Geplaatst op: 23-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens

Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen. De van oorsprong Brabantse schilder Vincent Van Gogh staat daarbij centraal. Dat meldt het House of Leisure. De torens moeten jaarlijks 400 duizend bezoekers trekken.

Brabant is de geboorteprovincie van schilder Vincent Van Gogh.  Zo is VanGoghBrabant al jaren aan de weg aan het timmeren om de roots van de schilder bezoekbaar en beleefbaar te maken. 

Wat is het Van Gogh Homeland Experience?
De Van Gogh Homeland Experience bestaat uit een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park in Brabant dat zeven unieke vergezichten biedt op de geboortegrond – het Homeland – van Van Gogh. Het idee past bij de wens en behoefte om naast het Brabantbrede leisure aanbod een ‘derde park’ toe te voegen naast de twee grote parken, Efteling en Beekse Bergen van Libema.  

Het moeten zeven unieke torens worden met eigen specifieke kenmerken maar herkenbaar in gezamenlijkheid. 

Derde grote publiekstrekker

De ambitie om naast de Efteling en de Beekse Bergen een derde grote publiekstrekker in Brabant te realiseren, bestaat al enkele jaren en krijgt nu invulling. Initiatiefnemers Midpoint Brabant, Libéma, De Efteling, Breda University of Applied Sciences (BUAS) en House of Leisure staan aan de wieg van de nieuwe Stichting Van Gogh Homeland Experience. De nieuwe stichting werkt aan concrete plannen voor deze nieuwe recreatieve bestemming in Brabant, met de potentie om jaarlijks circa 400.000 gasten uit binnen- en buitenland te ontvangen.

Met de realisatie van de Van Gogh Homeland Experience willen de initiatiefnemers bereiken dat Brabant een volwaardige plek inneemt in de (inter)nationale Van Gogh destinaties en een bijdrage levert aan de thema’s van de provincie.

Spreiding en dus 7 torens

De initiatiefnemers kiezen bewust niet voor 1 locatie maar 7 verschillende locaties omdat ze inzetten op een breed participatiemodel dat uitnodigt tot lokale participatie, regionale betrokkenheid, gedeelde kosten en baten. Dit vraagt om een spreiding van het aanbod dat daarmee bijdraagt aan het ‘gespreid verleiden’ van bezoekers aan en in Brabant. 

Door de nieuwe realiteit – de anderhalve meter economie – zal de vraag naar binnenlandse reizen en lokale dagtochten toenemen. Nabijheid is voor de komende periode de sleutelfactor. Men zal de omgeving herontdekken en meer kiezen voor buitenbestemmingen. Van Gogh Homeland Experience speelt hier met een gespreid buiten aanbod op in. Maatschappelijke thema’s belichten

De torens belichten daarnaast  actuele maatschappelijke thema’s, de grote transitie-opgaven waar Brabant de komende decennia voor staat. Ingrijpende veranderingen in natuur en landschap zijn niet alleen van deze tijd. Ook Vincent was getuige van de transformatie van het Brabantse landschap als gevolg van de opkomende industrialisatie en schaalvergroting. Deze ontwikkelingen stelde hij aan de kaak in zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Met Van Gogh als (kritische) gids belichten de 7 torens opgaven van nu zoals landschapstransitie, klimaatadaptatie en energietransitie, de landbouwtransitie, duurzaamheid, circulaire economie en de natuur-, water- en milieukwaliteit. 

Voorzichtige reacties

Het idee verkeert nog in een verkennende fase. House of Leisure wil creatieve ‘labs’ inrichten gericht op de creatieve, artistieke en architectonische content. In het Brabants Dagblad wordt door natuurorganisaties voorzichtig gereageerd op de plannen. Voor hen is toerisme geen doel op zich en leent natuur zich niet voor massatoerisme. De plannenmakers willen het toerisme juist spreiden en gaan graag het gesprek aan. De focus ligt op het bevorderen van kwaliteitstoerisme en het verlengen van het verblijf van toeristen in Brabant. 
Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, cultuur, noord-brabant

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
13/01/21
Monitor bezoekersdrukte in de race voor internationale prijs
De Monitor Bezoekersdrukte Gelderland is uitgeroepen tot één van de finalisten in de c...
08/01/21
Drinkwaterbedrijf Oasen en Zuid-Holland maken nieuwe natuur
Provincie Zuid-Holland en drinkwaterbedrijf Oasen maken ruimte voor natuurontwikkeling in polder Nieuw-Lekkerland. Dit levert ook meer routes op voor fietsers.
08/01/21
Uitbreiding Hellingbos in Simpelveld
Gemeente Simpelveld heeft een perceel gekocht aan de Rolduckerweg, grenzend aan het hellingbos. De weide van 8.680 m2 wordt door natuurorganisatie IKL gevarieerd ingericht waardoor er een ecologisch interessant gebied ontstaat.
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
05/01/21
Frits van Bruggen vertrekt bij ANWB
De hoofddirecteur van de ANWB, Frits van Bruggen, heeft zijn vertrek aangekondigd. Per 1 april 2021 ...
05/01/21
KHN: overheid moet regie nemen in sneltesten en ventilatieoplossingen
De horeca ziet graag dat bij mogelijke versoepelingen na de lockdown de horecabedrijven weer open mogen. De brancheorganisatie KHN ziet daarin mogelijke oplossingen bij sneltesten op corona en betere ventilatie bij de horecabedrijven.