Geplaatst op: 18-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen & Marc Gerlings
NRIT

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

ANWB: denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

De Europese Commissie heeft een Digital Green Certificate (DGC) gepresenteerd die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Daarmee kan het internationale reis- en vakantieverkeer tussen de lidstaten weer op gang komen. Alleen mensen die aantoonbaar niet besmettelijk zijn, krijgen ‘groen’ licht. 

Het Digital Green Certificate is een bewijs van vaccinatie, een negatief testresultaat of een doorgemaakte COVID-19-besmetting. Het certificaat is gratis beschikbaar op zowel papier als digitaal. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze mensen met een groen certificaat toelaten maar moeten wel iedereen hetzelfde behandelen. 

Voorkomen gefragmenteerd beleid

De Europese commissaris van Justitie Didier Reynders: "Een gezamenlijke Europese aanpak zal ons niet alleen helpen om het vrije verkeer weer op te starten maar ook fragmentarisch beleid voorkomen.” De Europese Commissie wil het DGC ook voor reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gaan inzetten.

QR-code

Het certificaat bestaat uit een QR-code om de veiligheid en authenticiteit te waarborgen. De Europese Commissie gaat een platform maken zodat overal in de EU de certificaten kunnen worden gecontroleerd. Belangrijk voor de veiligheid is dat via dat platform geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Reizigers met een Digital Green Certificate mogen door de lidstaten niet zonder toelichting aan de Europese Commissie aan strengere voorwaarden zoals extra testen of quarantaine worden gehouden. 

Digital Green Certificate

Het Digital Green Certificate is een tijdelijke maatregel en wordt weer opgeheven als de WHO de COVID-19-pandemie beëindigd verklaard. De lidstaten en het Europese Parlement moeten nog met de regeling instemmen. 

WTTC en ETC enthousiast

De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft enthousiast op de Europese plannen gereageerd. Gloria Guevara, President & CEO, WTTC zegt: "Het Digital Green Certificate, is een grote stap voorwaarts in het herstel van toerisme in de regio. Het geeft een hoog nodige boost aan de economie en redt miljoenen banen.” De Europese economie was in 2019 voor 9,5% afhankelijk van toerisme. Er werken meer dan 22 miljoen Europeanen in de sector. 

Ook de European Travel Commission (ETC) verwelkomt het certificaat met open armen. Ze roepen de lidstaten en het Europese Parlement op het plan snel goed te keuren. Voor de ETC is het ook belangrijk dat de Europese Commissie gaat werken aan een plan om het toerisme in de Europese Unie snel en veilig weer op te starten. "We hebben een duidelijk plan nodig met voorwaarden en timing om ons voor te bereiden op de veilige herstart van reizen en toerisme in Europa zodat we klaar te zijn voor het kritieke zomerseizoen 2021", stelt CEO Eduardo Santander. "Europa moet hier samen aan werken en er is geen ruimte voor fragmentatie en unilaterale acties.”

Dat er bij de Europeanen behoefte is aan vakantie blijkt uit een recent onderzoek van de ETC. In februari gaf 54% van de ondervraagden aan deze zomer een vakantie te willen ondernemen. Van hen wil 41% naar een ander Europees land reizen.

ANWB positief maar denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

De ANWB reageert positief op het voornemen van de EU om op korte termijn een ‘groen certificaat’ in te voeren. Dit kan volgens de ANWB eraan bijdragen dat reizigers weer met vertrouwen op vakantie gaan naar het buitenland. Wel pleit de ANWB ervoor om het gele vaccinatieboekje van de WHO als alternatief achter de hand te houden voor als de EU niet tijdig klaar is met het nieuwe groene certificaat.

Op het nieuw in te voeren ‘groen certificaat’ kunnen zowel vaccinaties, negatieve testen als de indicatie 'genezen van COVID-19' worden bijgeschreven. Tegelijkertijd moet er nog veel geregeld worden om de invoering van het certificaat op zo’n korte termijn te realiseren. Het is daarmee niet zeker of reizigers het certificaat al vóór het komende zomerseizoen kunnen gebruiken. De ANWB houdt vakantiegangers via de ANWB Reiswijzer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Al die testen zijn duur

Ten slotte is het belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van de kosten van een PCR-test. Een gezin van 4 personen is op de heen- en terugreis nu al snel meer dan 1000 euro kwijt aan testkosten. Dat is een forse aanslag op het vakantiebudget en zal veel mensen ervan weerhouden een vakantie naar het buitenland te boeken.  

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, reisbranche, reizen, toerisme, vakanties

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
08/04/24
Hollandse snackmuur in Schiphol open
Wat is er nu Hollandser dan even wat uit de muur trekken. Alle toeristen kunnen dat ervaren in de luchthaven Schiphol bij de FEBO.
08/04/24
Exclusief voor leden
Graag een portie zon in de meivakantie 2024
Uit data van reisplatform Skyscanner blijkt dat vooral zonnige bestemmingen als Spanje, Italië en Portugal in trek zijn.
04/04/24
Meer luchtvaartpassagiers in Caribisch Nederland
In 2023 reisden 504.000 passagiers met het vliegtuig van en naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dat is 6% meer dan in 2022 en 10% meer dan in 2019.
29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...