Geplaatst op: 24-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Persconferentie: Geen versoepelingen, toch meer perspectief

Persconferentie: Geen versoepelingen, toch meer perspectief

Met de oplopende besmettingen heeft het Nederlandse kabinet de in het vooruitzicht gestelde versoepelingen weer in de ijskast moeten zetten. Buitenlandse reizen zijn tot half mei niet mogelijk en ook de terrassen en de horeca kunnen voorlopig niet open. Toch zijn er wel een paar lichtpuntjes te noemen. Zo komen er pilots veilig en verantwoord reizen,  pilots voor culturele instellingen en post-corona steunmaatregelen voor ondernemers.

Reisadvies en pilots veilig en verantwoord vakantiereizen

Op dit moment geeft de epidemiologische situatie in zowel Nederland als de EU aanleiding om het reisadvies ‘Blijf in Nederland’ te verlengen tot en met 15 mei. Het kabinet volgt daarmee het meest recente OMT-advies. Dit betekent geen buitenlandse reizen in de meivakantie. Het kabinet is voornemens zo snel mogelijk weer terug te gaan naar een landenspecifiek reisadvies waarbij het RIVM wekelijks de situatie monitort. 

Om goed voorbereid te zijn op het moment dat reisbeperkingen versoepeld worden, zullen in april een beperkt aantal pilots vakantiereizen uitgevoerd worden. Vanaf 10 april start een eerste fase van deze proeven met een pakketreis naar Rhodos, waar reizigers het resort niet verlaten. Op dit moment wordt een tweede pakketreis met iets meer bewegingsvrijheid voor reizigers nog uitgewerkt. Tijdens de reizen houden de reizigers zich aan alle bestaande regels en protocollen. Voor vertrek moet een negatieve NAAT (PCR)-test worden afgegeven en voor terugkeer een negatieve NAAT (PCR)-test en sneltest. Na thuiskomst gaan reizigers in thuisquarantaine. De reizigers moeten hun vakantie zelf betalen, de reisorganisaties betalen de testen. Woensdag 24 maart om 18:00 uur gaan de reizen voor inschrijving open. U kunt zich aanmelden op de websites van de reisorganisaties. Per reis kunnen 189 reizigers mee. Het gaat om 1 keer een reis per bestemming. Sunweb en Transavia organiseren deze reis samen met de overheid. De tweede testreis wordt door TUI en Corendon georganiseerd.

Het plan is om in een tweede fase ook pilotreizen met andere vervoersmodaliteiten zoals auto, trein of bus uit te voeren. Hiermee wil het kabinet achterhalen onder welke condities er in coronatijd veilig en verantwoord gereisd kan worden. Alle basismaatregelen en maatregelen met betrekking tot reizen worden tijdens de pilotreizen in acht genomen. De inzichten verkregen door de pilots worden gebruikt om protocollen van reisorganisaties waar nodig aan te scherpen en om een zo duidelijk mogelijk handelingsperspectief voor reizigers te ontwikkelen.

Ondanks die pilots luidt ANVR de noodklok over de branche. Frank Oostdam: "Natuurlijk helpen de overheidsmaatregelen ons enigszins, maar de crisis duurt nu zo lang dat de inmiddels al volledig afgeslankte bedrijven geen greintje vet meer op de botten hebben. Perspectief en extra steunmaatregelen zijn voor ons onontbeerlijk. We begrijpen dat in een tijd waarin de besmettingen nog steeds toenemen, reizen nog even niet kan en nu ook niet verstandig is. Maar dit is de zoveelste klap en moet ook echt de laatste zijn. Biedt ons in ieder geval perspectief met het oog op de zomervakantie!” Om reisbedrijven door de crisis met 80% omzetverlies te helpen, wil ANVR de NOW-regeling verlengen en verhogen naar 100%, verlenging van de TVL voor annuleringskosten, maar ook verbreding van de TVL voor de kleine bedrijven die nu geen gebruik kunnen maken van de vaste-kosten-regeling. ”

Ander heikel punt is dat er nog steeds vanuit Brussel geen akkoord is op het Voucherfonds dat zij samen met de Nederlandse overheid en garantiefonds SGR heeft opgericht. Dit fonds kan reisondernemers helpen aan een meerjarige lening waarmee zij consumenten kan terugbetalen die hun Reisvoucher, ontvangen in 2020, willen inwisselen voor geld. Oostdam vervolgt: "Nu de crisis veel langer duurt dan verwacht, zouden we willen voorstellen dit fonds ook in te zetten voor al die mensen die verleden jaar hun reis hebben omgeboekt naar dit jaar, geen Reisvoucher hebben ontvangen, maar nu alsnog moeten worden geannuleerd vanwege Covid-19.” 

Horeca

Voor de horeca had het kabinet alleen maar negatief nieuws. De huidige maatregelen worden verlengd tot 20 april en ook de terrassen kunnen niet open. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening is dat de horeca júist een rol kan spelen in het terugdringen van het virus, doordat in de horeca iedereen veilig én op afstand kan samenkomen. Om te voorkomen dat – met de finish in zicht – er nog veel ontslagen zullen vallen, zet KHN met prioriteit in op 100 procent NOW-vergoeding vanaf 1 april, zodat horecaondernemers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract zo veel mogelijk kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden. Ook pleit KHN voor een post-corona herstelplan voor als de horeca straks wél weer open kan. 

