Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?
Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Het aantal besmettingen loopt in Nederland sterk op. Vandaag werden maar liefst 8.793 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt ons in rap tempo steeds dichterbij strengere maatregelen. De Nederlandse regering heeft deze week een aantal documenten uit het Catshuisoverleg openbaar gemaakt. Dat geeft een aardig inkijkje in de mogelijkheden die worden overwogen.

Basis voor alle maatregelen in dat scenario is het verbod op samenkomsten. Dan staat het sluiten van voor publiek toegankelijke gebouwen en locaties weer bovenaan de agenda. Dat betekent sluiting van bioscopen, theaters, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino's, arcadehallen, speelhallen en markten (m.u.v. warenmarkten). 

Ook doorstroomlocaties weer dicht

Ook doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen worden dan weer gesloten. Als gevolg van het samenkomstenverbod is ook sluiting van fitnesscentra, sportclubs, sauna’s en zwembaden aan de orde. Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra mogen open blijven voor jongeren tot 18 jaar. Een gedeeltelijke sluiting van de detailhandel met uitzondering van levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken en warenmarkten is dan weer een optie. 

Er komt in dat zwarte scenario ook een dringend advies op niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland te vermijden. Ook hotels mogen bij een verscherping geen alcohol meer schenken. 

Forse economische schade

Strengere maatregelen leiden volgens het veel besproken memo van het ministerie van EZK tot grote schade aan de economie en werkgelegenheid. Die worden dan geschat op -22% voor het BBP en -24% voor de werkgelegenheid. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus, stellen de opstellers van het memo. Onderzoek voor ontwikkelde economieën wijst uit dat de impact van een harde lockdown meer dan 2.5 keer zo grote negatieve effecten heeft op de economie dan een minder zware lockdown.

Overigens lag bij het laatste Catshuisoverleg ook een memo op tafel waarbij het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen tijdens de kerstperiode werd opgerekt naar 100 personen en het onder strenge voorwaarden openstellen van restaurants. Daar lijkt nu geen sprake meer van.

Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, beleid, horeca, attractieparken, cultuur, sport

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
12/01/21
Samenwerking SVR en Van Hoorne Entertainment rond Fien & Teun
De Stichting Vrije Recreatie (SVR) en Van Hoorne Entertainment gaan samen de karakters Fien & Teun naar de kleinschalige boerencampings brengen. Dit jaar start een pilot bij 12 SVR-campings. Als die succesvol is, komen Fien & Teun naar alle SVR-campings die dat willen.
11/01/21
Stromma verkoopt aandelen A'DAM LOOKOUT
Stromma heeft haar minderheidsbelang in de A’DAM LOOKOUT verkocht aan de andere eigenaren. Stromma wil zich richten op haar core business en daarin investeren. Ook komt de extra liquiditeit het bedrijf goed uit. Het commerciële partnerschap tussen beide bedrijven blijft.
11/01/21
Slagharen ruilt diesels in voor elektrisch
Attractie- & Vakantiepark Slagharen heeft het complete wagenpark voor het management vervangen door elektrische auto’s. De negen diesels worden ingeruild door de volledige elektrische Kia e-Niro. Het bedrijf wil hiermee bijdragen aan een meer duurzame toekomst.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
23/12/20
Bewogen jaar voor Blijdorp
De Rotterdamse dierentuin Blijdorp heeft dit jaar 600.000 bezoekers minder getrokken dan verwacht. Dit zorgt voor een omzetverlies van zo’n 13 miljoen euro. Dankzij de steunmaatregelen van het rijk, een lening van de gemeente Rotterdam en een reorganisatie kan Blijdorp het hoofd boven water houden. Maar de ambitieuze plannen staan voorlopig op een laag pitje.
22/12/20
Ride van Spoorwegmuseum vernieuwd
Het Spoorwegmuseum heeft samen met Lagotronics haar indoor-ride Stalen Monsters een forse upgrade gegeven. De ride was 15 jaar oud en toe aan een opknapbeurt.
22/12/20
Brabant gaat voor een totaalbeleving
Brabantse vakantieparken kunnen via VisitBrabant eenvoudiger tickets voor Brabantse dagattracties aan hun gasten verkopen. Daarmee werkt Brabant aan een betere integratie van het toeristische aanbod en een totaalbeleving voor de gast.