Geplaatst op: 12-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu

Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu
Afbeelding van Annick Vanblaere via Pixabay

De evenementenbranche en de horeca reageren met forse kritiek op de nieuwe maatregelen die het kabinet vrijdag afkondigde. KHN spreekt van symboolpolitiek waarvoor de horeca weer wordt opgeofferd en VVEM en VNPF over volstrekte willekeur en de doodsteek voor de evenementenbranche. 

De evenementenorganisatoren zijn vooral verbolgen over het feit dat zij het dupe zijn van besmettingen bij clubs en discotheken. In tegenstelling tot het nachtleven zijn organisatoren van evenementen en festivals goed toegerust op ingangscontroles. 

Met ingang van zaterdag 10 juli moet iedereen in de horeca weer een vaste zitplaats hebben en is de horeca gesloten van middernacht tot 06:00u. Entertainment zoals live optredens en harde muziek zijn verboden. Discotheken en nachtclubs moeten helemaal dicht. Ook bij evenementen moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Met Testen voor Toegang mag een hogere capaciteit worden benut. Het testbewijs is maar 24 uur geldig en evenementen duren maximaal 24 uur.

KHN: Maatregelen voor de bühne

Volgens KHN vindt het kabinet het sentiment rondom de zomervakantie belangrijker dan het doel voor ogen te houden waar de restricties ooit voor in het leven geroepen zijn, namelijk de druk op de ziekenhuizen en de IC capaciteit. Zolang die druk niet toeneemt, moet het kabinet geen maatregelen treffen voor de bühne. Wat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreft, is dit puur een cosmetische ingreep om code rood te omzeilen.

VVEM: Anderhalf jaar gedegen onderzoek terzijde geschoven

De VVEM en VNPF vinden het onbegrijpelijk dat de overheid anderhalf jaar gedegen onderzoek zomaar ter zijde schuift. Het is juist onze branche geweest – de enige branche zelfs in Nederland – die de afgelopen maanden in samenwerking met wetenschap en ministeries actief heeft gezocht naar oplossingen. De Fieldlab Evenementen hebben bewezen dat evenementen – zelfs bij een zeer ernstig risiconiveau – met de juiste maatregelen en strakke naleving daarvan veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden. Het programma, met 129.000 bezoekers en 103 mogelijke besmettingen terwijl het risiconiveau in Nederland op dat moment zeer ernstig was en de ziekenhuizen vol lagen, was het meest uitgebreide onderzoek in de wereld en werd geprezen door alle bewindslieden.

KHN: Testen voor Toegang was niet op orde

KHN is niet te spreken over de gang van zaken rond Testen voor Toegang het eerste weekend: "Waar sommige Clubs & Nightlife bedrijven het weekend van 26 juni nog aanliepen tegen problemen met de testcapaciteit omdat het systeem niet werkte, was dit afgelopen weekend op veel plaatsen veel beter geregeld. Het feit dat het kabinet het testen voor toegang nu alweer afserveert omdat de besmettingscijfers oplopen, is voor veel ondernemers vreselijk onrechtvaardig. Zeker gezien het feit dat het ministerie van VWS en het RIVM juist eerder hebben aangegeven dat als je gaat versoepelen, de kans op besmettingen toeneemt. Dit scenario was dus ingecalculeerd.”

KHN: Draagvlak 1,5 meter weggevallen

De branchevereniging voor de horeca signaleert dat het draagvlak voor de 1,5 meter samenleving steeds verder wegzakt en gasten door de communicatie van de regering het nut van het volgen van strikte regels in de horeca niet meer inziet. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is onbegrijpelijk dat de horeca keer op keer de sector is die aan het kortste eind trekt. Dit is echt de ‘easy way out’’; het probleem zit hem in het feit dat men zich niet meer aan de basisregels houdt, dat los je niet op met draconische restricties voor de horeca. De horeca wordt nu opnieuw opgeofferd omdat we niet willen dat Nederland code rood krijgt, terwijl er zorgtechnisch niets aan de hand is. De maatschappelijke druk gaat blijkbaar boven feiten. Gekker moet het niet worden! Haast is geboden en de onderste steen moet boven komen.”

VVEM & VNPF: Kabinet gooit eigen routekaart overboord

Ook VVEM en VNPF snappen niets van het paniekvoetbal van de rijksoverheid: "Dat de resultaten van de door onze branche gerealiseerde onderzoeken aan de kant geschoven zijn door exact dezelfde bewindslieden die ze luttele weken geleden nog prezen, is niet te verkroppen. De overheid heeft op onduidelijke gronden de beoordelingscriteria aangepast van ziekenhuisopnames naar het aantal besmettingen, daarmee is andermaal de eigen routekaart overboord gegooid. Voor festivals die tot 13 augustus plaatsvinden is deze plotse koerswijziging, luttele weken nadat de branche op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen een ‘go’ kreeg, een enorme strop.”

KHN, VVEM & VNPF: Ruimhartige compensatie noodzakelijk

Zowel KHN als VVEM en VNPF pleiten voor het terugdraaien van de nieuwe maatregelen en ruime compensatie. Voor de evenementenoarantieregeling moet de compensatie van 80% naar 100% omdat organisatoren in deze situatie zelfs de 20% niet kunnen opbrengen. Evenementenorganisatoren die niet voor de regeling in aanmerking komen maar wel terstond moesten afgelasten moeten ook voor 100% worden gecompenseerd. De evenementenbrancheclubs vinden verder dat er veel eerder duidelijkheid moet komen voor evenementen na 13 augustus. 

Trefwoorden: evenementen, horeca, beleid, corona, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...