Geplaatst op: 27-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij
600.000 bomen erbij in de provincie Utrecht in de komende drie jaar.

Het is mogelijk om 600.000 nieuwe bomen aan te planten in de provincie Utrecht voor 2023. Dat staat in het ‘Bomen Actieplan’ dat door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is opgesteld in opdracht van de provincie Utrecht. Het recreatieschap wordt ook een ondertekenaar van het plan.

Een motie van CDA, D66 en GroenLinks ligt ten grondslag aan het initiatief. Om de ambities waar te maken is samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties van belang.

38 projecten levert 600.000 bomen op

De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft voor de provincie gekeken op welke manier het mogelijk is om de komende jaren 600.000 bomen aan te planten. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) brachten zij in kaart dat dit middels 38 verschillende boomplantprojecten haalbaar is. 

Sommige van deze projectideeën zijn al in een gevorderd stadium en een ander deel bevindt zich nog in de opstart- of ideeënfase. Het gaat onder meer om de aanleg van geheel nieuwe bossen in de provincie, maar ook om projecten waarbij het draait om het planten van nieuwe bomen in bestaande bossen. Een voorbeeld van een lopend project is de geplande bosaanplant in natuurgebied Lunenburgerwaard, nabij Wijk bij Duurstede.

Naast de provincie Utrecht ondertekenen nog elf Utrechtse organisaties het plan. Dat zijn Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, IVN, LTO Noord, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Utrechts Particulier Grondbezit, MeerBomenNU, Bosgroepen en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Volgens het plan kan het doel van 600.000 extra bomen worden behaald in de komende drie jaar, 2021, 2022 en 2023.

Financiering grond en plantmateriaal lastigste punt

Het onderzoek naar waar de kansen liggen voor het aanplanten van bomen, heeft het provinciebestuur op verzoek van Provinciale Staten laten uitvoeren. Zij riepen een jaar geleden op om maatschappelijke organisaties te vragen met een gezamenlijk actieplan te komen, waarin wordt beschreven hoe de ambitie voor 600.000 nieuwe bomen gehaald kan worden. Een belangrijke voorwaarde voor realisatie is de beschikbaarheid van financiering voor grond en plantmateriaal. Hiervoor zullen provincie, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen moeten optrekken.
Trefwoorden: bomen, recreatie, natuur, actieplan, beleid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
08/04/21
13e vakantiepark voor Roompot in Noord-Holland
De grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, Roompot, kondigt vandaag een 13de park in Noord-Holland aan. Gasten kunnen sinds vandaag hun vakantie op het kleinschalige en comfortabele park Strand49 in Sint Maartenszee bij Roompot boeken.
07/04/21
Kampeerder gaat voor laagseizoen en kleine campings
Kampeerders in heel Europa staan te springen om weer te kamperen. Ondanks dat in veel landen nog str...
02/04/21
Leiden Science Box naar Vlaamse media
Vijftien Vlaamse media ontvangen volgende week de Leiden Science Box. Een kistje vol wetenschappelijke (voor)proefjes als aankondiging op Leiden2022, European City of Science.
01/04/21
Wandelnetwerk Amstelland officieel open
Ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam is vanaf april klaar voor gebruik. Wandelnetwerk Am...
01/04/21
Nieuw - Achterhoek Routes app en Interactieve Routemixers wijzen de weg door de Achterhoek
Met ruim 3000 km aaneengesloten wandelnetwerk en 3200 km hoogwaardig fietsknooppuntennetwerk hoef je...
30/03/21
Loon op Zand is Wandelgemeente van het jaar 2021
Loon op Zand mag zichzelf de winnaar noemen van de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar 2021. De verkiezing is georganiseerd door wandelkrant 'te voet'. De gemeente nam het op tegen twee mooie wandelgemeenten Roerdalen en Landerd.