Geplaatst op: 05-02-2021
Auteur: NRIT redactie

Subsidies Zuid-Hollandse windmolens voor onderhoud en herbestemming

Subsidies Zuid-Hollandse windmolens voor onderhoud en herbestemming
Op 29 januari heeft gedeputeerde Willy de Zoete het maandelijkse Compliment voor het monument van provincie Zuid-Holland uitgereikt aan Directeur Hugo Boogaard van de Stichting De Schiedamse Molens, molenaar Theo de Rooij en Domien Akkermans van stichting Restauratie Werkplaats. Zij hebben de afgelopen jaren, mede met subsidie van de provincie 5 historische molens in Schiedam op succesvolle wijze groot onderhoud verricht. Ook zijn er aanpassingen verricht voor herbestemming van een aantal molens.

Gedeputeerde Willy de Zoete: "Het is prachtig om te zien hoe deze imposante windmolens, ooit opgericht ten behoeve van de Schiedamse jeneverindustrie, nog steeds in al hun glorie de skyline van Schiedam sieren. We zijn verheugd dat onze subsidies bijdragen aan het groot onderhoud van deze machtige windmachines. Zo kan iedereen ervan blijven genieten en houden niet alleen de molenaars, beheerders en vrijwilligers in Schiedam de molens draaiend, maar zorgen molenaars ook elders in Zuid-Holland ervoor dat de molens blijven draaien.”

Verdubbeling subsidiebudget

Moleneigenaren kunnen voor groot onderhoud aan hun molens jaarlijks subsidie aanvragen tussen 1 augustus tot 1 oktober. Voor de Subsidieregeling Molens Zuid-Holland 2013 bestaat veel animo. Het aantal ingediende verzoeken lag dit jaar (ingediend in 2020) beduidend hoger dan in de afgelopen jaren. Het kwam daarom goed van pas dat Gedeputeerde Staten hebben besloten het subsidieplafond voor de komende vier jaar te verhogen met €250.000, een verdubbeling van het eerder beschikbare budget.

12 aanvragen gehonoreerd

In 2020 kwamen 18 aanvragen binnen, afkomstig van 12 verschillende moleneigenaren. Hiervan heeft de provincie 11 aanvragen volledig en een 12e gedeeltelijk gehonoreerd. Dit alles voor een gezamenlijk bedrag van €500.000. Helaas kon vanwege het bereiken van het subsidieplafond, een vijftal aanvragen niet gehonoreerd worden en een enkele aanvraag voldeed niet aan de subsidievoorwaarden.

Voor onderstaande molens zal voor subsidiejaar 2020 door de provincie Zuid-Holland subsidie worden verstrekt:

Molens die subsidie krijgen
Molen Plaats Beschikte subsidie
1 GEREMOLEN Hazerswoude-Dorp € 45.684,00
2 GOUDRIAANSE MOLEN Gouriaan € 45.870,00
3 KORTLANDSE MOLEN Alblasserdam € 48.000,00
4 DOESHOFMOLEN Leiderdorp € 42.045,00
5 DE VRIJHEID Schiedam € 46.941,00
6 DE PALMBOOM Schiedam € 48.000,00
7 WESTERMOLEN Langerak € 48.000,00
8 D' ORANJEBOOM Nieuwe Tonge € 41.075,00
9 DE DESTILLEERKETEL Rotterdam € 48.000,00
10 'T VLIEGEND HERT 's-Gravendeel € 22.638,00
11 HAASTRECHTSE MOLEN Gouda € 47.927,00
12 DE HOOP Maassluis € 15.820,00

Draaipremies en aanvulling op rijksregeling

Naast subsidie voor regulier en groot onderhoud verstrekt de provincie ook draaipremies om het draaien van de molens te stimuleren. Aanvragen voor de jaarlijkse draaipremies kunnen tussen 1 januari en de laatste dag van februari bij de provincie worden ingediend.

Dit kalenderjaar kunnen eigenaren van 1 augustus 2021 tot 1 oktober 2021 opnieuw subsidie aanvragen voor groot onderhoud aan molens in Zuid-Holland.

Een subsidieaanvraag voor (regulier) onderhoud als aanvulling op de SIM-regeling van het Rijk en draaipremie kan men indienen van 1 september tot en met 30 november in het jaar voorafgaand aan de periode van 6 kalenderjaren waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
Trefwoorden: molens, erfgoed, recreatie, herbestemming, beleid

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Overijssel probeert onrust over verdwijnen van fietsroutes weg te nemen
Gister meldde ANWB boos dat de provincie Overijssel LF-routes weghaalt. Daarmee verdwijnt de aansluiting op andere provincies en ontstaan gaten in het landelijk netwerk. Provincie Overijssel ziet dat heel anders. 'Borden worden niet weggehaald maar de bewegwijzering wordt eenvoudiger gemaakt'.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
23/02/21
ANWB boos op Overijssel over verwijderen borden landelijk fietsroutenetwerk
Met name recreatieve fietsers zijn volgens de ANWB hiervan de dupe: die zien immers geen provinciegrenzen. Ook benadeelt Overijssel hiermee andere provincies die LF-routes over hun grondgebied hebben lopen: zij hebben nu een incomplete route.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
17/02/21
Luxe vakantiehuizen erg populair in de voorjaarsvakantie
 Luxe vakantiehuizen zijn erg populair tijdens de voorjaarsvakantie. Dat blijkt uit data van he...
15/02/21
ETC hoopvol gestemd over 2021
Waar in 2020 het aantal internationale aankomsten in Europa nog met 70% daalde, is de European Travel Commission (ETC) over 2021 duidelijk positiever gestemd.