Geplaatst op: 25-08-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-03

Verrassende overname van Landal GreenParks door Roompot

Roompot in één klap bijna twee keer zoveel accommodaties

Verrassende overname van Landal GreenParks door Roompot
Bollo en Koos Konijn gaan samen verder.

De verrassing van deze zomer, Roompot neemt concurrent Landal GreenParks over. Dat zal niet meteen ingaan. Eerst wordt een Pan-Europese organisatie opgebouwd omdat Roompot de grootste speler in vakantieparken in Europa wil worden. Het samengevoegde bedrijf telt meer dan 300 parken en 32.000 accommodaties in 11 landen. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Om die ambitie van nummer 1 te bereiken heeft Roompot het voornemen Landal GreenParks over te nemen van zijn huidige eigenaar Awaze, een portfoliobedrijf van Platinum Equit. De transactie is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. Dat betekent dat er eerst toestemming moet komen van de Europese Commissie. Hoe het tijdspad van de overname eruit ziet, is nu nog niet duidelijk. Dat hangt af van de operationele uitbreiding van de Europese organisatie die de twee bedrijven opzetten. Tot die tijd blijft de merknaam Landal GreenParks overeind. Landal GreenParks was al enige jaren in de portfolio van Awaze. Dat er weer ontwikkelingen plaatsvinden, komt dan vaak voor maar deze overname is toch een verrassing voor de toeristische sector. Wie kijkt naar het aanbod en de kerncijfers ziet de mogelijkheden van complementair aanbod. Het zijn opvallende cijfers, als je kijkt naar de verhouding personeel tot aantal accommodaties. Ook de verhouding tussen parken en aantal accommodaties is interessant.

Europees aanvullend aanbod

Terwijl beide aanbieders van vakantieparken vaak samen in één zin worden genoemd, is hun kwalitatief sterke aanbod erg verschillend en opvallend complementair. Zo heeft Landal GreenParks een sterke portfolio uitgebouwd met 100 vakantieparken in vooral Noord- en Centraal-Europa, met name in België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland.

Roompots aanbod bestaat uit ruim 200 parken en vakantielocaties in Midden- en Zuid-Europa, namelijk in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Afgelopen jaar en dit jaar kondigde Roompot diverse nieuwe parken aan. Vooral in het afgelopen jaar werd de expansie naar zuidelijke landen aangekondigd.

Op het vlak van type accommodaties zijn beide bedrijven complementair. Hun zorgvuldig samengestelde productaanbod reikt van ruime campingplaatsen tot luxe design villa’s en van tiny houses tot beach villa’s. Door het aanbod van beide te bundelen, wordt de portfolio in vakantietypen breed. Van strandvakantie tot een wintersportvakantie en van een leuke tijd in de bossen tot een zomervakantie in Zuid-Europa. Aan de achterkant, hebben beide bedrijven enkele sterke troeven waarvan de bundeling een logische stap is.

De organisatie die wordt opgezet, wil de ervaring en kennis die Landal GreenParks in duurzaamheid heeft inzetten

Duurzaam versterken en versnellen

De organisatie die wordt opgezet, wil de ervaring en kennis die Landal GreenParks in duurzaamheid heeft inzetten om zijn duurzame doelstellingen op het vlak van onder meer CO2- en afvalreductie verder te versterken en te versnellen. Op 4 juni kon Landal voor het eerst voor al haar parken de gouden Green Key in ontvangst nemen. De laatste parken met een eerdere zilver of brons certificering hebben hun Green Key audit afgerond met als resultaat dat ook zij nu het Goud-certificaat hebben behaald. Green Key is het wereldwijde keurmerk voor duurzame accommodaties in de toerisme-recreatieve sector en congresmarkt. Green Key-gecertificeerde accommodaties verminderen aantoonbaar CO2 uitstoot en dragen daarmee hun steentje bij aan klimaatdoelstellingen. "Dit is een resultaat om collectief trots op te zijn. Veel dank ook aan alle collega’s die zich hebben ingezet voor deze prestatie. Een gouden medaille voelt altijd goed, maar na het vieren van dit collectieve succes, is het ook van belang scherp te blijven en stappen te blijven zetten om nog duurzamere en onvergetelijke vakanties mogelijk te maken,” aldus Jerôme de la Chambre – manager duurzaamheid van Landal GreenParks. Landal heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te opereren. Roompot is sterk in de marketing en sales en de opzet van nieuwe parken.

Digitalisering en projectontwikkeling

Daarnaast zal Roompot zijn expertise in digitalisering en projectontwikkeling aanwenden om de huidige Landal GreenParks locaties versneld te ontwikkelen.

Jurgen Van Cutsem, CEO van Roompot en toekomstige CEO van de organisatie: "Landal GreenParks is een leidende speler met een sterk trackrecord en een zeer aantrekkelijke portfolio. We zien een aanzienlijk internationaal groeipotentieel in de gezamenlijke ontwikkeling van onze activiteiten als ontwikkelaar, exploitant, verhuurder en verkoper van vakantiewoningen, -parken en -locaties. Ik wil Dirk bedanken voor het mooie werk dat hij de voorbije jaren bij Landal GreenParks heeft gerealiseerd. Samen met het hele Roompot team heet ik nu al alle toekomstige collega’s van Landal welkom en kijk ik uit naar de verdere ontwikkeling van onze organisatie waar hospitality en duurzaamheid centraal zullen staan. In deze erg gefragmenteerde Europese markt biedt geen enkele organisatie een Europees aanbod waar gasten ongeacht de bestemming van dezelfde kwaliteit en eenzelfde serviceniveau kunnen genieten. Dankzij ons complementaire aanbod kunnen we nu een ongekend aantrekkelijk, gevarieerd, kwaliteitsvol en duurzaam vakantieproduct in Europa ontwikkelen. Onze gasten en alle vakantiegangers in het algemeen hebben behoefte aan een aanbieder die hen alle gewenste zekerheden kan bieden. ”

Dirk Anbeek, CEO van Landal GreenParks: "Ik ben heel trots op hoe we Landal verder hebben kunnen versterken in de afgelopen drie jaren. Landal GreenParks wist zich al te onderscheiden in duurzaamheid en gastgerichtheid maar is commercieel sterk gegroeid. Daarnaast is een versnelde internationalisering en een expansie gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige bestemmingen. Ik dank Platinum Equity en alle collega’s bij Landal en Awaze voor een enorme inzet de afgelopen jaren en wat er is gerealiseerd. We geloven in een volgende stap voor Landal en een verdere versterking van onze verhuurmogelijkheden door het samengaan met Roompot. Ik ben enthousiast over de combinatie en zie voor alle betrokkenen een succesvolle toekomst tegemoet.”

Roompot

Landal Greenparks

Aantal parken en vakantie locaties

214

120

Aantal vakantieaccommodaties en campingplaatsen

Ruim 17.000

Ruim 16.300

Aantal landen in aanbod

5
BE, DE, ES, FR, NL

9
AT, BE, CH, CZ, DE, DK, HU, NL, UK

Aantal overnachtingen

13 miljoen

11,4 miljoen

Aantal medewerkers

2.100

3.000

Bron: Roompot

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...