Geplaatst op: 09-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Opleving boekingen voor zomer- en najaarsvakantie

Opleving boekingen voor zomer- en najaarsvakantie

Hoe vergaat het vakantievierend Nederland en wat zijn de vooruitzichten voor de nazomer? We zochten het uit op basis van data van Zoover, de Vakantiediscounter en Belvilla.

Na de opleving van het virus in juli was er volgens Zoover in die maand veel minder belangstelling voor vakanties dan in juni. Vakantiegangers zochten in juli voor hun bestemming vooral in Nederland, Frankrijk en Italië, maar de meeste vakanties zijn de afgelopen maand geboekt in Griekenland, Spanje en Turkije. De top 3 van populaire vakantielanden is daarmee hetzelfde als in juni.

Meeste vakanties naar Kreta

In Nederland zochten mensen vooral naar vakanties in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel. In het buitenland waren het Rhônegebied, de Provence, Languedoc, Kreta en plaatsen rond het Gardameer populaire zoekbestemmingen. Hoewel Turkije op de 10e plek stond bij het zoeken naar een vakantieland, zijn uiteindelijk 14 procent van alle vakanties geboekt naar dat land. Met name de Turkse Rivièra en de Turkse Egeïsche kust blijven populaire bestemmingen, ondanks de vrij strenge reisvoorschriften voor Turkije.

In juli zijn via Zoover veruit de meeste vakanties geboekt naar Kreta. Andere populaire eilanden zijn Mallorca, Rhodos, Kos, Gran Canaria, Ibiza en Tenerife. Bijna driekwart van de vakantiegangers boekte een hotel. Villa’s of chalets werden, net als eerder dit jaar, nauwelijks geboekt in juli.

Run op last-minute pakketreizen

De Vakantiediscounter ziet nadat Europa op ‘geel’ werd gezet in haar boekingscijfers een run op last-minute pakketreizen. Zo vertrekt 42% van de reizigers binnen twee weken na het maken van een boeking. Bijna 90% vertrekt binnen zes weken na het boeken van een pakketreis. De Vakantiediscounter ziet al met al een verdrievoudiging van het totaal aantal boekingen in de week na aankondiging van de nieuwe reisadviezen. Van alle boekingen gaat meer dan 70% naar Griekenland en Spanje. 

Vakantieboekingen

Nog veel voor augustus geboekt

Ook huizenverhuurder Belvilla ziet aan het eind van de zomervakantie het aantal boekingen voor de rest van augustus nog groeien. Zo neemt het aantal boekingen naar onder meer Spanje (+133%), België (+17%) en Duitsland (+14%) nog steeds toe.

Najaarsvakantie volop geboekt

De dataexperts van Belvilla richten de blik ook op het najaar. Zij zien de afgelopen week een groei van 41% in het aantal boekingen voor het najaar. De afgelopen week werd er voor de nazomer periode (maanden september en oktober) opvallend veel geboekt naar Spanje (+113%), Oostenrijk (+108%), en Frankrijk (+147%). De boekingen naar vakantiehuizen binnen Nederland namen toe met 33%. 

Hanita van der Meer, director PR and Communications van Belvilla: "De voorzichtigheid die we in het voorjaar zagen, zien we nu veel minder. De vakantiegangers lijken het nu ook aan te durven om buiten het hoogseizoen een vakantiehuis te boeken. We zien ook dat er steeds verder op voorhand geboekt wordt. Het vertrouwen om in het najaar zorgeloos op reis te kunnen is dus groot.” 

Trefwoorden: vakanties, binnenlands toerisme, uitgaand toerisme, vakantieplannen

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
21/01/22
ACM start onderzoek reisbranche naar vermelden bijkomende kosten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heft zijn vinger vermanend omhoog naar de reisbranche. ACM ziet dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren voor de consument. Onderzoek naar aanbieders van accommodaties op vakantieparken wordt gestart.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
20/01/22
Edwin Vlek over de horeca:
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.