Geplaatst op: 25-08-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-03

Verrassende overname van Landal GreenParks door Roompot

Roompot in één klap bijna twee keer zoveel accommodaties

Verrassende overname van Landal GreenParks door Roompot
Bollo en Koos Konijn gaan samen verder.

De verrassing van deze zomer, Roompot neemt concurrent Landal GreenParks over. Dat zal niet meteen ingaan. Eerst wordt een Pan-Europese organisatie opgebouwd omdat Roompot de grootste speler in vakantieparken in Europa wil worden. Het samengevoegde bedrijf telt meer dan 300 parken en 32.000 accommodaties in 11 landen. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Om die ambitie van nummer 1 te bereiken heeft Roompot het voornemen Landal GreenParks over te nemen van zijn huidige eigenaar Awaze, een portfoliobedrijf van Platinum Equit. De transactie is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. Dat betekent dat er eerst toestemming moet komen van de Europese Commissie. Hoe het tijdspad van de overname eruit ziet, is nu nog niet duidelijk. Dat hangt af van de operationele uitbreiding van de Europese organisatie die de twee bedrijven opzetten. Tot die tijd blijft de merknaam Landal GreenParks overeind. Landal GreenParks was al enige jaren in de portfolio van Awaze. Dat er weer ontwikkelingen plaatsvinden, komt dan vaak voor maar deze overname is toch een verrassing voor de toeristische sector. Wie kijkt naar het aanbod en de kerncijfers ziet de mogelijkheden van complementair aanbod. Het zijn opvallende cijfers, als je kijkt naar de verhouding personeel tot aantal accommodaties. Ook de verhouding tussen parken en aantal accommodaties is interessant.

Europees aanvullend aanbod

Terwijl beide aanbieders van vakantieparken vaak samen in één zin worden genoemd, is hun kwalitatief sterke aanbod erg verschillend en opvallend complementair. Zo heeft Landal GreenParks een sterke portfolio uitgebouwd met 100 vakantieparken in vooral Noord- en Centraal-Europa, met name in België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland.

Roompots aanbod bestaat uit ruim 200 parken en vakantielocaties in Midden- en Zuid-Europa, namelijk in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Afgelopen jaar en dit jaar kondigde Roompot diverse nieuwe parken aan. Vooral in het afgelopen jaar werd de expansie naar zuidelijke landen aangekondigd.

Op het vlak van type accommodaties zijn beide bedrijven complementair. Hun zorgvuldig samengestelde productaanbod reikt van ruime campingplaatsen tot luxe design villa’s en van tiny houses tot beach villa’s. Door het aanbod van beide te bundelen, wordt de portfolio in vakantietypen breed. Van strandvakantie tot een wintersportvakantie en van een leuke tijd in de bossen tot een zomervakantie in Zuid-Europa. Aan de achterkant, hebben beide bedrijven enkele sterke troeven waarvan de bundeling een logische stap is.

De organisatie die wordt opgezet, wil de ervaring en kennis die Landal GreenParks in duurzaamheid heeft inzetten

Duurzaam versterken en versnellen

De organisatie die wordt opgezet, wil de ervaring en kennis die Landal GreenParks in duurzaamheid heeft inzetten om zijn duurzame doelstellingen op het vlak van onder meer CO2- en afvalreductie verder te versterken en te versnellen. Op 4 juni kon Landal voor het eerst voor al haar parken de gouden Green Key in ontvangst nemen. De laatste parken met een eerdere zilver of brons certificering hebben hun Green Key audit afgerond met als resultaat dat ook zij nu het Goud-certificaat hebben behaald. Green Key is het wereldwijde keurmerk voor duurzame accommodaties in de toerisme-recreatieve sector en congresmarkt. Green Key-gecertificeerde accommodaties verminderen aantoonbaar CO2 uitstoot en dragen daarmee hun steentje bij aan klimaatdoelstellingen. "Dit is een resultaat om collectief trots op te zijn. Veel dank ook aan alle collega’s die zich hebben ingezet voor deze prestatie. Een gouden medaille voelt altijd goed, maar na het vieren van dit collectieve succes, is het ook van belang scherp te blijven en stappen te blijven zetten om nog duurzamere en onvergetelijke vakanties mogelijk te maken,” aldus Jerôme de la Chambre – manager duurzaamheid van Landal GreenParks. Landal heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te opereren. Roompot is sterk in de marketing en sales en de opzet van nieuwe parken.

Digitalisering en projectontwikkeling

Daarnaast zal Roompot zijn expertise in digitalisering en projectontwikkeling aanwenden om de huidige Landal GreenParks locaties versneld te ontwikkelen.

Jurgen Van Cutsem, CEO van Roompot en toekomstige CEO van de organisatie: "Landal GreenParks is een leidende speler met een sterk trackrecord en een zeer aantrekkelijke portfolio. We zien een aanzienlijk internationaal groeipotentieel in de gezamenlijke ontwikkeling van onze activiteiten als ontwikkelaar, exploitant, verhuurder en verkoper van vakantiewoningen, -parken en -locaties. Ik wil Dirk bedanken voor het mooie werk dat hij de voorbije jaren bij Landal GreenParks heeft gerealiseerd. Samen met het hele Roompot team heet ik nu al alle toekomstige collega’s van Landal welkom en kijk ik uit naar de verdere ontwikkeling van onze organisatie waar hospitality en duurzaamheid centraal zullen staan. In deze erg gefragmenteerde Europese markt biedt geen enkele organisatie een Europees aanbod waar gasten ongeacht de bestemming van dezelfde kwaliteit en eenzelfde serviceniveau kunnen genieten. Dankzij ons complementaire aanbod kunnen we nu een ongekend aantrekkelijk, gevarieerd, kwaliteitsvol en duurzaam vakantieproduct in Europa ontwikkelen. Onze gasten en alle vakantiegangers in het algemeen hebben behoefte aan een aanbieder die hen alle gewenste zekerheden kan bieden. ”

Dirk Anbeek, CEO van Landal GreenParks: "Ik ben heel trots op hoe we Landal verder hebben kunnen versterken in de afgelopen drie jaren. Landal GreenParks wist zich al te onderscheiden in duurzaamheid en gastgerichtheid maar is commercieel sterk gegroeid. Daarnaast is een versnelde internationalisering en een expansie gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige bestemmingen. Ik dank Platinum Equity en alle collega’s bij Landal en Awaze voor een enorme inzet de afgelopen jaren en wat er is gerealiseerd. We geloven in een volgende stap voor Landal en een verdere versterking van onze verhuurmogelijkheden door het samengaan met Roompot. Ik ben enthousiast over de combinatie en zie voor alle betrokkenen een succesvolle toekomst tegemoet.”

Roompot

Landal Greenparks

Aantal parken en vakantie locaties

214

120

Aantal vakantieaccommodaties en campingplaatsen

Ruim 17.000

Ruim 16.300

Aantal landen in aanbod

5
BE, DE, ES, FR, NL

9
AT, BE, CH, CZ, DE, DK, HU, NL, UK

Aantal overnachtingen

13 miljoen

11,4 miljoen

Aantal medewerkers

2.100

3.000

Bron: Roompot

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
02/12/21
CityLab010 levert vooral duurzame ideeën op
De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In toerisme zijn meerdere living labs actief en daarom is het goed om te zien wat uit dit stadslab komt. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.