Geplaatst op: 23-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Werkbezoek koning bij Blijdorp

Onderzoek- en fokprogramma's sterk beperkt

Werkbezoek koning bij Blijdorp
Veel onderzoeks- en fokprogramma\'s zijn sterk afgeschaald.
Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag 23 november een werkbezoek gebracht aan Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.

Dierentuinen, natuurorganisaties en onderzoekers werken wereldwijd samen in internationale onderzoeks- en fokprogramma’s om dierenpopulaties gezond te houden. Dit doen zij onder meer door middel van het European Endangered Species Programme (EEP) van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Dierentuinen hebben hun inkomsten terug zien lopen als gevolg van sluitingen of beperkte bezoekmogelijkheden. Hierdoor hebben zij minder financiële mogelijkheden om te investeren in onderzoeks- en fokprogramma’s. Ook belemmeren reisbeperkingen het vervoer van dieren ten behoeve van fokprogramma’s.

Gesprek met bestuurders om langetermijnschade  te beperken

Tijdens een wandeling door de dierentuin bezocht Koning Willem-Alexander de verblijven van de kleine (rode) panda’s en de Aziatische olifanten. Diergaarde Blijdorp is voor deze dieren de coördinator van het EEP. In totaal neemt Diergaarde Blijdorp deel aan ruim 80 internationale fokprogramma’s waarvan het er vijf coördineert. Ook bezocht de Koning het natuurbehoudscentrum. In dit educatieve centrum wordt aandacht besteed aan de rol van dierentuinen bij het behoud van bedreigde soorten. De Koning sprak onder meer met verzorgers over de invloed van de coronapandemie op het behoud van bedreigde diersoorten, de ondersteuning van natuurbehoudsprojecten in de landen van herkomst en samenwerking van dierentuinen met natuurbehoudsorganisaties. Tot slot sprak Koning Willem-Alexander met enkele bestuurders van dierentuinen en de EAZA en onderzoekers over de impact van de coronapandemie op internationale onderzoeks- en fokprogramma’s van dierentuinen. Er werd onder meer gesproken over de internationale initiatieven die zijn ontstaan om langetermijnschade aan dierenwelzijn en natuurbehoud te voorkomen. Bij dit gesprek sloten diverse deelnemers aan via videoverbinding.

Trefwoorden: dierentuin, covid 19, corona, onderzoek, attractie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...