voor de ondernemer, het individu achter de cijfers.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, crisis, steunmaatregelen, beleid

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/09/21
Groot onderzoek naar koopgedrag in winkels
Begin september 2021 start in de Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een grootschalig onderzoek naar koopgedrag in winkels, het Koopstromenonderzoek. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende kooplocaties.
08/09/21
Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in
Horeca Nederland heeft een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden aangeboden. Bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer ging KHN onder het genot van ‘(G)een Haags bakkie’ met verschillende Kamerleden in gesprek over de financiële uitdagingen in de horeca na anderhalf jaar coronamaatregelen en welke steun er nodig is om de branche perspectief te bieden.
01/09/21
Eerste live vakbeurs voor horeca in september
Gastvrij Rotterdam 2021 vindt fysiek plaats van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy. Het gastronomische platform voor de professionele horeca biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen.
31/08/21
Omzet horeca krijgt boost in tweede kwartaal nog ver weg van 2019
De Nederlandse horeca heeft een prima kwartaal achter de rug maar is nog ver verwijderd van het précornatijdperk. De omzet van hotels groeide het sterkst maar was van alle deelbranches nog het verst verwijderd van 2019. De verblijfsrecreatie heeft zich in het tweede kwartaal volledig hersteld van corona
25/08/21
Toerisme heeft grote invloed op regionale economie
Hoe sterk is de invloed van toerisme op de regionale economie? Het CBS komt met de nieuwste cijfers en daaruit blijkt die invloed klip en klaar. Welke regio'sprofiteerden en wie waren de verliezers?
24/08/21
Toerisme groeit flink in 2e kwartaal maar niveau 2019 nog ver weg
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in het tweede kwartaal gepresteerd? Het CBS komt vandaag met nieuwe cijfers.
23/08/21
Ruimte voor hotels in Rivierenland
In diverse binnensteden in de regio Rivierenland is ruimte voor de vestiging van hotels. Dat stelt Richard de Bruin van DMO Bureau Toerisme. Hij doet een oproep aan initiatiefnemers.
17/08/21
Verdubbeling vacatures in de horeca
Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer vacatures zijn dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 (april-juni) stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures. De horeca neemt in het tekort aan personeel een koppositie in, blijkt uit de CBS-cijfers.