Geplaatst op: 01-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

ANVR ziet sprankje hoop op start reizen

Ministers van toerisme

ANVR ziet sprankje hoop op start reizen
ANVR voor aanpak met vaccinatiepaspoort en veel testen.
Branchevereniging ANVR ziet een sprankje hoop in het overleg in Brussel door de ministers van toerisme. De ANVR ziet graag dat ook Nederland de koers van vaccineren inclusief een vaccinatiepaspoort en testen omarmt. ANVR ziet dat minister president Mark Rutte geen voorstander is van deze aanpak.
 
Frank Oostdam, voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR, luidt de noodklok voor de reissector. "Uit cijfers van het CBS afgelopen week blijkt nog eens dat wij, meer dan alle andere sectoren, de zwaarst getroffen branche zijn met een omzetdaling van meer dan 76%. En in onze ANVR-georganiseerde sector loopt dat zelfs op tot bijna 90%; dat houdt geen sector vol. En dat terwijl een oplossing voor de hand ligt." Oostdam doelt op de combinatie van een vaccinatiepaspoort en veel testen. Het vaccinatiepaspoort heeft als nadeel dat het discriminatie uitlokt.    

De EU-top afgelopen week en het overleg met EU-ministers van toerisme vandaag in Brussel lijken hoop te bieden voor de reisbranche, want de EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort. Maar helaas reageert premier Mark Rutte nog terughoudend.

Oostdam begrijpt die terughoudendheid volstrekt niet. "Naast een door de EU-geïnitieerd vaccinatiepaspoort kunnen testen en sneltesten helpen om de angst van de overheid voor discriminatie weg te nemen. Zo wordt reisondernemers perspectief geboden en tegelijkertijd krijgen mensen weer meer vrijheid."

Veel reizigers zijn al bekend met het 'gele boekje' waarin exact staat vermeld welke gezondheidsmaatregelen zijn genomen, en dit boekje zou tevens als medisch document kunnen dienen, of het nu om vaccinatie of om (snel)testen gaat.     

Niet op zijn beloop laten maar opstart reizen organiseren

De reissector voorziet dan ook grote problemen als ook komende zomer het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlander afraadt te reizen. "Het is beter om als overheid samen met de reisbranche nu snel te werken aan hoe vakantie- en zakenreizen straks weer georganiseerd kunnen worden opgestart, dan het op zijn beloop laten en de Nederlander, die inmiddels smacht naar vakantie, ongecontroleerd te laten reizen", aldus Oostdam.

De reisbranche ziet in (snel)testen in combinatie met vaccineren dé oplossing om de bij haar aangesloten reisbedrijven perspectief te bieden.

Trefwoorden: reizen, ANVR, vaccinatiepaspoort, vaccinatie, test

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
09/04/21
Centraal registratietool voor horeca Arnhem
Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederland met één centraal online registratie tool voor alle horecazaken in de gemeente, gratis voor de ondernemers en bezoekers, meldt Platform Binnenstad Arnhem. Gastvrij Arnhem hoopt met deze techniek meer bezoekers naar de stad te trekken.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
08/04/21
Pink Ribbon wandelingen van 7 naar 20 routes
Pink Ribbon, de organisatie in de strijd tegen borstkanker, vernieuwt in samenwerking met wandelknooppunt.be haar ‘De Roze Mars’-wandelingen en breidt het aantal routes in België uit van 7 tot 20. Met de 3de editie van De Roze Mars, haar online bewegingschallenge met het oog op een gezonde levensstijl, doopt Pink Ribbon de maand mei opnieuw om tot ‘stapmaand’.
08/04/21
Exclusief voor leden
Verschuiving in bungalowparken groei boekingen onafhankelijke vakantieparken
Vakantie in eigen land is vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van website Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd. We combineren meer werk en vakantie en de onafhankelijke vakantieparken ontvangen meer boekingen.
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...