Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 22-01-2021
Auteur: Redactie NRIT

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Naast overheidssteun vraagt KHN ook om steun uit de keten.

Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten. De financiële buffers bij horecaondernemers zijn op; er zijn geen tot nauwelijks inkomsten, maar contractuele verplichtingen zoals huur lopen door. 

Er is steun van de overheid en er komt extra steun bij. Maar die steun dekt nooit 100% van alle doorlopende personeelskosten en vaste lasten. De problemen van ondernemers worden dus ondanks de steun langzaam maar zeker steeds groter. Waar veel brouwers zich aan het begin van de crisis coulant opstelden richting horecaondernemers, ontvangt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu steeds meer noodkreten van horecaondernemers; de huur moet weer worden betaald en de staffelkortingen vallen als gevolg van de crisis veel lager uit. KHN roept de brouwers op zich ook de komende periode coulant op te stellen en de horeca te blijven steunen door bijvoorbeeld het uitstellen/kwijtschelden van huur en facturen, de staffelkortingen van 2019 ook voor 2020 toe te passen en ondernemersvriendelijke leningen beschikbaar te stellen. 

Brouwers waren coulant

Het afgelopen jaar hebben veel brouwers veel gedaan voor hun afnemers. Zo was er onder meer sprake van het terugnemen van voorraden, uitstel van betaling en kwijtschelding van of kortingen op de huur. Opvallend is dat sommige brouwers inmiddels de teugels weer aantrekken. En nét nu, met de finish in zicht, mag dit niet zo zijn. Waar Grolsch zich aan het begin van de crisis coulant opstelde, kwam de Twentse brouwerij afgelopen week met een brief aan huurders van haar cafépanden, waarin zij aangaven dat de huurkwijtschelding van de afgelopen maanden per direct stopt: ‘Niet langer nodig nu het kabinet de vaste lasten de komende tijd nog tot 70 procent vergoedt’, aldus Grolsch. Onbegrijpelijk vindt KHN; juist in deze tijd moeten alle partijen in de keten hun steentje bijdragen. Het water staat ondernemers aan de lippen. Elke verzwaring van voorwaarden kan letterlijk het verschil maken van wel of niet overleven van een horecaondernemer. Het is niet voor niets dat het kabinet in december nog specifiek brouwers en andere leveranciers van horeca heeft opgeroepen om hun financiële bijdrage te leveren.

Positieve signalen

Vanuit de branche horen wij ook verschillende signalen dat een aantal brouwerijen zich blijven inzetten voor de sector. Zo kondigde Heineken begin dit jaar aan om de druk rondom de heropening weg te nemen en horecaondernemers het eerste rondje aan te bieden. Bovendien lieten ze betreffende klanten weten dat ze een extra maand huur kwijtschelden voor hun eigen panden. KHN begrijpt dat het ook voor de brouwers moeilijke tijden zijn, maar blijft ‘de keten’, waaronder de vastgoedsector en leveranciers oproepen zich in deze uitzonderlijke tijden coulant op te stellen en mee te denken over passende oplossingen.
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, brouwer, afspraak, coulant

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
30/06/25
Exclusief voor leden
Ruby Group opent eerste hotel in Griekenland
De Ruby Group breidt haar internationale aanwezigheid uit met de aankondiging van een nieuw hotel in Athene, Griekenland. Het wordt het eerste Griekse hotel van de keten.
30/06/25
Voyin introduceert automatische herboeking bij prijsdaling
Het Nederlandse traveltech-platform Voyin.com heeft een innovatieve functie gelanceerd: Book & Rebook. Deze technologie herboekt hotelkamers automatisch wanneer de prijs daalt na de oorspronkelijke reservering, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.