Geplaatst op: 26-02-2021
Auteur: Ton Vermeulenn
NRIT

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Afbeelding van Mabel Amber Messianic Mystery Guest via Pixabay

Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. In totaal registreerde het CBS bij logiesaccommodaties 86,2 miljoen overnachtingen die door 27,6 miljoen gasten werden gerealiseerd. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige jaarcijfers. 

Bedrijven die 2020 in aantallen overnachtingen met een plus afsloten, hebben de benchmark verslagen en kunnen relatief tevreden terugkijken. Vaak wel met minder omzet aangezien de horecavoorzieningen op de bedrijven beperkt open waren. 


Logiesaccommodaties

Extreem slecht jaar voor hotels en groepsaccommodaties 

Hotels en groepsaccommodaties zagen in 2020 het aantal overnachtingen het meest teruglopen naar achtereenvolgens 29,1 miljoen (-47%) en 2 miljoen (-55%). Voor de hotels komt dit vooral door een daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 65%. 

Het wegblijven van hotelgasten uit het buitenland was vooral goed te zien in de grote steden. Hotels in Amsterdam boekten 72% minder overnachtingen. Ook het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten dat naar de hoofdstad kwam daalde, met 45%. In Den Haag was de daling van het aantal hotelovernachtingen van buitenlandse gasten nog het kleinst (39%). Het aantal hotelovernachtingen van Nederlandse gasten daalde er met 44%.

Logiesaccommodaties

Campings en huisjesterreinen minder hard getroffen

In totaal werden er vorig jaar 21 miljoen nachten op de Nederlandse campings doorgebracht (-4%). Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten steeg omdat Nederlanders voor lange vakanties vaker voor binnenlandse vakantiebestemmingen kozen, mede door de mooie zomer.

Het aantal Nederlandse gasten op campings bleef met 2,9 miljoen ongeveer gelijk aan 2019. Maar omdat ze daar gemiddeld langer verbleven, nam het aantal overnachtingen met 10% toe. Deze toename was echter niet voldoende om de daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten (-42%) te compenseren.

Met huisjesterreinen ging het een stuk minder, het aantal gasten daalde daar met 26% naar 7,0 miljoen; het aantal overnachtingen met 20% naar 34,2 miljoen. Op de huisjesterreinen daalde het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten met 3%, die van buitenlanders halveerde (-51%). 

Accommodaties in Noord- en Zuid-Holland het hardst geraakt

Het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties liep in alle provincies terug. In Noord- en Zuid-Holland was de daling met respectievelijk 53% en 35% het grootst, in Friesland en Groningen was de daling het kleinst (8% en 10%). Sommige provincies zijn een gewild vakantiedoel voor Nederlandse gasten. Groningen, Friesland, Zeeland en in mindere mate Flevoland kenden in 2020 een toename van het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten.

Logiesaccommodaties

Intercontinentale gasten blijven weg

Mede door de ingestelde vlieg- en reisbeperkingen bleven vooral de intercontinentale gasten in 2020 weg. Het aantal overnachtingen van gasten uit België en Duitsland namen respectievelijk met 56% en 43% af, het aantal overnachtingen van gasten uit Amerika, Azië en Oceanië daalde tegelijkertijd met meer dan 80%. Ook de gasten uit het Verenigd Koninkrijk, die normaliter een belangrijke toeristische markt vormen voor Nederland en vooral voor Amsterdam, verbleven veel minder in ons land. Dat aantal nam af met 74% ten opzichte van 2019.

Trefwoorden: gasten, overnachtingen, onderzoek, horeca, verblijfsrecreatie, hotels, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties

||| Blogs |||

14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/10/21
Volop genieten voor 8.800 wandelaars tijdens de Amsterdam City Walk
Le Champion kreeg eind september groen licht van de Gemeente Amsterdam om het wandelevenement te organiseren. De afgelopen anderhalf jaar heeft de evenementenbranche veel onzekerheid gekend en nu kunnen wandelaars eindelijk weer genieten van een unieke wandelbeleving, met de Amsterdam City Walk als eerste op de wandelkalender van Le Champion.
18/10/21
Sophie Lauwers benoemd tot Directeur-Generaal van Bozar
Sophie Lauwers is sinds 2011 Director of Exhibitions van Bozar, en was daarvoor sinds 2002 tentoonstellingscoördinator.
18/10/21
Sunweb Group ontvangt hoogste Travelife-duurzaamheidscertificaat
Reisorganisatie Sunweg Group heeft het Travelife-certificaat in ontvangst mogen nemen. Dit is het internationaal toonaangevende duurzaamheidscertificaat voor de reisindustrie. Sunweb Group heeft de hoogste status behaald: Travelife Certified. Slechts enkele reisorganisaties hebben deze hoogste status bereikt.
18/10/21
Sunweb behaalt Travellife Certified
Reisorganisatie Sunweb Group heeft het Travelife-certificaat in ontvangst mogen nemen. Sunweb Group heeft de hoogste status behaald bij dit duurzaamheidscertificaat, Travelife Certified. Slechts enkele reisorganisaties hebben deze hoogste status bereikt.
15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
14/10/21
Provincie werkt mee aan mooie en veilige dijken op trajecten Salmsteke-Schoonhoven en Wijk bij Duurstede-Amerongen
Provincie Utrecht heeft als partner de plannen voor de ontwikkelingen op het dijktraject Salmsteke-S...
14/10/21
Exclusief voor leden
Jorrit Hendriks en Laurens Taekema richten platform Ecohuisje op
Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe vil...