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Dat de terrassen niet open mogen is opnieuw een enorme teleurstelling. Begin dit jaar hebben we in onze gesprekken met het kabinet al invloed kunnen uitoefenen op de verruiming van de TVL subsidie. De komende weken zetten we ons volop in op 100 procent compensatie van de loonsom middels de NOW. Met de finish in zicht is het nu tijd voor het kabinet om daadkrachtig door te pakken en ondernemers financieel te compenseren voor de verplichte sluiting. Ook blijven we in gesprek met de ministers om te kijken hoe we zo snel mogelijk versoepelingen kunnen doorvoeren via de KHN Horecaroutekaart.”

Culturele sector

De Taskforce culturele en creatieve sector start in april met de eerste openstellingen met sneltesten in de cultuursector. Concerten, voorstellingen, museum- en monumentenbezoek zijn vanaf die datum op beperkte schaal mogelijk wanneer van tevoren een sneltest wordt afgenomen. Deze openstellingen maken geen onderdeel uit van het Fieldlab Evenementen. 

In samenwerking met de ministeries van OCW en VWS en de Stichting Open Nederland worden op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en andere culturele activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten in de culturele sector. De pilots zijn verspreid over het gehele land en altijd in de buurt van speciaal hierop toegeruste snelteststraten. Voor de maand april zal in overleg met de Rijksoverheid, veiligheidsregio’s en lokale bestuurders een kalender gemaakt worden waarin de planning van pilots bij podia, musea en erfgoedlocaties is opgenomen.

Opening samenleving

Het kabinet werkt verder aan een traject om met een testbewijs de toegang tot het culturele leven weer mogelijk te maken. Met een testbewijs kunnen burgers tijdelijk toegang krijgen tot bijvoorbeeld evenementen en culturele instellingen. Om dit mogelijk te maken lopen voorbereidingen voor een wetstraject voor een testbewijs, digitale ondersteuning via een app, en dient een fijnmazige infrastructuur van testcapaciteit te worden gerealiseerd. Een testbewijs is overigens geen letterlijk afschrift van een testresultaat, waar veel persoonlijke gegevens op staan, maar een cryptografische representatie daarvan. 

Ondernemen in post corona

Demissionair ministers Koolmees, Van 't Wout en Hoekstra werken aan een post-corona steunpakket voor ondernemers. Dat kondigde demissionair minister-president Rutte gisteren aan tijdens de persconferentie. Het kabinet wil ondernemers helpen met hun kaspositie, coronaschulden en gaten in het eigen vermogen. Het herstelpakket wordt samen met VNO-NCW en MKB Nederland ontwikkeld. Zij zetten in op een termijn van 10 jaar om de schulden aan de overheid terug te betalen. Rutte wilde op de persconferentie nog geen toezegging doen over eventuele kwijtschelding. 

Trefwoorden: beleid, reisbranche, cultuur, horeca, ondernemen, crisis, corona

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/04/21
KLM vraagt ook om kapitaalversterking
Dat is de reactie van KLM op de 4 miljard euro steun die de Franse regering geeft aal luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De Franse overheid krijgt een deel van nieuwe aandelen in handen. De Nederlandse overheid wil niet meer aandelen kopen.
06/04/21
D-reizen failliet
De coronacrisis heeft in de reisbranche het eerste grote slachtoffer geeist. Afgelopen dinsdag is het moederbedrijf van D-reizen de D-rt groep door de rechtbank failliet verklaard
02/04/21
Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers
Voor een duurzame toekomst van Europese reizen zijn alle ogen gericht op vervoer per trein. Belangrijke spelers zijn Thalys en Eurostar. Maar die krijgen vanwege de pandemie forse klappen.
01/04/21
Booking.com meldt datalek te laat: 475.000 euro boete
Het te laat melden van een datalek kan naast afnemend consumentenvertrouwen ook leiden tot hoge boetes. Dat heeft Booking.com nu ook ervaren. Het 22 te laat melden van een relatief klein datalek kost de reisorganisatie nu 475.000 euro.
30/03/21
Succes voor SGR en ANVR: EU-goedkeuring voor Voucherfonds
Eindelijk goed nieuws voor de reisbranche. De Europese Commissie heeft een leningsfaciliteit van 400 miljoen euro voor de Nederlandse reisbranche goedgekeurd. SGR voert de regeling uit waarbij reisbedrijven tegenover uitbetaalde vouchers 80% kunnen lenen. Per bedrijf is de bijdrage op maximaal 50 miljoen euro gesteld.
29/03/21
Exclusief voor leden
Geannuleerde vlucht? Vraag je geld terug bij de airline
Consumenten moeten bij annulering van hun losse vlucht voor terugbetaling altijd direct bij de luchtvaartmaatschappij terecht kunnen. Dit geldt ook wanneer de vlucht is geboekt via een (online) reisbemiddelaar. Als de reisbemiddelaar namens de consument de terugbetaling afhandelt, moet zij vooraf bij de boeking transparant zijn over de eventuele kosten die ze in rekening brengt voor het regelen van deze terugbetaling. Bij niet-naleving kunnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) handhavend optreden, melden deze organisaties gezamenlijk.
29/03/21
Marga de Jager wordt CEO van ANWB
Marga de Jager is per 1 april de nieuwe CEO van de ANWB. De raad van commissarissen heeft afgelopen zaterdag besloten tot deze benoeming, na bekrachtiging in de vergadering van de bondsraad, de ledenvertegenwoordiging van de ANWB. De Jager heeft al meerdere hoge functies gehad en was tot nu toe directeur van Merk & Leden.
26/03/21
Eiland Sal nieuwe bestemming voor Corendon
Bij de presentatie van tien vakatiebestemmingen die touroperator Corenden via Maastricht Airport aanvliegt, bleek het eiland Sal een nieuwe bestemming.