Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON: Goede zomer maakt jaar voor verblijfsrecreatie niet goed

HISWA-RECRON: Goede zomer maakt jaar voor verblijfsrecreatie niet goed
Afbeelding van Jae Rue via Pixabay

Maandag kwamen mooie zomercijfers naar buiten over de verblijfsrecreatie. Dat zagen we ook in de Benchmark Verblijfsrecreatie van Stratech waarover de een dag later publiceerden. Maar in die benchmark zagen we ook de de goede zomer het jaar voor de verblijfsrecreatie niet goed maakt. HISWA-RECRON is wat dieper in de CBS cijfers gedoken en constateert dat de groei van 4 miljoen overnachtingen in het hoogseizoen het verlies van 13 miljoen in andere vakantieperiodes niet goedmaakt.

"Het jaar startte in 2020 iets beter dan 2019 en beloofde een topjaar te worden voor de Nederlandse verblijfsrecreatie. Veel recreatieondernemers investeerden een belangrijk deel van hun vermogen om de voorspelde groei op te vangen”, stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Echter vanaf de lockdown in maart daalde het aantal overnachtingen op campings, bungalowparken en groepsaccommodaties dramatisch met 45% ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de druk bezette voorjaarsmaanden mei en juni  scoorden slecht met een daling van respectievelijk 63% en 38%. De stijging van 17% in het hoogseizoen maakte dit niet goed. De campings hadden in de zomermaanden 23% tot 37% meer overnachtingen. Per saldo daalde het aantal gasten over het afgelopen jaar met 14%. De campinggasten bleven gemiddeld wel langer. Daarom is de daling van het aantal overnachtingen van januari tot en met september beperkt gebleven met 4%.

Veel minder buitenlandse gasten

De bungalowparken zijn in het voorjaar door hetzelfde diepe dal in het voorjaar gegaan als de campings. De stijging in de zomermaanden voor de bungalowparken was beperkt: slechts 6% tot 17% meer overnachtingen. De daling tot en met september bedroeg maar liefst 6,5 miljoen overnachtingen (-19%). Met name de buitenlandse  gasten bleven weg (-44%). De goede vooruitzichten voor de kerstvakantie kan de schade nog beperken. 

Groepsverblijven zwaarst getroffen

De groepsaccommodaties zijn het zwaarst getroffen. Deze vakantieverblijven voor groepen zijn sinds maart in een lockdown omdat zij geen gezelschappen kunnen ontvangen. Met een dramatische daling van 70% tot aan juli en in de zomermaanden met 60% behoren zij tot de meest gedupeerde sector in Nederland.

  "Wij schatten in dat de bestedingen nog meer zijn gedaald dan het aantal overnachtingen in de verblijfsrecreatie. Buitenlandse gasten besteden meestal meer maar die zijn massaal in eigen land gebleven. De sluiting van de horeca op de recreatiebedrijven heeft een behoorlijke impact op de exploitatie van heel 2020. Voor de groepsaccommodaties rekenen we op steun zoals ook de horeca, de cultuur en evenementensector ontvangt”, besluit Dijks.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, omzet, gasten, overnachtingen, corona, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...