Geplaatst op: 08-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in

Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in

Horeca Nederland heeft een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden aangeboden. Bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer ging KHN onder het genot van ‘(G)een Haags bakkie’ met verschillende Kamerleden in gesprek over de financiële uitdagingen in de horeca na anderhalf jaar coronamaatregelen en welke steun er nodig is om de branche perspectief te bieden. 

Steun keihard nodig

Volgens KHN is voortzetting van de steunmaatregelen voor de horeca keihard nodig. Uit de KHN-Ledenenquête van juli komt naar voren dat zeker een kwart tot een derde van de horeca financieel in zwaar weer zit. Het kabinet schrijft nota bene zelf in de Kamerbrief van 30 augustus dat 22 procent van de ondervraagde horecazaken aangeeft dat de schuldenlast hoger is dan voor de coronacrisis en problematisch is voor het bedrijf. KHN heeft daarom een aanvullende steunbegroting opgesteld met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel.

Wat moet Den Haag doen?

De brancheorganisatie zet daarom in op  voortzetting van de NOW- en TVL-subsidie, een schuldenfonds, een investering en herstelfonds, lagere werkgeverslasten en lagere inhoudingen op lonen en het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.

Begrip van Kamerleden

KHN-vice-voorzitter Merijn Jansma en KHN-directeur Dirk Beljaarts overhandigden symbolisch de koffer met de KHN-steunbegroting aan Kamerleden Leon de Jong (PVV), Mustafa Amhaouch (CDA), Wybren van Haga (BVNL) en Liane den Haan (Fractie den Haan). Kamerleden begrijpen de noodkreet en zeggen zich te realiseren dat het tijd is voor actie om te voorkomen dat een groot deel van de horeca het niet overleeft. Ze hebben aangegeven de KHN-Steunbegroting te bestuderen en de input hiervan mee te nemen in het aangevraagde Coronadebat. Thierry Aartsen (VVD) heeft in een apart overleg diezelfde middag de tijd voor genomen voor het doorspreken van de KHN-Steunbegroting. Hij gaf aan "zich hard te blijven maken voor horecaondernemers, maar dat het niet eenvoudig is omdat er niet één juiste oplossing is." Hij blijft in de Kamer aandacht vragen voor de ondernemer, het individu achter de cijfers.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, crisis, steunmaatregelen, beleid

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/08/22
Prima junimaand voor Nederlands toerisme
Toeristisch Nederland heeft een prima junimaand achter de rug. Zowel het aantal gasten als overnachtingen groeide sterk ten opzichte van 2021 en het verlies van de pandemie is bijna ingelopen. Maar het herstel is op de diverse deelmarkten niet overal even goed. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.
11/08/22
Veel horecazaken gesloten in eerste halfjaar 2022
In het eerste halfjaar van 2022 zijn 76 duizend bedrijven opgeheven. Voor de vrijetijdssector is het grote aantal horecabedrijven dat gestopt is opvallend (1160).
11/08/22
Serieus met kunst omgaan in vakantieparken
Bij menig hotel of vakantiepark vind je een mooie foto aan de wand van de kamermuur en dat is het dan. Dat kan stukken beter. Een voorbeeld van een nieuwe luxe accommodatie in Griekenland waar kunst met zorg is geselecteerd.
05/08/22
Surprise! Je customer experience verhogen met extraatjes
Customer experience wordt groeit en groeit. Klanten willen niet alleen waarde, maar ze willen een beleving. Gelukkig is de Leisure branche daar ideaal voor. Denk eens aan het plaatsnemen op het terras, samen met de hond. Bij sommige terrassen moet je vragen om een bak water. Je kunt daar als bedrijf op inspelen. Geef honden een bak water, nog voordat je de klant de bestelling kunt geven. Of nog beter: geef grote honden een grote bak en kleine honden een kleine bak. Personaliseer de extraatjes!
04/08/22
Exclusief voor leden
Ook forse prijsstijgingen in vrijetijdssector
Het CBS komt vandaag met een recordinflatie. Hoe hebben de afgelopen maanden de prijzen zich in de vrijetijdssector ontwikkeld?
01/08/22
Exclusief voor leden
Verschil uitzendkracht en zzp wordt kleiner
Begin juli werden de eerste plannen voor de modernisering van de arbeidsmarkt door het kabinet bekendgemaakt. Daarmee wordt het verschil tussen een zzp'er en een uitzendkracht kleiner, verwacht bank ING. Dat kan tot veranderingen leiden in de horeca, attracties en vakantieparken.
29/07/22
Wat zijn beste strandpaviljoens en stranden van Nederland?
De prijzen voor beste strandpaviljoens zijn weer uitgereikt. Dit jaar met maar liefst 5 nationale prijzen. Wie zijn de winnaars en is het perfect toeven?
18/07/22
De groei van de loonkosten
De loonkosten per gewerkt uur van werknemers zijn in 2021 met 1,3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is minder dan in 2020, toen de loonkosten nog met 4,3% stegen, de sterkste stijging na 2002. In de horeca daalden de loonkosten juist. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.