Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON: Goede zomer maakt jaar voor verblijfsrecreatie niet goed

HISWA-RECRON: Goede zomer maakt jaar voor verblijfsrecreatie niet goed
Afbeelding van Jae Rue via Pixabay

Maandag kwamen mooie zomercijfers naar buiten over de verblijfsrecreatie. Dat zagen we ook in de Benchmark Verblijfsrecreatie van Stratech waarover de een dag later publiceerden. Maar in die benchmark zagen we ook de de goede zomer het jaar voor de verblijfsrecreatie niet goed maakt. HISWA-RECRON is wat dieper in de CBS cijfers gedoken en constateert dat de groei van 4 miljoen overnachtingen in het hoogseizoen het verlies van 13 miljoen in andere vakantieperiodes niet goedmaakt.

"Het jaar startte in 2020 iets beter dan 2019 en beloofde een topjaar te worden voor de Nederlandse verblijfsrecreatie. Veel recreatieondernemers investeerden een belangrijk deel van hun vermogen om de voorspelde groei op te vangen”, stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Echter vanaf de lockdown in maart daalde het aantal overnachtingen op campings, bungalowparken en groepsaccommodaties dramatisch met 45% ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de druk bezette voorjaarsmaanden mei en juni  scoorden slecht met een daling van respectievelijk 63% en 38%. De stijging van 17% in het hoogseizoen maakte dit niet goed. De campings hadden in de zomermaanden 23% tot 37% meer overnachtingen. Per saldo daalde het aantal gasten over het afgelopen jaar met 14%. De campinggasten bleven gemiddeld wel langer. Daarom is de daling van het aantal overnachtingen van januari tot en met september beperkt gebleven met 4%.

Veel minder buitenlandse gasten

De bungalowparken zijn in het voorjaar door hetzelfde diepe dal in het voorjaar gegaan als de campings. De stijging in de zomermaanden voor de bungalowparken was beperkt: slechts 6% tot 17% meer overnachtingen. De daling tot en met september bedroeg maar liefst 6,5 miljoen overnachtingen (-19%). Met name de buitenlandse  gasten bleven weg (-44%). De goede vooruitzichten voor de kerstvakantie kan de schade nog beperken. 

Groepsverblijven zwaarst getroffen

De groepsaccommodaties zijn het zwaarst getroffen. Deze vakantieverblijven voor groepen zijn sinds maart in een lockdown omdat zij geen gezelschappen kunnen ontvangen. Met een dramatische daling van 70% tot aan juli en in de zomermaanden met 60% behoren zij tot de meest gedupeerde sector in Nederland.

  "Wij schatten in dat de bestedingen nog meer zijn gedaald dan het aantal overnachtingen in de verblijfsrecreatie. Buitenlandse gasten besteden meestal meer maar die zijn massaal in eigen land gebleven. De sluiting van de horeca op de recreatiebedrijven heeft een behoorlijke impact op de exploitatie van heel 2020. Voor de groepsaccommodaties rekenen we op steun zoals ook de horeca, de cultuur en evenementensector ontvangt”, besluit Dijks.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, omzet, gasten, overnachtingen, corona, crisis

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
23/02/21
Taxeren moet je aan een expert overlaten
In de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren van recreatie- en watersportbedrijven, is er veel veranderd in taxatieland. Taxaties en de taxateurs dienen in meerdere mate te voldoen aan allerlei wettelijke eisen alsmede aan voorwaarden van de banken.
22/02/21
EuroParcs Group nieuwe eigenaar van camping Schuilenburg en paviljoen Hindeloopen
EuroParcs heeft camping Schuilenburg en het badpaviljoen Hindeloopen overgenomen. De camping en het paviljoen liggen direct aan het IJsselmeer. Het is alweer de tweede overname van EuroParcs dit jaar. Eerder werd camping Oriëntal in Limburg overgenomen.
22/02/21
30.000 bezoekers voor online vakantiebeurzen van SVR
De eerste drie online vakantiebeurzen van de Stichting Vrije Recreatie hebben al 30.000 bezoekers getrokken.
22/02/21
Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector
In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.