Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 03-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Het Nederlandse kabinet heeft gisterenavond een routekaart gepresenteerd die onder andere de vrijetijdssector uit de coronacrisis moet helpen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel maar dan moeten we wel van het huidige risiconiveau ‘zeer ernstig’ af. 

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In de routekaart worden diverse indicatoren benoemd waarop we van niveau wisselen. Helaas is het onduidelijk bij welke waarden van niveau wordt gewisseld en of dat dan nationaal of regionaal is. Duidelijk is wel dat we nu voor het hele land in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zitten. Dat heeft voor diverse vormen van vrijetijdsbesteding grote gevolgen.

Reizen naar risicogebieden blijft heel lastig

Voor buitenlandse reizen geldt nu ‘reis niet, tenzij strikt noodzakelijk’. Voor alle andere niveau’s geldt dat reizigers bij vertrek met vliegtuig, boot, bus of trein uit een hoog risicogebied een PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 72 uur en bovendien nog een sneltest moeten tonen die niet ouder is dan 4 uur. Bovendien moeten de reisadviezen van Buitenlandse Zaken worden gevolgd. Dat betekent dat reizen naar risicogebieden heel erg lastig blijft. 

Doorstroomlocaties: Open bij niveau ernstig

Positiever nieuws is er voor doorstroomlocaties. Zij mogen bij het eerstvolgende niveau ‘ernstig’ weer open. Wel met verplichte triage, reservering vooraf en een maximale capaciteit. Die regels blijven gelden bij alle andere lagere risiconiveau’s. 

Restaurants: Bij niveau ernstig weer open

Restaurants mogen bij het volgende risiconiveau weer open onder strenge voorwaarden. Ze moeten dan om 22:00u dicht en de laatste gasten om 21:00u ontvangen. Reservering, triage en placering is verplicht. Maximaal 4 personen per tafel en per shift mogen maximaal 30 personen worden toegelaten. Het aantal shifts is op twee per tafel per avond gesteld. Gasten moeten op afgesproken momenten in tijdslots aankomen, het zogenaamde cohorteren. Bij de twee laagste risiconiveau’s worden de maatregelen voor restaurants versoepeld naar meer personen aan een tafel en een hoger maximum aantal gasten. Reservering, triage en plagerig blijft.

Overige horeca: Pas bij niveau zorgelijk weer mogelijkheden

De overige horeca blijft op de twee hoogste risiconiveau’s gesloten. Pas bij het niveau ‘zorgelijk’ is opening met restricties weer aan de orde. Wel met een verplichte zitplaats en een maximum aantal personen binnen op 50 bij ‘zorgelijk’ en op 100 bij ‘waakzaam’. Voor de nachtclubs en discotheken blijft het scenario inktzwart. Zij blijven bij alle risiconiveau’s gesloten. 

Culturele instellingen en evenementen: duidelijke route

Bij het eerstvolgende risiconiveau ‘ernstig’ mogen culturele instellingen hun reguliere exploitatie weer openstellen. Wel met maximaal 30 personen per ruimte/zaal, een verplichte reservering, registratie, triage en placering. Bij de volgende risiconiveau’s (zorgelijk en waakzaam) zijn kleinere evenementen met maximaal 50 personen (zorgelijk) of 100 personen (waakzaam) personen weer mogelijk. Voor evenementenlocaties groter dan 2.000 m2 geldt dat zij onder voorwaarden kunnen worden uitgezonderd van de maxima. Bij het risiconiveau ‘waakzaam’ zijn buitenevenementen onder voorwaarden en met de eis dat afstand kan worden gehouden, weer mogelijk. 

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen
Trefwoorden: corona, crisis, cultuur, attractieparken, evenementen, reisbranche, horeca

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
30/06/25
Exclusief voor leden
ABN AMRO verstrekt €25 miljoen lening aan Tiqets
ABN AMRO heeft een lening van €25 miljoen toegekend aan Tiqets Holding BV, een toonaangevend digitaal platform voor culturele en toeristische ervaringen.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
20/06/25
Exclusief voor leden
Provincie Limburg schiet musea te hulp
De drie provinciale musea in Limburg krijgen hulp van de Provincie om hun stijgende kosten te kunnen betalen.
18/06/25
Exclusief voor leden
Oeds Bijlsma wordt interim directeur-bestuurder Fries Museum en Princessehof
De Raad van Toezicht van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof heeft Oeds Bijlsma benoemd tot interim directeur-bestuurder van de beide musea. Met ingang van 5 augustus 2025 zal hij voor een periode van zes maanden leiding geven aan de organisatie, totdat een definitieve directeur-bestuurder is aangetrokken.
17/06/25
Caroline Belt wordt directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation.
Met ingang van 1 juli start Caroline Belt als directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation. Caroline neemt hiermee het stokje over van Frank van den Eijnden die in de afgelopen 15 jaar Van Gogh in Brabant op de kaart heeft gezet en Simone van der Heiden die vanaf 2022 mede de directie heeft gevoerd.