Geplaatst op: 06-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Tien inzamelpunten afvalwater voor rondvaartsector en bruine vloot in Friesland

Tien inzamelpunten afvalwater voor rondvaartsector en bruine vloot in Friesland

Friese rondvaartboten lozen hun afvalwater vanaf deze zomer niet meer op het oppervlaktewater. Daartoe zijn tien inzamelpunten in vijf gemeenten ingericht die ook door de bruine vloot kunnen worden gebruikt. Zo moet de kwaliteit van het oppervlaktewater worden verbeterd.

De inzamelpunten zijn een initiatief van de Friese Rondvaart Ondernemingen (FRO) waar de vijf gemeenten en Wetterskip Fryslân aan hebben meegewerkt. De inzamelpunten zijn door het waterschap betaald, de gemeenten hebben ze uitgevoerd. Het project is afgerond maar Wetterskip Fryslân zegt aanvragen van andere gemeenten positief te willen benaderen.

Tien inzamelpunten

Rondvaartboten voeren vanaf deze zomer afvalwater af bij een van de tien inzamelpunten die door de gemeenten De Fryske Marren, Leeuwarden, Sudwest Fryslân, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Wetterskip Fryslân zijn aangelegd. Hiermee is Fryslân de eerste provincie waar rondvaartboten afvalwater af kunnen voeren. 

Goed voorbeeld doet volgen?

Dagelijks bestuurder Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân: ‘Een gastvrij Fryslân met schoon water staat hoog in het vaandel bij de Friese rondvaartsector. Daarom heeft de FRO gevraagd naar de aanleg van inzamelpunten voor afvalwater. Een prachtig initiatief waar de betrokken Friese gemeenten en het waterschap graag aan meewerkten. We hopen dat dit initiatief alle booteigenaren stimuleert om afvalwater af te voeren. Zo zorgen we samen voor schoon en gezond water in Fryslân’.

Landelijk lozingsverbod

De afvoer van afvalwater is een verantwoordelijkheid van de rondvaart, bruine vloot en recreatievaart. Sinds 2009 geldt er een landelijk lozingsverbod van afvalwater voor de recreatievaart. Waterschappen, provincie, gemeenten en particuliere jachthavens hebben al een netwerk van inzamelpunten aangelegd voor de recreatievaart. Het lozingsverbod zal op termijn ook gelden voor de rondvaart en bruine vloot. Nu dat nog niet het geval is lozen zij het afvalwater nog in het oppervlaktewater.

Inzamelpunten rondvaartboten

Voor de rondvaartboten zijn inzamelpunten beschikbaar in Leeuwarden (2), Franeker (1), Earnewâld (1), Sloten (1), Terherne (1), Langweer (1), Workum (1) en Woudsend (1). Met eigen pompen kan het afvalwater snel in het riool gepompt worden. De inzamelpunten zijn 24 uur per dag beschikbaar. De nieuwe inzamelpunten zijn ook geschikt voor de bruine vloot. De locaties van de inzamelpunten zijn te vinden op de websites van de betrokken gemeenten. Voor de recreatievaart staat alle informatie in de watersportapp van de Provincie Fryslân.

Trefwoorden: watersport, riviercruises, duurzaam toerisme, afvalwater, friesland

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.
19/11/21
Gemeente Wijdemeren zet forse verhoging toeristenbelasting niet door
Een amendement van de coalitiepartijen van gemeente Wijdemeren heeft ervoor gezorgd dat een verhoging van de toeristenbelasting van 1,25 naar 3,00 euro niet doorgaat. Dit geldt ook voor de een verhoging van de forensenbelasting, meldt HISWA-RECRON.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
13/10/21
Europarcs verbetert website en leidt dat tot betere conversie?
De website van vakantieparkenketen Europarcs is vernieuwd - www.europarcs.nl. "Een prachtig nieuw design, nog meer voorkeuren die jij kan invullen, nog meer parken in binnen- en buitenland", meldt het bedrijf trots.
13/09/21
Gelderland gaat routenetwerken versterken
Gelderland gaat de komende periode flink aan de slag met diverse routenetwerken. Zo komen er veel nieuwe routes, is er aandacht voor verbindingen tussen routenetwerken, ook over de provinciegrens en routes voor kinderen en bezoekers met een beperking.