Geplaatst op: 27-01-2021
Auteur: Redactie NRIT

Bozar weer operationeel na brand

Bozar weer operationeel na brand
Bijzonder orgel in Bozar kan geen water verdragen.

Een week na de brand die op 18 januari woedde op het zuidelijke dak van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel kunnen de lopende tentoonstellingen weer open. Ook het online programma van concerten, films en talks worden hervat.

De noordelijke delen van het gebouw die niet geraakt zijn door de brand - zoals het grote tentoonstellingscircuit Ravensteinstraat, de Hortahal, de Raadzaal, de BN zalen, Zaal M, de Studio en de Terarkenzalen - worden operationeel vanaf donderdag 28 januari.

De tentoonstellingen die heropenen zijn Facing van Eyck, Primordial Earth van Léonard Pongo en Fulu act. Na analyse door verschillende experts, is er om conservatorische redenen besloten om de tentoonstelling Hotel Beethoven vervroegd te sluiten. De bijhorende hedendaagse installatie, Beethoven: Theatre of the World in de Hortahal, blijft wel toegankelijk.

Voorlopige balans na de brand

Dankzij de snelle interventie van de brandweer is het originele interieur en de structuur van het historische gebouw – een ontwerp van architect Victor Horta -  grotendeels gespaard gebleven. De brand heeft voornamelijk niet-originele elementen geraakt zoals het dak en de technische opbouwstructuren.

De schade die binnen in het gebouw te betreuren valt, is voornamelijk gelinkt aan de gevolgen van waterschade aan de concertzaal Henry Le Boeuf, het orgel en het grote tentoonstellingscircuit aan de Koningsstraat. Momenteel lopen er nog onderzoeken over de schade en impact op de lange termijn.

De tentoonstelling die liep in het tentoonstellingscircuit Koningsstraat, Danser brut, was gelukkig net afgebouwd. De werken van Philippe Vandenberg. Molenbeek, die zich bevonden in de aangrenzende Antichambres aan de Koningsstraat, zijn weggehaald en hebben op basis van de eerste expertises geen schade opgelopen.

Momenteel wordt de situatie van de zalen, de plafonds en de historische parketvloer grondig in kaart gebracht.

Orgel met 4.000 pijpen zwaar geraakt

In de Henri Le Boeuf-concertzaal is intussen het dak voorlopig gedicht om verdere insijpeling te voorkomen. De waterschade trof voornamelijk de balkons aan de rechterzijde van het podium en het orgel.

De beschermde buitenkant van het orgel, een geklasseerde houten façade uit de tijd van Victor Horta, heeft geen zichtbare schade opgelopen. Het klavier werd tijdig uit de zaal verwijderd. De binnenkant van het orgel heeft echter zwaar te lijden gehad. Orgels zijn gemaakt van kostbare materialen die geen water verdragen, zoals hout, schapenleder, vilt en elektronische onderdelen. Bovendien is een orgel een uiterst precies instrument dat geen millimeter afwijking verdraagt. Momenteel wordt het orgel, met zo’n 4000 pijpen uit metaal en hout, zorgvuldig ontmanteld en verder onderzocht.

De schade aan de parketvloer en de houten akoestische deuren moet nog verder geëvalueerd worden.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, Bozar, brand, schade

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/03/21
Gaat alle toegezegde 150 miljoen euro steun echt naar de culturele sector?
Onrust is ontstaan in de culturele sector dat niet de volledige toegezegde 150 miljoen euro steun daadwerkelijk in de sector blijft. De labeling van het geld is niet helder en dan mag een gemeente het geld ook op een andere manier besteden.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
18/02/21
Exclusief voor leden
Vier internationale kunstenaars in Kinderbiënnale Groningen
De kunstenaars voor de Kinderbiënnale 2021 zijn bekend. Onder voorbehoud van mogelijke coronamaatre...
17/02/21
Extra hulp voor zelfstandigen in cultuur die zich willen omscholen
Zelfstandigen in de culturele sector uit Groningen kunnen zich met financiële steun van de provincie laten bijscholen. Vanaf 24 februari 2021 kunnen ze bij de Kunstraad Groningen subsidie aanvragen voor coaching, scholing of een cursus om mee met kunnen met de ontwikkelingen in de cultuursector. Het beschikbare budget van 200.000 euro komt uit het coronafonds.
16/02/21
Exclusief voor leden
Dome museum Groesbeek hersteld
In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari jongstleden is de luchtgedragen Dome van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek plaatselijk ingezakt boven de entreehal. Nu de dooi is ingezet is ook de dome hersteld. Het heeft tot veel nieuwe ervaringen geleid over het toepassen van een dome. Er is nog wel schade.
08/02/21
Exclusief voor leden
Uit creatieve evenementen ontstaat Kerk als Merk
Om het tij te keren van leegstaande kerken, lanceren DOSS Event Support en communicatiebureau RAADHUIS uit Alkmaar de campagne ‘Kerk als Merk’ . Samen met eigenaren van kerkelijk vastgoed bedenken en organiseren zij publieksevenementen die de bekendheid en financiële positie van kerken vergroten.