Geplaatst op: 21-04-2021
Auteur: Ton Vemeulen
NRIT

Vakanties worden volop geboekt, ook naar het buitenland

Vakanties worden volop geboekt, ook naar het buitenland

Met de derde golf op een hoog plateau en drukke ziekenhuizen gaan Nederlanders optimistisch de voorjaars- en zomervakantieperiode in. Zelfs naar het buitenland. Belvilla ziet dat 60% van de geboekte huizen voor de zomervakantie in het buitenland ligt. Camperdeelplatform Goboony noteert over afgelopen zondag en maandag een alltime high aan omzet en boekingen voor een buitenlandse vakantie. Ook voor het binnenland staan de seinen op groen. Stratech ziet dat Nederlandse vakantieparken vroeger worden geboekt en waarschuwt voor schaarste. 

Belvilla: 60% naar buitenland

Ondanks de onzekerheid of we al dan niet op vakantie kunnen hebben de meeste Nederlanders er vertrouwen in dat ze aankomende zomer toch in het buitenland kunnen verblijven. Dat blijkt uit data van vakantiehuizenspecialist Belvilla. 

Van de vakantiewoningen die reeds geboekt zijn voor de zomerperiode betreft 60% een boeking buiten Nederland. Het aandeel Nederlanders dat een vakantiewoning in het buitenland boekt wordt iedere week groter. 29% van de boekingen buiten Nederland gaat naar België, gevolgd door Frankrijk (24%) en Oostenrijk (17%). Dat zijn niet toevallig allemaal landen die eenvoudig met de eigen auto te bereiken zijn. Hanita van der Meer, Director PR and Communication van Belvilla: "We zien dat de bestemmingen buiten Nederland inmiddels de overhand hebben genomen ten opzichte van de vakantie in eigen land. Ondanks de wisselende geluiden over reisbeperkingen deze zomer zien we dat er bij de Nederlandse reiziger vertrouwen is op een vakantie in het buitenland. Op dit moment kiezen onze gasten duidelijk voor vakantiewoningen die goed te bereiken zijn met de auto, zoals vakantiewoningen in België en Oostenrijk. Doordat onze meeste vakantiewoningen in de natuur liggen zorgt dat voor een veilige bubbel.”

Gooboony: 400 boekingen in twee dagen

Camperdeelplatform Goboony noteert over afgelopen zondag en maandag een alltime high aan omzet en boekingen voor een buitenlandse vakantie. Deze enorme piek ontstond, nadat zondag het nieuws naar buiten kwam over mogelijke versoepelingen van de corona-maatregelen. Dit resulteerde in bijna vierhonderd boekingen voor een vakantie over de grenzen over deze twee dagen. "Alleen al de aankondiging van mogelijke verlichtingen, was klaarblijkelijk voor vele consumenten voldoende. Mensen hebben hun vakantieplannen al klaar. Ze wachtten alleen op het juiste moment om te boeken," aldus Mark de Vos, CEO van Goboony. 

Al vóór deze piek aan reserveringen van afgelopen dagen noteert Goboony echter een grote belangstelling voor campervakanties. Zo gaf maart, ten opzichte van vorige jaar, een omzetgroei te zien van meer dan driehonderd procent. Volgens De Vos heeft dit alles te maken met de vele onzekerheden die corona veroorzaakt: "Uit eigen onderzoek blijkt dat consumenten juist voor een campervakantie kiezen, vanwege de enorme flexibiliteit. Mocht een land opeens de grenzen sluiten, dan kun je tot op de laatste minuut altijd weer je bestemming wijzigen." 

Stratech: Schaarste dreigt

Vanwege het vreemde voorjaar 2020 waar Nederlandse vakantieparken deels waren gesloten, is voor Stratech een zinvolle vergelijking tussen 2020 en 2021 lastig te maken. Wel constateert consultant Bertine Riezebos dat waar vorig jaar in eerste instantie boekingen vooral werden geannuleerd en er pas in de aanloop van de voorjaarsvakantie veel werd geboekt vakantiegangers nu meer vertrouwen hebben en vroeger boeken. 

Het boekingsverloop voor de meivakantie verloopt ongeveer gelijk als die in de aanloop naar de meivakantie van vorig jaar. "We zien echter wel dat men halverwege vorig jaar iets eerder is begonnen met boeken voor deze periode. Dit heeft er ook mee te maken dat ondernemers vorig jaar eerder de prijzen live hebben gezet voor 2021, dan ze normaal gesproken zouden doen. Zo konden mensen sneller hun vouchers inwisselen voor reserveringen in het volgende jaar.”

Iedereen lijkt er volgens Riezebos de afgelopen maanden vertrouwen in te hebben gehad dat men gewoon in Nederland op voorjaarsvakantie kan gaan: "Vorig jaar moest een groot deel van de reserveringen voor dit weekend worden geannuleerd, maar werd er daarna last minute nog veel geboekt in april. Voor komend Hemelvaartsweekend zien we echter dat ruim de helft al geboekt was in december.” Datzelfde geldt voor Pinksteren. Voor die vakantieperiode is 65% al geboekt in 2020. Normaal is dat slechts 33%. 

Onzekerheid is er ook. Vooral bij parken die veel worden geboekt door Duitse gasten. Daarvan is het nog maar de vraag of ze wel kunnen afreizen voor Hemelvaart of Pinksteren. Riezebos: "We zien wel dat deze parken inmiddels ook meer geboekt worden door Nederlanders; het percentage Nederlanders groeit gemiddeld van 31% in 2019 naar 57% in 2021. Dit levert een gemiddelde omzetstijging op van 3% tussen die jaren. Ook zien parken die altijd al meer Nederlanders verwelkomen, hun percentage Nederlandse gasten groeien van 69% in 2019 naar 85% in 2021. Dit levert een omzetstijging op van 30% tussen die jaren.” Stratech adviseert bedrijven bij schaarste kritisch te kijken naar hun prijzen en de daarvoor beschikbare tools te gebruiken. 

Trefwoorden: vakanties, binnenlandse vakanties, buitenlandse vakanties, verblijfsrecreatie, vakantieparken, campings, bungalowparken, campers

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...