Geplaatst op: 30-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona

62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona

Toeristisch Vlaanderen heeft in 2020 maar liefst 62% minder bezoekers ontvangen. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Concreet verwelkomde Vlaanderen in 2020 zo’n 5 miljoen bezoekers in Vlaanderen, terwijl dat er in 2019 nog ruim 14 miljoen waren. Logischerwijs kenden de aankomsten uit het buitenland de sterkste daling (-74%) , maar ook het aantal binnenlandse aankomsten lag veel lager dan het jaar voordien (-49%). Deze cijfers zijn geen verrassing, maar belichten wel nogmaals de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme in Vlaanderen. Nederland bleef met 517.000 aankomsten het belangrijkste herkomstland maar dat waren er wel 67% minder dan in 2019. 

"Vanaf de eerste dag van de crisis hebben we dan ook het geweer van schouder veranderd en onze marketingfocus verlegd naar vakantie in eigen land. We hebben kosten noch moeite gespaard om Belgen te overtuigen van al het moois dat Vlaanderen te bieden heeft Die inspanningen zorgden afgelopen zomer voor een klein lichtpuntje in de duisternis”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Tijdens de zomer van 2020 verkozen veel Belgen voor een vakantie in eigen land en kreeg het toerisme op bepaalde plekken in Vlaanderen opnieuw een boost. Maar uiteindelijk waren er nog steeds 42% minder binnen- en buitenlandse bezoekers dan in de zomer van 2019. Vooral in de kunststeden en toeristische regio’s die voornamelijk populair zijn bij buitenlandse bezoekers bleef het zorgwekkend kalm. In het najaar werden de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt en doken de aankomst- en overnachtingscijfers opnieuw overal in het rood. In oktober, november en december ontving Vlaanderen 80% minder bezoekers dan in dezelfde maanden van 2019. Buitenlandse aankomsten daalden toen met maar liefst 92%. 

Link: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMjE2NTdiNDgtMTE5ZS00MGM0LTg0ZmUtMTU5ZGNjNmJhNTdiIiwidCI6ImNlODlmYWJlLWRkNGItNDhiYS05ODUzLWViODIzMGM4Y2Y3ZiIsImMiOjh9
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, België, Vlaanderen, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/05/21
Willekeur bij TONK regeling?
De ANVR roept minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om samen met de reissector nog eens te kijken naar de uitvoering ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK regeling). Veel kleine, zelfstandige reisondernemers geven aan dat bij sommige gemeenten sprake lijkt van willekeur bij het al dan niet toekennen, terwijl Koolmees in de media liet weten dat “onbekendheid en schaamte” een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van deze regeling.
05/05/21
Exclusief voor leden
Marketingactie: Thailand en OneFit bieden yogales
Een mooi voorbeeld van een destinatie die campagne en ervaring koppelt. Tourism Authority of Thailand (TAT) gaat een samenwerking aan met de Nederlandse fitnessorganisatie OneFit en zendt zaterdag 8 mei om 09:30 live vanuit het Six Senses Yao Noi Hotel nabij Phuket een yogales uit. Dr. Aneesh is ayurvedische arts, yogaleraar en meditatie-expert en neemt de deelnemers gedurende 45 minuten mee in een yogales.
04/05/21
Volgende week beslissing over buitenlandse vakanties
Volgende week komt er meer duidelijkheid over buitenlandse zomervakanties. Dat heeft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid gezegd. De Europese Commissie wil op haar beurt ingeënte toeristen van buiten de EU weer toelaten.
30/04/21
62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona
Toeristisch Vlaanderen heeft in 2020 maar liefst 62% minder bezoekers ontvangen. Nederland bleef met 517.000 aankomsten het belangrijkste herkomstland maar dat waren er wel 67% minder dan in 2019.
29/04/21
Europees Parlement stemt in met EU-Covid-19-certificaat
Het Europese Parlement heeft het licht op groen gezet voor de invoering van een EU-Covid-19-certificaat die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen.
29/04/21
Wisselingen in sales team touroperator TUI
Accountmanagers Marieke Jansen en Antoin Klein Hofmeijer gaan nieuwe uitdagingen binnen TUI aan. Marieke is sinds kort Retail Manager Commercial bij de TUI reisbureaus en Antoin vervolgt zijn carrière binnen TUI als Product lead Product City Western Region.
28/04/21
Corona-subsidie gastvrijheidseconomie verlengd
De horecaterrassen gaan weer open en daarom wijst de provincie ondernemers opnieuw op de Friese ‘c...
28/04/21
Exclusief voor leden
Biologische en fairtrade koffie bij Roompot
Keten van vakantieparken Roompot serveert in zijn restaurants, cafés en op zijn terrassen jaarlijks meer dan 1 miljoen kopjes koffie. Met de heropening van de horeca zijn al die kopjes bij Roompot voortaan 100% biologisch. Dankzij een samenwerking tussen twee marktleiders: Roompot en Jacobs Douwe Egberts Professional.