Geplaatst op: 06-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Tien inzamelpunten afvalwater voor rondvaartsector en bruine vloot in Friesland

Tien inzamelpunten afvalwater voor rondvaartsector en bruine vloot in Friesland

Friese rondvaartboten lozen hun afvalwater vanaf deze zomer niet meer op het oppervlaktewater. Daartoe zijn tien inzamelpunten in vijf gemeenten ingericht die ook door de bruine vloot kunnen worden gebruikt. Zo moet de kwaliteit van het oppervlaktewater worden verbeterd.

De inzamelpunten zijn een initiatief van de Friese Rondvaart Ondernemingen (FRO) waar de vijf gemeenten en Wetterskip Fryslân aan hebben meegewerkt. De inzamelpunten zijn door het waterschap betaald, de gemeenten hebben ze uitgevoerd. Het project is afgerond maar Wetterskip Fryslân zegt aanvragen van andere gemeenten positief te willen benaderen.

Tien inzamelpunten

Rondvaartboten voeren vanaf deze zomer afvalwater af bij een van de tien inzamelpunten die door de gemeenten De Fryske Marren, Leeuwarden, Sudwest Fryslân, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Wetterskip Fryslân zijn aangelegd. Hiermee is Fryslân de eerste provincie waar rondvaartboten afvalwater af kunnen voeren. 

Goed voorbeeld doet volgen?

Dagelijks bestuurder Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân: ‘Een gastvrij Fryslân met schoon water staat hoog in het vaandel bij de Friese rondvaartsector. Daarom heeft de FRO gevraagd naar de aanleg van inzamelpunten voor afvalwater. Een prachtig initiatief waar de betrokken Friese gemeenten en het waterschap graag aan meewerkten. We hopen dat dit initiatief alle booteigenaren stimuleert om afvalwater af te voeren. Zo zorgen we samen voor schoon en gezond water in Fryslân’.

Landelijk lozingsverbod

De afvoer van afvalwater is een verantwoordelijkheid van de rondvaart, bruine vloot en recreatievaart. Sinds 2009 geldt er een landelijk lozingsverbod van afvalwater voor de recreatievaart. Waterschappen, provincie, gemeenten en particuliere jachthavens hebben al een netwerk van inzamelpunten aangelegd voor de recreatievaart. Het lozingsverbod zal op termijn ook gelden voor de rondvaart en bruine vloot. Nu dat nog niet het geval is lozen zij het afvalwater nog in het oppervlaktewater.

Inzamelpunten rondvaartboten

Voor de rondvaartboten zijn inzamelpunten beschikbaar in Leeuwarden (2), Franeker (1), Earnewâld (1), Sloten (1), Terherne (1), Langweer (1), Workum (1) en Woudsend (1). Met eigen pompen kan het afvalwater snel in het riool gepompt worden. De inzamelpunten zijn 24 uur per dag beschikbaar. De nieuwe inzamelpunten zijn ook geschikt voor de bruine vloot. De locaties van de inzamelpunten zijn te vinden op de websites van de betrokken gemeenten. Voor de recreatievaart staat alle informatie in de watersportapp van de Provincie Fryslân.

Trefwoorden: watersport, riviercruises, duurzaam toerisme, afvalwater, friesland

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/09/21
Gelderland gaat routenetwerken versterken
Gelderland gaat de komende periode flink aan de slag met diverse routenetwerken. Zo komen er veel nieuwe routes, is er aandacht voor verbindingen tussen routenetwerken, ook over de provinciegrens en routes voor kinderen en bezoekers met een beperking.
17/08/21
Geen volwaardige beleving en daarom streep door Hiswa te Water 2021
Na overleg met de desbetreffende instanties is geconcludeerd dat de 2021 editie van de Hiswa te Water niet mogelijk is.
23/07/21
3 x vaarregel op Zuid-Hollandse bruggen
Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft gaven op 19 juli bij de Schie in Delft tijdens de Varen Doe Je Samen On Tour-veiligheidsdag één van de spandoeken voor de campagne ‘Varen doe je samen!’.
20/07/21
Exclusief voor leden
Click&Boat en Boats Group willen wereldwijd marktleider worden in de verhuur van boten
Bootverhuurplatform Click&Boat ontvangt een forse investering van fondsen geadviseerd door Permira en wil nu samen Boats Group het marktleiderschap wereldwijd pakken.
12/07/21
Subsidieregeling voor bruine vloot opengesteld
Ondernemers die zeiltochten organiseren met eigen zeilschepen van 50 jaar of ouder kunnen een aanvraag indienen voor aanvullende steun voor de onderhouds- en herstelkosten van deze historische schepen. Met deze regeling moet de vloot worden behouden.
09/07/21
Watersport wil inspraak op beleid Grevelingen
In een gezamenlijk opgestelde visie ‘De juiste koers voor de Grevelingen’ over de waterrecreatie ín het gebied, pleit een samenwerking van belanghebbenden in de waterrecreatie voor meer inspraak op het beleid voor deze bekende watersportlocatie. Het gaat om het inspelen op de markt die jaarlijks rond de 30 miljoen euro aan bestedingen oplevert in dit gebied.
06/07/21
Tien inzamelpunten afvalwater voor rondvaartsector en bruine vloot in Friesland
Friese rondvaartboten lozen hun afvalwater vanaf deze zomer niet meer op het oppervlaktewater. Daartoe zijn tien inzamelpunten in vijf gemeenten ingericht die ook door de bruine vloot kunnen worden gebruikt. Zo moet de kwaliteit van het oppervlaktewater worden verbeterd.
18/06/21
Regio wil hulp van Rijk voor overlast waterplanten
Een brede coalitie van regionale overheden rond het IJsselmeer hebben een position paper naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij vragen om hulp van het Rijk voor een structurele oplossing van de waterplantenoverlast in het zuidelijke IJsselmeergebied. De watersport in het gebied heeft bijzonder veel last van overvloedige groei van waterplanten.