Geplaatst op: 31-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vakantieparken: prima Hemelvaart, matige Pinksteren, goede zomer in vooruitzicht

Vakantieparken: prima Hemelvaart, matige Pinksteren, goede zomer in vooruitzicht

Nederlandse vakantieparken hebben een prima Hemelvaart achter de rug. Het wegblijven van de Duitse gasten werd ruimschoots opgevangen door Nederlandse gasten die massaal de Nederlandse campings en bungalowparken wisten te vinden. Pinksteren was daarentegen heel matig. De verwachtingen voor de zomer zijn hoog gespannen waarbij de omzet, mede vanwege hogere prijzen, 12% voorloopt op 2020. Van het annuleren van binnenlandse vakanties om in het buitenland een vakantie te boeken, zien de parken nog niets. Dat blijkt uit de Benchmark van Stratech. 

Hemelvaart: grote regionale verschillen

Tijdens Hemelvaart 2021 lag het aantal Duitse gasten gemiddeld 70% lager dan in 2019. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal Nederlandse gasten dat met bijna 80% groeide. De experts van Stratech constateren wel grote regionale verschillen. Vooral de kustgelegen recreatiebedrijven hebben een minder goede Hemelvaart achter de rug. Deze bedrijven zijn voor een veel groter deel afhankelijk van de Duitse gasten dan de bedrijven in het binnenland. De kustgebonden bedrijven zijn niet in staat gebleken om de afname in Duitse gasten te compenseren met Nederlandse gasten. Als gevolg hiervan kennen deze bedrijven dit jaar een afname in het aantal reserveringen van 10%, met een bijbehorende omzetdaling van 13% ten opzichte van 2019. De binnenlandse bedrijven hebben wel weten te profiteren van de toename in Nederlandse gasten, met een stijging in het aantal reserveringen van 13% met een omzetstijging van 15% ten opzichte van 2019. Stratech ziet voor deze periode geen prijsverhogingen boven de CPI. Een belangrijke verklaring voor deze toename zijn de Corona-annuleringen van 2020 die voor een deel naar Hemelvaart 2021 zijn omgeboekt. 

Matige prestaties voor het Pinksterweekend

Voor Pinksteren 2021 zien de experts in grote lijnen dezelfde trend als bij de prestaties van Hemelvaart: de Duitse gast annuleert in grote getale, terwijl het aantal Nederlandse gasten dat het Pinksterweekend in eigen land doorbrengt aanzienlijk hoger ligt dan in 2019. Wat hier echter opvalt, is dat de toename van de Nederlandse gasten veel lager is dan tijdens Hemelvaart. Waarschijnlijk speelt het slechte weer hier een belangrijke rol, waardoor Pinksteren 2021 15% slechter presteert dan Pinksteren 2019.

Op weg naar een zonnige zomer 

Voor de zomer van 2021 zien de experts betere resultaten dan de zomer van 2020: recreatiebedrijven die in 2020 reeds een zeer goede bezetting hadden, presteren dit jaar nóg beter. Bedrijven die vorig jaar net niet volledig volgeboekt waren, raken dit jaar wellicht wél volgeboekt. Daarnaast zien we dat de meeste bedrijven een prijsverhoging hebben doorgevoerd die hoger ligt dan de inflatie, waardoor de recreatiebedrijven gemiddeld een plus van bijna 12% boeken. De angst dat de versoepelingen voor buitenlandse vakanties zullen leiden tot het massaal annuleren van de Nederlandse boekingen lijkt tot op dit moment (nog) ongegrond: er is op dit moment geen significante toename in het aantal annuleringen ten opzichte van 2020 waarneembaar.

StratechZomer2021

Privésanitair = volgeboekt!

Veel campingeigenaren hebben het afgelopen jaar privésanitair units geplaatst, met als doel dat de campinggast niet afhankelijk is van de strenge regels met betrekking tot het gebruik van het gemeenschappelijke sanitair. Ondanks het feit dat deze specifieke regels voor 2021 gelukkig niet meer gelden, worden de plaatsen met privésanitair ook voor 2021 zeer goed geboekt. Met als resultaat dat er voor het hoogseizoen bijna geen kampeerplaats met privésanitair meer te vinden is.

Aantoonbaar meer omzet door effectief prijsbeleid

Dit jaar is het nog lastiger dan normaal om te voorspellen hoe de boekingen de rest van het jaar gaan lopen. De verwachting is dat er, net als vorig jaar, schaarste zal ontstaan. Dit geeft recreatieondernemers de mogelijkheid nog eens kritisch naar de prijzen te kijken.

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/benchmark-update-terugblik-speciale-periodes,-vooruitblik-zomer-2021.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-mei2021
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, vakantieparken, boekingen, omzet

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/06/21
Neurale netwerken vullen missende delen Nachtwacht aan
Voor het eerst in ruim 300 jaar is De Nachtwacht in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
23/06/21
De Nederlandse museumwereld is te wit
De Nederlandse museumwereld is te wit, meent het Haagse Museon. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag te zien en te horen zijn via de website van het museum.
23/06/21
Exclusief voor leden
Stip Reizen biedt Makro klanten reizen aan
Stip Reizen gaat samen met Makro Nederland vakanties aanbieden. Op 22 juni is de eerste papieren reisfolder op de mat gevallen bij de pashouders van de groothandel. Ook komt er een online versie beschikbaar. De touroperator wil met de samenwerking snel inspelen op de veranderende vraag vanuit de klanten. Fred Verlinden licht de samenwerking toe.
23/06/21
Weer handhaving op reclame in het buitengebied
De afschaling van coronamaatregelen laat zich ook zien in beleid en handhaving. Vanaf 1 juli 2021 gaat de handhaving in opdracht van de provincie Utrecht van start. Vanwege corona is in het voorjaar van 2021 en 2020 met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht afgesproken dat zij enige tijd coulance betrachtte wat betreft reclameuitingen in het buitengebied.
23/06/21
Logis Hotels sponsor Tour de France 2021
Logis Hotels is partner van de 108e editie van de grootste wielerwedstrijd ter wereld - de Tour de France. Dankzij het uitgebreide netwerk van Logis hotels door heel Frankrijk, is er altijd wel een hotel in de buurt van een etapperit.
22/06/21
Exclusief voor leden
Staickheimerpad gaat op 2 juli open
Vanaf zaterdag 2 juli is er weer een nieuw Klompenpad open voor wandelaars. Het Staickheimerpad is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Wandelen over stuwwallen, door het Bergherbos, over glooiende akkers en door weilanden.
22/06/21
Eerste Franse B&B Hotel open in Nederland
De Duitse budget hotelgroep B&B HOTELS heeft per 17 juni 2021 de exploitatie van een bestaand hotel in Zaandam overgenomen. Het hotel opende haar deuren voor gasten op 21 juni 2021.
22/06/21
Pilot met 5 waterfietsen in Schiedam
Van sup, fluisterboot naar sloep, Schiedam ziet graag meer gasten op het water. De gemeente start een pilot met de verhuur van 5 waterfietsen.