Geplaatst op: 12-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Oproep aan kabinet: Open doorstroomlocaties samen met de terrassen

Oproep aan kabinet: Open doorstroomlocaties samen met de terrassen
Foto Toverland

Nederlandse dagattracties, verenigd in de Club van Elf roepen het Nederlandse kabinet op om doorstroomlocaties tegelijkertijd met de buitenterrassen van de horeca te openen. Daarmee moet de druk op stadsparken, stranden en bossen op een verantwoorde manier worden gespreid.

"Het demissionair kabinet neemt een groot risico door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig lang dicht te houden”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf. "Dierentuinen, musea en attractieparken zijn bij uitstek geschikt voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Het zou onverstandig zijn om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Goed protocol voorhanden

Al in 2020 stelde de Club van Elf het Veilig Samen Uit-protocol op, waarbij maatregelen getroffen zijn om alle bezoekers een veilig en verantwoord dagje uit te bieden. "We hebben vorig jaar laten zien dat Veilig Samen Uit goed mogelijk is en werkt”, aldus Van Till-Taminiau. "Door bezoekers vooraf te laten reserveren en de capaciteit te verlagen kan de anderhalve meter afstand gegarandeerd worden. Ook worden de hygiënemaatregelen continu in acht genomen en gaat alles in samenspraak met de burgemeesters en veiligheidsregio’s.”

Oproep dagattracties

Van Till-Taminiau begrijpt dat het kabinet de samenleving verantwoord wil heropenen. "Maar de heropening van de buitenterrassen van de horeca is een positief signaal dat niet los kan worden gezien van de heropening van de dagrecreatiebedrijven.”

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dan ook dringend op om per 31 maart - tegelijk met de buitenterrassen van de horeca - ook dierentuinen, attractieparken en musea toe te staan hun faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 medewerkers klaar om 10.000 hectare gecontroleerde ruimte veilig te ontsluiten.

Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, dierentuinen, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

14/04/21
Toverland doet niet mee aan 'Testen voor Toegang'
Toverland doet niet mee aan de pilot ‘Testen voor Toegang’. Het bedrijf hecht meer waarde aan het Veilig Samen Uit-protocol en ziet bovendien niet hoe ze met de zeer beperkte bezoekersaantallen een winstgevende operatie kunnen draaien. Het park in het Limburgse Sevenum heeft vorig jaar flink last gehad van de coronacrisis en sloot af met flink verlies.
14/04/21
Kabinet presenteert onzeker stappenplan
Ondanks de oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen presenteerde het Nederlandse kabinet gisteren een openingsplan. Een plan dat de vrijetijdssector weer perspectief biedt. Helaas zonder zekerheden.
13/04/21
Dierentuinen favoriet na lockdown onder Nederlandse jongeren
Het bezoek aan een dierentuin is bij Nederlandse jongeren (4-18) na de lockdown favoriet. In de top 20 van dagattracties die jongeren na de lockdown willen bezoeken staan maar liefst 8 dierentuinen. Meest populair is een bezoek aan de Efteling.
12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...
07/04/21
Keukenhof toch beperkt open als testlocatie
Het was heel zuur dat voorjaarspark Keukenhof niet open kon. De attractie diende een plan in om als wandelpark open te gaan maar dat paste ook niet binnen de huidige coronaregels. Nu veel locaties in leisure een testlocatie worden, kunnen ook de deuren van Keukenhof drie dagen in april open.
06/04/21
April is pilotmaand voor de recreatie
De Rijksoverheid heeft alle pilots voor de cultuur-, sport- en recreatiesector online gezet. Deze pilots zijn toegankelijk voor mensen met een negatieve coronatest. In totaal worden er ruim 450 experimenten opgezet voor in 230.409 bezoekers. Welke bedrijven staan op de rol?
01/04/21
Sector op een kier: Pilots met toegangstesten
De dagrecreatie gaat op een heel klein kiertje open. Er komen in april pilots met toegangstesten bij dagattracties. In Utrecht komen experimenten met openstelling van vijf cafés.