Geplaatst op: 22-01-2021
Auteur: Redactie NRIT

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca

Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Naast overheidssteun vraagt KHN ook om steun uit de keten.

Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten. De financiële buffers bij horecaondernemers zijn op; er zijn geen tot nauwelijks inkomsten, maar contractuele verplichtingen zoals huur lopen door. 

Er is steun van de overheid en er komt extra steun bij. Maar die steun dekt nooit 100% van alle doorlopende personeelskosten en vaste lasten. De problemen van ondernemers worden dus ondanks de steun langzaam maar zeker steeds groter. Waar veel brouwers zich aan het begin van de crisis coulant opstelden richting horecaondernemers, ontvangt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu steeds meer noodkreten van horecaondernemers; de huur moet weer worden betaald en de staffelkortingen vallen als gevolg van de crisis veel lager uit. KHN roept de brouwers op zich ook de komende periode coulant op te stellen en de horeca te blijven steunen door bijvoorbeeld het uitstellen/kwijtschelden van huur en facturen, de staffelkortingen van 2019 ook voor 2020 toe te passen en ondernemersvriendelijke leningen beschikbaar te stellen. 

Brouwers waren coulant

Het afgelopen jaar hebben veel brouwers veel gedaan voor hun afnemers. Zo was er onder meer sprake van het terugnemen van voorraden, uitstel van betaling en kwijtschelding van of kortingen op de huur. Opvallend is dat sommige brouwers inmiddels de teugels weer aantrekken. En nét nu, met de finish in zicht, mag dit niet zo zijn. Waar Grolsch zich aan het begin van de crisis coulant opstelde, kwam de Twentse brouwerij afgelopen week met een brief aan huurders van haar cafépanden, waarin zij aangaven dat de huurkwijtschelding van de afgelopen maanden per direct stopt: ‘Niet langer nodig nu het kabinet de vaste lasten de komende tijd nog tot 70 procent vergoedt’, aldus Grolsch. Onbegrijpelijk vindt KHN; juist in deze tijd moeten alle partijen in de keten hun steentje bijdragen. Het water staat ondernemers aan de lippen. Elke verzwaring van voorwaarden kan letterlijk het verschil maken van wel of niet overleven van een horecaondernemer. Het is niet voor niets dat het kabinet in december nog specifiek brouwers en andere leveranciers van horeca heeft opgeroepen om hun financiële bijdrage te leveren.

Positieve signalen

Vanuit de branche horen wij ook verschillende signalen dat een aantal brouwerijen zich blijven inzetten voor de sector. Zo kondigde Heineken begin dit jaar aan om de druk rondom de heropening weg te nemen en horecaondernemers het eerste rondje aan te bieden. Bovendien lieten ze betreffende klanten weten dat ze een extra maand huur kwijtschelden voor hun eigen panden. KHN begrijpt dat het ook voor de brouwers moeilijke tijden zijn, maar blijft ‘de keten’, waaronder de vastgoedsector en leveranciers oproepen zich in deze uitzonderlijke tijden coulant op te stellen en mee te denken over passende oplossingen.
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, brouwer, afspraak, coulant

CELTH
 





||| Nieuws |||

19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...