Geplaatst op: 16-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

9 grote culturele instellingen starten platform Nalaten aan Cultuur

9 grote culturele instellingen starten platform Nalaten aan Cultuur
Ook Hermitage Amsterdam doet mee aan het platform Nalaten aan Cultuur.
Negen grote culturele instellingen slaan vanaf vandaag de handen ineen om gezamenlijk een breed publiek te bereiken en de aandacht voor nalaten aan een cultureel goed doel te vergroten. Dat is hard nodig door de impact van de coronacrisis. Voor de lange termijn gaat het om cultuur te versterken.

Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam, Koninklijk Concertgebouworkest, Mauritshuis, Nederlands Danstheater, Van Gogh Museum en  Vereniging Rembrandt lanceren vandaag daartoe het nieuwe initiatief ‘Nalaten aan Cultuur’. Op de nieuwe website www.nalaten-aan-cultuur.nl presenteren de culturele instellingen zich met informatie, met mogelijkheden voor advies en om in gesprek te gaan over nalaten. Het is het eerste landelijke multidisciplinaire platform voor nalaten aan cultuur in Nederland.

Hadassah de Boer, presentator, ambassadeur van het Platform Nalaten aan Cultuur: "Door de coronacrisis dreigen culturele instellingen om te vallen, en bestaat het risico dat het aanbod verschraalt. Misschien voelt u de behoefte om de sector te helpen, bijvoorbeeld door middel van een financiële bijdrage. In dat geval is het goed om te weten dat u kunt nalaten aan cultuur. Het is een mooie manier om hetgeen waarvan u heeft genoten, door te geven aan volgende generaties. Zo draagt u bovendien bij aan een duurzaam en gevarieerd cultuuraanbod".

Niet bewust

Uit het onderzoek Geven in Nederland dat tweejaarlijks aan de VU in Amsterdam wordt uitgevoerd, blijkt dat slechts 10% van de mensen die een goed doel in hun testament opnemen aan cultuur nalaten. Het onderzoek geeft ook aan dat mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat nalaten aan cultuur een mogelijkheid is. Om deze bewustwording te vergroten zijn genoemde instellingen, als voortrekkers van dit initiatief, het platform 'Nalaten aan Cultuur' gestart.


Wie volgen?

Het is de bedoeling dat andere culturele instellingen, in verschillende disciplines (podiumkunst, muziek, erfgoed, beeldende kunst, cultuureducatie, nieuwe media), zich bij dit platform kunnen aansluiten zodat meer landelijke spreiding en culturele diversiteit ontstaat. Zij nodigen andere culturele instellingen van harte uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Noraly Beyer, journalist en presentator, ambassadeur van het platform Nalaten aan Cultuur: "Ik ben zeer betrokken bij de culturele sector want juist kunst en cultuur brengen verdieping en leren je met een open blik naar elkaar en naar andere culturen te kijken. Verhalen moeten worden verteld. Nu maar ook in de toekomst. Zo wordt het culturele erfgoed van Nederland in alle diversiteit behouden. Nalaten aan cultuur zorgt dat ook onze toekomstige generaties die verhalen blijven horen en leren van die open blik. Het houdt de geschiedenis levend en draagt bij aan de maatschappij".

Cornald Maas, presentator, ambassadeur van het platform Nalaten aan Cultuur: "Nalaten aan kunst en cultuur is, zou ik denken, een betekenisvolle garantie voor de toekomst. Niks mooiers dan dat jonge generaties straks ook kunnen ervaren hoe veelbetekenend, troostrijk en verbindend kunst en cultuur zijn, hoezeer ze voor een open blik zorgen, en voor wederzijds begrip. En vooral ook: hoeveel meer inzicht in het dagelijkse bestaan kunst en cultuur geven dan de verpletterende waan van de dag."
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: cultuur, nalaten

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
11/01/21
Bicycle Tourism Conference over boost in aanleg fietspaden
De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied? Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference.
08/01/21
Drinkwaterbedrijf Oasen en Zuid-Holland maken nieuwe natuur
Provincie Zuid-Holland en drinkwaterbedrijf Oasen maken ruimte voor natuurontwikkeling in polder Nieuw-Lekkerland. Dit levert ook meer routes op voor fietsers.
07/01/21
Bas van Es wordt merkleider Arnhem Nijmegen
Per 1 februari 2021 start Bas van Es als Merkleider Arnhem Nijmegen bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijme...
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Negatieve test voor alle vliegreizigers
Vanaf 29 december moeten alle inkomende vliegpassagiers naar Nederland een negatieve PCR-testuitslag kunnen overleggen. Dat heeft minister De Jonge aan de Tweede Kamer geschreven.