Geplaatst op: 03-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag

Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag

Een bijzondere situatie: tijdelijke bewoners van recreatieparken kunnen huurtoeslag aanvragen. Tenminste, wanneer door de gemeente tijdelijke bewoning wordt toegestaan of gedoogd. Dat meldt Vitale Vakantieparken in haar nieuwsbrief. 

Door een wetswijziging in 2016 hadden huurders van een recreatiewoning geen recht op huurtoeslag. Daar heeft in 2019 de Raad van State een uitzondering op gemaakt. Belangrijk criterium is of de gemeente de woning niet meer aanmerkt vals een recreatieve woning in het kader van een ‘vakantiebestedingsbedrijf’. Het moet bovendien om huisjes gaan en niet om verplaatsbare accommodaties. 

De Belastingdienst gaat bij toekenning van huurtoeslag uit van een lijst met recreatieparken waar de bestemming is gewijzigd of permanente bewoning door de gemeente wordt gedoogd. Als een park niet op de lijst staat kan de burger met een gedoogbeschikking, bestemmingsplan of omgevingsvergunning toch huurtoeslag aanvragen. 

Voor Belastingdienst/Toeslagen is voor woningen op een recreatiepark van belang of daar van de gemeente permanent gewoond mag worden. Wanneer een recreatiepark een recreatiebestemming heeft in het bestemmingsplan geldt daar een verbod op permanente bewoning (ook tijdelijke bewoning is permanente bewoning in die optiek). Wanneer er geen verbod is op permanente bewoning, zo geeft de Raad van State aan, is er geen recreatiewoning en is de onthouding van de huurtoeslag om die reden niet mogelijk. Gedogen kan individueel zijn (bewoner/perceel) of voor het hele park. In die situaties zal Belastingdienst/Toeslagen huurtoeslag toekennen. Tenzij de recreatiewoning een roerende zaak betreft (stacaravan).


Vitale Vakantieparken heeft een beknopte en heldere brochure gepubliceerd over de (on)mogelijkheden van huurtoeslag voor tijdelijke bewoners van vakantiewoningen. 

Link: https://www.vitalevakantieparken.nl/Downloads/HandlerDownloadFiles.ashx?idnv=1901940
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, permanente bewoning

||| Blogs |||

18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
08/04/21
Exclusief voor leden
Verschuiving in bungalowparken groei boekingen onafhankelijke vakantieparken
Vakantie in eigen land is vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van website Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd. We combineren meer werk en vakantie en de onafhankelijke vakantieparken ontvangen meer boekingen.
08/04/21
13e vakantiepark voor Roompot in Noord-Holland
De grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, Roompot, kondigt vandaag een 13de park in Noord-Holland aan. Gasten kunnen sinds vandaag hun vakantie op het kleinschalige en comfortabele park Strand49 in Sint Maartenszee bij Roompot boeken.
07/04/21
Populairste konijn van Nederland ziet er na 25 jaar wat anders uit
25 jaar oude Koos ziet er vanaf vandaag wat anders uitHij blijft herkenbaar voor de trouwe Roompot g...
30/03/21
Hulp van Libéma voor stagiaires De Rooi Pannen
In coronatijd waar thuiswerken de klok slaat, is het voor veel mbo-ers lastig om een stageplaats te bemachtigen. Libéma en de Brabantse scholengemeenschap De Rooi Pannen hebben de handen ineen geslagen om studenten in deze corona-periode aan een stageplek te helpen.
29/03/21
Kijkje in de metamorfose van de accommodaties bij De Kempervennen
Center Parcs vernieuwt park De Kempervennen. Neem ook een kijkje in de vernieuwde accommodaties. Merk de kleurverschillen op tussen de verschillende type vakantiehuizen.
29/03/21
Libéma opent back to basic campings
Libéma opent op twee locaties in Noord-Brabant back to basic campings. Een camping zonder afgekeerde veldjes waar kampeerders hun tent in de natuur kunnen opzetten. Libéma is hiermee de eerste grote keten die het zogenaamde bamping in Nederland introduceert.
29/03/21
EuroParcs bouwt vakantiepark op zes kunstmatige eilanden
EuroParcs bouwt bij Kampen op zes kunstmatig aangelegde eilanden in het Reevemeer een vakantiepark met in totaal 400 woningen. EuroParcs beschrijft De IJssel Eilanden als ‘next level’ in recreatie.