Geplaatst op: 14-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Belgen veel meer in eigen land op vakantie

Belgen veel meer in eigen land op vakantie
Belgen zijn deze zomer veel meer in eigen land op vakantie geweest. Dat meldt Toerisme Vlaanderen. Overall zijn Belgen deze zomer veel minder op vakantie geweest. Ook voor dit najaar en 2021 zijn de binnenlandse reisplannen van Belgen veel hoger dan normaal. Het aantal buitenlandse gasten heeft zich nog altijd niet hersteld. 

De maanden juli, augustus en september 2020 realiseerden Belgen veel meer overnachtingen in eigen land dan in 2019. Zo boekten de Belgen in september 2020 maar liefst 69% meer overnachtingen in eigen land dan in september 2019. In juli en augustus 2020 lag het aantal overnachtingen respectievelijk 37% en 27% hoger dan vorig jaar. 

60% ging niet op vakantie

Deze zomer is 60% van de Belgen niet op vakantie geweest. Van diegenen die er toch op uit trokken koos wel 30% voor een mooie reisplek in Vlaanderen. Daarmee was het Vlaams Gewest de belangrijkste bestemming deze zomer. Op dit moment geeft 50% van de Belgen aan geen reisplannen te hebben voor het najaar 2020. Van de andere helft is een derde ervan overtuigd dit jaar nog op reis te zullen gaan. Die reislustigen zijn veel meer dan in het najaar 2019 geïnteresseerd in een vakantie in eigen land. 

"Onze toeristische ondernemers gaan er alles aan doen om de Belgen ook in het najaar nog een deugddoende daguitstap of langere vakantie aan te bieden,” zegt CEO Peter De Wilde. "Vlaanderen heeft dan ook meer dan genoeg te bieden om van te blijven genieten, natuurlijk altijd en overal met respect voor de geldende veiligheidsregels.” 

Ruim eenderde (36%) van de Belgen geeft aan dat ze van plan is om in het najaar van 2020 en in 2021 in eigen land te reizen. 

Eigen land blijft populair

Uit onderzoek naar de reisintenties van de Belgen blijkt bovendien dat vakanties in eigen land ook in de toekomst populair blijven. Begin mei verklaarde 29% van de Belgen in de toekomst meer in eigen land te willen reizen. In september was dat cijfer gestegen tot 36%. Vooral groene bestemmingen en kleinschalige, rustiger gelegen logies blijven in trek.  

Inkomend toerisme nog zwaar in mineur

Wat de buitenlandse overnachtingen betreft, zijn de cijfers helaas veel minder rooskleurig. In september 2020 waren er 72% minder overnachtingen dan vorig jaar. Voornamelijk de kunststeden en toeristische regio’s die sterk afhankelijk zijn van buitenlands toerisme worden hier zwaar door getroffen.
Trefwoorden: vakanties, toerisme, België, belgen, Vlaanderen

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/01/21
Verkiezing Camping van het Jaar 2021
De ANWB heeft tijdens een online evenement de winnaars bekendgemaakt van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing 2021. Acht campings vielen in de prijzen. De prijs kan van invloed zijn na de forse populariteit van deze vorm van recreatie in 2020 door de coronacrisis. In de weging van de onderdelen is te zien wat consumenten verlangen van een type camping.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
15/01/21
Reisplannen naar Nederland op dieptepunt
Steeds minder buitenlanders plannen op korte termijn een reis naar Nederland. De reisintentie daalt met de groei van de coronabesmettingen. Korter van te voren boeken is nu de trend.
13/01/21
Eelke Horselenberg nieuwe directeur Stichting De Groene Koepel
Met ingang van 1 januari 2021 is Eelke Horselenberg de nieuwe directeur van Stichting de Groene Koep...
13/01/21
Monitor bezoekersdrukte in de race voor internationale prijs
De Monitor Bezoekersdrukte Gelderland is uitgeroepen tot één van de finalisten in de c...
12/01/21
Overgang KRAS aanbod naar TUI omgeving
De KRAS reizen zijn sinds 11 januari te vinden op TUI.nl. Tegelijkertijd is de mediacampagne gestart om de overgang wereldkundig te maken.
11/01/21
Bicycle Tourism Conference over boost in aanleg fietspaden
De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied? Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference.
08/01/21
CTO-functie in directie Roompot
Met de versterking van de trend naar digitalisering in de branche in 2020 willen veel bedrijven de IT-activiteiten beter verankeren. IT krijgt een vaste plek in de directie van parkengigant Roompot. Roel Hermens start op 1 februari 2021 als CTO bij Roompot.