Geplaatst op: 11-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Miljoenen fietsvakanties

Miljoenen fietsvakanties

In 2020 gingen 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Bij elkaar goed voor 413 miljoen euro aan bestedingen. Ook tekent zich een verjonging van de doelgroep af. Zo blijkt uit Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform. 

Voor 52% van Nederlanders die in 2020 in Nederland op fietsvakantie zijn geweest, speelde corona een rol bij de keuze voor een vakantie in eigen land. Met een 8,2 als rapportcijfer werd ‘fietsen tijdens de vakantie’  hoog gewaardeerd. Hoogst scoorden de 'aantrekkelijkheid van de omgeving' en het 'aanbod aan fietsroutes'. 

Fietsvakanties zijn te verdelen in fietsstandplaatsvakanties, waarbij meerdere fietstochten gemaakt worden vanaf één vast vakantieadres, en in fietstrektochten, waarbij men van overnachtingsadres naar overnachtingsadres fietst. 

Groei aandeel jonge gezinnen bij fietsstandplaatsvakanties

In 2020 ondernamen 2,1 miljoen Nederlanders één of meer fietsstandplaatsvakanties in eigen land. Vooral het aandeel gezinnen met kinderen onder de 18 jaar steeg. Veel binnenlandse fietsstandplaatsvakanties gingen naar Gelderland (25%), Overijssel (14%) en Drenthe (12%). Een fietsstandplaatsvakantie duurt gemiddeld 3,4 dag.

Fietstrektochten smaken naar meer 

In 2020 maakten 885.000 Nederlanders één of meer fietstrektochten in eigen land. Een derde (32%) daarvan had niet eerder een fietstrektocht in Nederland ondernomen en 11% deed dat eerder alleen in het buitenland. Maar liefst 60% van de trektochtfietsers wil in 2021 weer een trektocht in eigen land doen. Populairste provincies bij fietstrektochten zijn Gelderland (41%), Overijssel (29%), Utrecht (27%) en Drenthe (26%). Een gemiddelde fietstrektocht duurt 3,2 dagen.

Bestedingen 

Nederlanders gaven in 2020 circa 413 miljoen euro uit aan fietsvakanties in eigen land: 271 miljoen aan fietsstandplaatsvakanties en 142 miljoen aan fietstrektochten. De trektochtfietser geeft met gemiddeld 52 euro per dag duidelijk meer uit dan de fietsstandplaatsvakantieganger (38 euro).

Gebruik LF-routes

LF-routes - voluit Langeafstand Fietsroutes - zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In 2020 hebben circa 292.000 Nederlanders één of meerdere trektochten over een LF-route gemaakt. Deze routes worden vooral gebruikt door de trektochtfietsers die wat langer op pad gaan. De belangrijkste reden om voor een LF-route te kiezen, is het gemak van één route met doorgaande bewegwijzering.

Passend aanbod

De markt voor het meerdaags fietstoerisme groeit en de corona-epidemie versterkt deze groei. Uit onderzoek van het Duitse ADFC blijkt dat ook veel Duitsers zich oriënteren op meerdaagse fietstochten in Nederland. Het bieden van een passend routeaanbod is daarbij een must voor Nederland als Fietsland. 

Plannen voor 2021

Zes op de tien (60%) Nederlanders die in 2020 een fietstrektocht in Nederland hebben ondernomen, is van plan dit in 2021 weer te doen en nog eens een derde is dit misschien van plan (34%). Slechts 6% geeft aan dit volgend jaar niet van plan te zijn.


De markt voor het meerdaags fietstoerisme groeit en de corona-epidemie versterkt deze groei. Uit onderzoek van het Duitse ADFC blijkt dat ook veel Duitsers zich oriënteren op meerdaagse fietstochten in Nederland. Het bieden van een passend routeaanbod is daarbij een must voor Nederland als Fietsland. 

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/Factsheet-kerncijfers-fietsvakanties-2020-2021-Fietsplatform.pdf
Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsvakanties, fietsstandplaatsvakanties, fietstrekttochtvakanties

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
10/07/18
Gastvrijheidssector: katalysator voor ontwikkeling
"Kamer denkt over glas wijn bij de kapper”, zo luidde de kop bij het NOS deze week. Een slijt...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/10/21
Toeristische Infodesk bij Designer Outlet Roermond
De Designer Outlet Roermond beschikt sinds kort over een toeristische Infodesk in de nieuwe Guest Services Terminal. De bedoeling is het winkelende publiek op piekmomenten actief te informeren over de uitgebreide toeristische en recreatieve mogelijkheden in de binnenstad en de regio.
27/05/21
FNV: Schipholbaas moet winkeleigenaren See Buy Fly terugfluiten
De FNV wil dat Schipholbaas Dick Benschop de directie van de See Buy Fly-winkels terugfluit. Dat sch...
12/03/21
Musea openen museumshops
De musea mogen nog niet open door de geldende coronamaatregelen. Toch gaan diverse musea een klein beetje open doordat de museumwinkels winkelen op afspraak mogen uitvoeren.
11/03/21
Corona geeft online een boost
De coronacrisis heeft de online aankopen in 2020 een flinke boost gegeven. Niet zo verwonderlijk aan...
29/01/21
Horeca is klaar voor verantwoorde opening
Nederland zit door de huidige lockdown voorlopig tot 9 februari economisch op slot. Volgens een inte...
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
26/11/20
Blijvend investeren in de vrijetijdssector is essentieel: zonder bezoekers geen herstel!
Heel ondernemend Utrecht wordt getroffen door de coronamaatregelen. De cultuur-, evenementen-, horec...
25/11/20
Trendzz For You biedt totaaloplossing voor souvenirs aan Landal GreenParks
Trendzz For You verzorgt vanaf 1 januari 2021 de souvenirs, gift-artikelen en ansichtkaarten bij Lan...