Geplaatst op: 22-01-2021
Auteur: Redactie NRIT

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Naast overheidssteun vraagt KHN ook om steun uit de keten.

Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten. De financiële buffers bij horecaondernemers zijn op; er zijn geen tot nauwelijks inkomsten, maar contractuele verplichtingen zoals huur lopen door. 

Er is steun van de overheid en er komt extra steun bij. Maar die steun dekt nooit 100% van alle doorlopende personeelskosten en vaste lasten. De problemen van ondernemers worden dus ondanks de steun langzaam maar zeker steeds groter. Waar veel brouwers zich aan het begin van de crisis coulant opstelden richting horecaondernemers, ontvangt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu steeds meer noodkreten van horecaondernemers; de huur moet weer worden betaald en de staffelkortingen vallen als gevolg van de crisis veel lager uit. KHN roept de brouwers op zich ook de komende periode coulant op te stellen en de horeca te blijven steunen door bijvoorbeeld het uitstellen/kwijtschelden van huur en facturen, de staffelkortingen van 2019 ook voor 2020 toe te passen en ondernemersvriendelijke leningen beschikbaar te stellen. 

Brouwers waren coulant

Het afgelopen jaar hebben veel brouwers veel gedaan voor hun afnemers. Zo was er onder meer sprake van het terugnemen van voorraden, uitstel van betaling en kwijtschelding van of kortingen op de huur. Opvallend is dat sommige brouwers inmiddels de teugels weer aantrekken. En nét nu, met de finish in zicht, mag dit niet zo zijn. Waar Grolsch zich aan het begin van de crisis coulant opstelde, kwam de Twentse brouwerij afgelopen week met een brief aan huurders van haar cafépanden, waarin zij aangaven dat de huurkwijtschelding van de afgelopen maanden per direct stopt: ‘Niet langer nodig nu het kabinet de vaste lasten de komende tijd nog tot 70 procent vergoedt’, aldus Grolsch. Onbegrijpelijk vindt KHN; juist in deze tijd moeten alle partijen in de keten hun steentje bijdragen. Het water staat ondernemers aan de lippen. Elke verzwaring van voorwaarden kan letterlijk het verschil maken van wel of niet overleven van een horecaondernemer. Het is niet voor niets dat het kabinet in december nog specifiek brouwers en andere leveranciers van horeca heeft opgeroepen om hun financiële bijdrage te leveren.

Positieve signalen

Vanuit de branche horen wij ook verschillende signalen dat een aantal brouwerijen zich blijven inzetten voor de sector. Zo kondigde Heineken begin dit jaar aan om de druk rondom de heropening weg te nemen en horecaondernemers het eerste rondje aan te bieden. Bovendien lieten ze betreffende klanten weten dat ze een extra maand huur kwijtschelden voor hun eigen panden. KHN begrijpt dat het ook voor de brouwers moeilijke tijden zijn, maar blijft ‘de keten’, waaronder de vastgoedsector en leveranciers oproepen zich in deze uitzonderlijke tijden coulant op te stellen en mee te denken over passende oplossingen.
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, brouwer, afspraak, coulant

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/03/21
Proefvakanties naar het buitenland en terrassen open
Nu de vaccinaties op stoom raken, komen ook de wensen om versoepelingen weer in grote kracht terug. Zeker vanuit getroffen sectoren. Horecaondernemers voeren actie om in iedere geval de terrassen weer te openen en daar vinden ze een gewillig oor bij de meerderheid van de Nederlanders. En goed voorbeeld doet volgen want ook de reisbranche wil net als de evenementenbranche fieldlabs organiseren voor vakanties naar het buitenland.
03/03/21
Exclusief voor leden
Gedeeltelijke kwijtschelding huur panden gemeente Rotterdam
Omdat de coronapandemie en de strenge coronamaatregelen voortduren, heeft het College besloten de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Met een concrete regeling kan een huurder van gemeentelijk vastgoed per 1 april kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is dat de huurder door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten heeft.
02/03/21
 Horecamedewerkers veel meer besmet
Een forse tegenvaller voor de horeca. Juist op de dag dat ze actievoeren voor het openen van de terrassen komt de GGD West-Brabant met verontrustend nieuws.
01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.