Geplaatst op: 13-04-2021
Auteur: Marc Gerlings

Attracties willen open voor de meivakantie

Attracties willen open voor de meivakantie
Attracties willen weer open zonder testen en met anderhalve meter.
Dagrecreatiebedrijven kunnen zonder toegangstesten veilig open op anderhalve meter bij de eerstvolgende versoepeling, denkt de Club van Elf. 

De heropening van dagattracties, veelal in de buitenlucht, is onlosmakelijk verbonden met de opening van de terrassen om de coronadrukte op een verantwoorde manier te kunnen spreiden. Met de meivakantie in aantocht is het belangrijk dat ook families veilig naar buiten kunnen. De dagrecreatiebedrijven roepen het demissionair kabinet dan ook dringend op om de dierentuinen, attractieparken en musea hun deuren bij de eerste versoepeling te laten openen.

"Door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig langer dicht te houden creëert het demissionair kabinet een gevaarlijke situatie”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf, de branchevereniging voor de grootste Nederlandse dagattracties. "Dierentuinen, attractieparken en musea hebben in 2020 bewezen bij uitstek geschikt te zijn voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Immers hebben de dagattracties vorig jaar honderdduizenden bezoekers ontvangen zonder aantoonbare besmettingshaarden. Het is dan ook onverstandig om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Meivakantie

Nederland gaat er bij beter weer massaal op uit en de trek naar stadsparken, stranden en bossen is groot. De Club van Elf onderschrijft dan ook de herhaalde oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om de terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. 
De vier burgemeesters geven hierbij aan dat inwoners van de dichtbevolkte gebieden de buitenruimtes hard nodig hebben en zich deze bij beter weer ook toe-eigenen. Hiermee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn inwoners te staan. De burgemeesters stellen dat de beheerste openstelling van de buitenruimtes juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. 
Professionele dagattracties met getrainde medewerkers zijn bij uitstek geschikt om een  gecontroleerde omgeving te bieden. Maar de Club van Elf voelt er niets voor om met toegangstesten aan de slag te gaan.

Negatieve toegangstesten onnodige barrière voor grote dagattracties met buitenruimte

In de maand april neemt een aantal dagattracties en culturele instellingen deel aan pilots met  openstellingen op basis van toegang via negatieve sneltestbewijzen. Deze pilots staan volledig los  van deze oproep. De testopenstellingen zijn opgezet door de overheid om systemen van teststraten in  combinatie met toegangs-apps uit te proberen op grote groepen mensen.
 
Van Till-Taminiau zegt hierover: "Deze grote publiekstrekkers werken mee aan de pilots om zo een  bijdrage te leveren aan het openstellen van de economie, wetende dat het niet de oplossing is voor  grote toonaangevende dagattracties. Die kunnen namelijk al veilig open op anderhalve meter. Laat  daar geen verwarring over zijn. Het kabinet verplicht ons haast tot inzet van toegangstesten, terwijl  doorstroomlocaties al bewezen hebben veilig open te kunnen”.

Oproep aan kabinet: dagattracties deel van de oplossing

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dringend op om nog vóór de meivakantie – tegelijk met de  terrassen – ook de dierentuinen, attractieparken en musea, veelal met buitenruimte, toe te staan hun  faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 ervaren medewerkers klaar om 10.000 hectare  gecontroleerde ruimte veilig, dus op anderhalve meter afstand, met heldere informatievoorziening en  extra hygiënemaatregelen, te heropenen voor honderdduizenden bezoekers waaronder veel families met kinderen.

Trefwoorden: attractie, versoepeling, corona

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
20/01/22
Wat heeft MarketingOost in 2021 qua marketing bereikt?
MarketingOost deelt haar resultaten van de marketing in 2021. Hoe hebben ze gescoord op de eigen website, in publicaties van derden en op socials?
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.
19/01/22
Bioscopen dicht maar Pathé viert Popcorn Day
Vandaag is het National Popcorn Day. Daarom lanceert de bioscoopketen Pathé in samenwerking met JIMMY’s popcorn POPPED: acht recepten voor echte popcorn fans.
18/01/22
ADAC Camping Awards 2022 bekendgemaakt
De winnaars van de ADAC Camping Awards 2022 komen uit Italië (Innovatie en Vooruitgang), Oostenrijk (Demografische veranderingen en toegankelijkheid), Duitsland (ADAC Camping Booking Award) en Spanje (Duurzaamheid en milieubewustzijn). In deze laatste categorie was ook Ons Buiten uit Nederland genomineerd.
18/01/22
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?