Geplaatst op: 25-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

KHN vraagt om eenduidige uitspraken Kabinet

KHN vraagt om eenduidige uitspraken Kabinet
KHN boos omdat met de horeca gekeken wordt naar mogelijkheden voor heropening.

Na afloop van het vragenuur in de Kamer gaf minister De Jonge aan dat als de daling van het aantal besmettingen niet in een harder tempo doorzet, het ernaar uitziet dat de gedeeltelijke lockdown ook na half januari 2021 van kracht zal blijven. KHN vraagt de minister om eenduidigheid voor de ontwikkeling.

KHN is van mening dat deze uitspraak zorgt voor veel vragen en onrust in de sector omdat de eenduidigheid in het kabinetsbeleid ver te zoeken is, de reserves op zijn en er opnieuw geen perspectief wordt geboden. Dat hij in zijn rol als minister namens het kabinet deze uitspraak doet, terwijl andere collega’s van diverse ministeries samen met brancheverenigingen kijken naar mogelijkheden voor een verantwoorde heropening, zorgt voor verwarring. Dit terwijl het kabinet met één mond zou moeten spreken en vooral rust en duidelijkheid moet uitdragen.

Eenduidigheid in kabinet is ver te zoeken

Vorige week dinsdag deelden premier Rutte en minister De Jonge nog mee dat er wellicht verdere versoepelingen kunnen komen vanaf medio december en dat er op 8 december een nieuw afwegingsmoment volgt. 
Dit biedt uiteraard geen garantie op een snelle heropening van (delen van de) horeca, maar zoals premier Rutte zei: "er gloort licht aan het einde van de tunnel”.  Door met zijn uitspraken van vandaag een flink voorschot te nemen op de persconferentie van 8 december, maakt minister De Jonge het kabinetsbeleid ongeloofwaardig. Bovendien fietst hij collega’s in de wielen, aangezien er door andere ministeries keihard wordt gewerkt aan oplossingen die effectief zijn in virusbestrijding én tegelijkertijd de economische schade minimaliseren. Daarnaast zorgen dergelijke uitspraken voor grote onrust bij horecaondernemers; ze weten niet meer waar ze aan toe zijn. De ene week volgen er berichten die een sprankje hoop brengen, om vervolgens nog geen week later weer keihard onderuit gehaald te horen worden.

Willemsen: "het water staat ze aan de lippen"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Minister De Jonge laat keer op keer zien enkel en alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te kijken. Hiermee negeert hij alle sociale en economische aspecten volledig. De minister heeft blijkbaar geen idee welke impact deze uitspraken op horecaondernemers hebben; het water staat ze aan de lippen, ze zijn de wanhoop nabij. Het zou de minister sieren zich meer in te leven in de sector en de situatie waarin veel ondernemers zitten. In de horeca hebben wij minister De Jonge bijvoorbeeld tot nu toe nog niet gezien. Als er dan voorlopig geen perspectief inzit en dat ook het officiële kabinetsstandpunt is, dan moet het kabinet ook de volledige verantwoordelijkheid nemen en financieel zorgdragen voor ondernemers en werknemers die zo hard getroffen worden door de coronamaatregelen. En dat betekent dus een flink beter steunpakket dan nu. Wat wij nu zien, kunnen wij niet anders betitelen als onbehoorlijk bestuur.”
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, beleid, kabinet

CELTH
 





||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.
23/10/23
Forumdiscussie: Ensut Screw Up - Leisure in Stedelijke Gebiedsontwikkeling
Het Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT), Sweco en J2Leisure organiseerden met ondersteuning van CELTH en ABN AMRO een interessante paneldiscussie over leisure en stedelijke gebiedsontwikkeling.
09/10/23
NRIT interviews experts arbeidsmarkt en vakantieparken
Dinsdag 14 november 11.00 uur, Dubbelinterview NRIT Media met Jeffrey Belt (adjunct-directeur HISWA-RECRON) en Simone Romijn (Kenniscentrum CELTH) over de arbeidsmarkt en human capital. Woensdag 15 november 11.00 Dubbelinterview NRIT met Klaas van Erp en Jappe Eggink (Maas recreatie bedrijfsmakelaardij) over vakantieparken, trends en de kracht van vastgoed.
30/06/23
Sector tekent Hospitality Pact
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen. Vandaag lanceren zij het Hospitality Pact. Het doel van dit Pact is om met elkaar samen te werken aan duurzame oplossingen voor de arbeidsmarktuitdagingen van vandaag en morgen.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
23/03/23
Trendcongres 2023: Tourism Futures
Na de pandemie gaan we eindelijk weer live met het Trendcongres. Het team van NRIT heeft samen met de hogescholen een mooi programma gemaakt rond het thema Tourism Futures.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...