Geplaatst op: 18-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen & Marc Gerlings
NRIT

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

ANWB: denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

De Europese Commissie heeft een Digital Green Certificate (DGC) gepresenteerd die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Daarmee kan het internationale reis- en vakantieverkeer tussen de lidstaten weer op gang komen. Alleen mensen die aantoonbaar niet besmettelijk zijn, krijgen ‘groen’ licht. 

Het Digital Green Certificate is een bewijs van vaccinatie, een negatief testresultaat of een doorgemaakte COVID-19-besmetting. Het certificaat is gratis beschikbaar op zowel papier als digitaal. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze mensen met een groen certificaat toelaten maar moeten wel iedereen hetzelfde behandelen. 

Voorkomen gefragmenteerd beleid

De Europese commissaris van Justitie Didier Reynders: "Een gezamenlijke Europese aanpak zal ons niet alleen helpen om het vrije verkeer weer op te starten maar ook fragmentarisch beleid voorkomen.” De Europese Commissie wil het DGC ook voor reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gaan inzetten.

QR-code

Het certificaat bestaat uit een QR-code om de veiligheid en authenticiteit te waarborgen. De Europese Commissie gaat een platform maken zodat overal in de EU de certificaten kunnen worden gecontroleerd. Belangrijk voor de veiligheid is dat via dat platform geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Reizigers met een Digital Green Certificate mogen door de lidstaten niet zonder toelichting aan de Europese Commissie aan strengere voorwaarden zoals extra testen of quarantaine worden gehouden. 

Digital Green Certificate

Het Digital Green Certificate is een tijdelijke maatregel en wordt weer opgeheven als de WHO de COVID-19-pandemie beëindigd verklaard. De lidstaten en het Europese Parlement moeten nog met de regeling instemmen. 

WTTC en ETC enthousiast

De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft enthousiast op de Europese plannen gereageerd. Gloria Guevara, President & CEO, WTTC zegt: "Het Digital Green Certificate, is een grote stap voorwaarts in het herstel van toerisme in de regio. Het geeft een hoog nodige boost aan de economie en redt miljoenen banen.” De Europese economie was in 2019 voor 9,5% afhankelijk van toerisme. Er werken meer dan 22 miljoen Europeanen in de sector. 

Ook de European Travel Commission (ETC) verwelkomt het certificaat met open armen. Ze roepen de lidstaten en het Europese Parlement op het plan snel goed te keuren. Voor de ETC is het ook belangrijk dat de Europese Commissie gaat werken aan een plan om het toerisme in de Europese Unie snel en veilig weer op te starten. "We hebben een duidelijk plan nodig met voorwaarden en timing om ons voor te bereiden op de veilige herstart van reizen en toerisme in Europa zodat we klaar te zijn voor het kritieke zomerseizoen 2021", stelt CEO Eduardo Santander. "Europa moet hier samen aan werken en er is geen ruimte voor fragmentatie en unilaterale acties.”

Dat er bij de Europeanen behoefte is aan vakantie blijkt uit een recent onderzoek van de ETC. In februari gaf 54% van de ondervraagden aan deze zomer een vakantie te willen ondernemen. Van hen wil 41% naar een ander Europees land reizen.

ANWB positief maar denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

De ANWB reageert positief op het voornemen van de EU om op korte termijn een ‘groen certificaat’ in te voeren. Dit kan volgens de ANWB eraan bijdragen dat reizigers weer met vertrouwen op vakantie gaan naar het buitenland. Wel pleit de ANWB ervoor om het gele vaccinatieboekje van de WHO als alternatief achter de hand te houden voor als de EU niet tijdig klaar is met het nieuwe groene certificaat.

Op het nieuw in te voeren ‘groen certificaat’ kunnen zowel vaccinaties, negatieve testen als de indicatie 'genezen van COVID-19' worden bijgeschreven. Tegelijkertijd moet er nog veel geregeld worden om de invoering van het certificaat op zo’n korte termijn te realiseren. Het is daarmee niet zeker of reizigers het certificaat al vóór het komende zomerseizoen kunnen gebruiken. De ANWB houdt vakantiegangers via de ANWB Reiswijzer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Al die testen zijn duur

Ten slotte is het belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van de kosten van een PCR-test. Een gezin van 4 personen is op de heen- en terugreis nu al snel meer dan 1000 euro kwijt aan testkosten. Dat is een forse aanslag op het vakantiebudget en zal veel mensen ervan weerhouden een vakantie naar het buitenland te boeken.  

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, reisbranche, reizen, toerisme, vakanties

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/04/21
Hoge Raad: Booking.com is een reisagent
De Nederlandse Hoge Raad heeft bepaald dat Booking.com een reisagent is. Frank Radstake is 6,5 jaar geleden namens Reiswerk en de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche een procedure gestart en krijgt van het hoogste Nederlandse rechtscollege nu gelijk.
06/04/21
KLM vraagt ook om kapitaalversterking
Dat is de reactie van KLM op de 4 miljard euro steun die de Franse regering geeft aal luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De Franse overheid krijgt een deel van nieuwe aandelen in handen. De Nederlandse overheid wil niet meer aandelen kopen.
06/04/21
D-reizen failliet
De coronacrisis heeft in de reisbranche het eerste grote slachtoffer geeist. Afgelopen dinsdag is het moederbedrijf van D-reizen de D-rt groep door de rechtbank failliet verklaard
02/04/21
Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers
Voor een duurzame toekomst van Europese reizen zijn alle ogen gericht op vervoer per trein. Belangrijke spelers zijn Thalys en Eurostar. Maar die krijgen vanwege de pandemie forse klappen.
01/04/21
Booking.com meldt datalek te laat: 475.000 euro boete
Het te laat melden van een datalek kan naast afnemend consumentenvertrouwen ook leiden tot hoge boetes. Dat heeft Booking.com nu ook ervaren. Het 22 te laat melden van een relatief klein datalek kost de reisorganisatie nu 475.000 euro.
30/03/21
Succes voor SGR en ANVR: EU-goedkeuring voor Voucherfonds
Eindelijk goed nieuws voor de reisbranche. De Europese Commissie heeft een leningsfaciliteit van 400 miljoen euro voor de Nederlandse reisbranche goedgekeurd. SGR voert de regeling uit waarbij reisbedrijven tegenover uitbetaalde vouchers 80% kunnen lenen. Per bedrijf is de bijdrage op maximaal 50 miljoen euro gesteld.
29/03/21
Exclusief voor leden
Geannuleerde vlucht? Vraag je geld terug bij de airline
Consumenten moeten bij annulering van hun losse vlucht voor terugbetaling altijd direct bij de luchtvaartmaatschappij terecht kunnen. Dit geldt ook wanneer de vlucht is geboekt via een (online) reisbemiddelaar. Als de reisbemiddelaar namens de consument de terugbetaling afhandelt, moet zij vooraf bij de boeking transparant zijn over de eventuele kosten die ze in rekening brengt voor het regelen van deze terugbetaling. Bij niet-naleving kunnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) handhavend optreden, melden deze organisaties gezamenlijk.
29/03/21
Marga de Jager wordt CEO van ANWB
Marga de Jager is per 1 april de nieuwe CEO van de ANWB. De raad van commissarissen heeft afgelopen zaterdag besloten tot deze benoeming, na bekrachtiging in de vergadering van de bondsraad, de ledenvertegenwoordiging van de ANWB. De Jager heeft al meerdere hoge functies gehad en was tot nu toe directeur van Merk & Leden.