Geplaatst op: 24-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helft minder passanten in binnensteden en winkelcentra

Helft minder passanten in binnensteden en winkelcentra
Thanks to Saad Sharif for sharing their work on Unsplash.
Meten is weten. Dat blijkt maar weer eens als we de drukte in de Nederlandse winkelcentra bezien. Zo op het eerste gezicht lijkt het als in het pre-coronatijdperk maar de cijfers van Locatus laten een heel ander beeld zien. Bovendien zijn de verschillen tussen de winkelcentra groot. En daar zijn diverse verklaringen voor.

Na de lockdown in maart daalde het aantal passanten in Nederlandse winkelstraten dramatisch tot net boven de 20%. Na de versoepelingen kwamen er geleidelijk meer mensen op straat tot zo’n 70% van normaal. Vanaf juli zien we weer een geleidelijke daling tot zo’n 50% in aantallen passanten. Grote verschillen tussen sectoren en winkelgebieden

Dat betekent niet dat alle sectoren van retail zijn getroffen. Zo deden bouwmarkten, supermarkten, woonwinkels en elektrowinkels hele goede zaken. Sectoren als horeca, kleding en schoenen lieten juist forse omzetdalingen zien. Daar hebben vooral binnensteden last van omdat zich daar juist retailsegmenten concentreren die het moeilijk hebben. Woonboulevards en winkelcentra voor dagelijkse boodschappen hebben zich juist goed hersteld. 

Van alle winkelgebieden zijn Centrum Maastricht, Centrum Zwolle, Centrum Enschede, Centrum Arnhem, Centrum Drachten, Centrum ’s Hertogenbosch, Centrum Tilburg, Centrum Roermond, Centrum Goes en Centrum Leeuwarden de 10 winkelgebieden die het meest getroffen zijn.

Wat verklaart de verschillen?

Toch zien we ook verschillen tussen op het oog dezelfde type binnensteden. Waar wordt dat door bepaald?
  1. Afhankelijkheid van internationaal toerisme: Steden die voor een deel afhankelijk zijn van internationaal toerisme worden harder geraakt dan andere steden. Simpelweg omdat het internationaal toerisme grotendeels tot stilstand is gekomen. Vandaar dat steden als Amsterdam, Utrecht of Maastricht het zwaarder hebben dan steden waar vooral bezoekers uit de eigen regio komen.
  2. Afhankelijkheid van werknemers: Omdat veel kantoorpersoneel nog thuis werkt, zijn winkelgebieden die het moeten hebben van forenzen sterker getroffen. Winkelcentra in woonomgevingen profiteren juist. 
  3. Veel meer internetaankopen: Omdat mensen drukte willen vermijden, nemen internetaankopen een grote vlucht. 
  4. Openbaar vervoer wordt beperkt gebruikt: Uit vrees voor besmetting maken veel minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. Steden die slecht met de auto of de fiets bereikbaar zijn merken dat direct. 
  5. Het aantal coronagevallen: Locatus ziet dat in regio’s waar het coronavirus hard heeft toegeslagen mensen voorzichtiger zijn. Zo zijn de aantallen passanten in noordelijke steden minder hard teruggelopen dan in Brabant en Limburg. 
Corona Impact Analyse
In de Corona Impact Analyse zijn alle winkelgebieden in Nederland (ca 2.500) beoordeeld op alle hierboven beschreven onderdelen en zo heeft elk winkelgebied een score gekregen in de Corona Impact en Recovery Index. Hoe hoger de score is die een winkelgebied krijgt, hoe beter een winkelgebied door deze crisis zal kunnen komen.
Link: https://locatus.com/blog/op-welk-van-de-winkelgebieden-in-nederland-is-de-impact-van-corona-het-grootst/?utm_medium=email
Topics:Retail
Trefwoorden: retail, toerisme, binnensteden, winkelcentra, winkelgebieden

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/10/20
Hoe laag was de bezettingsgraad van Nederlandse hotels de afgelopen periode?
Nederlandse hotels zijn bij lange na nog niet hersteld van de coronacrisis. Zowel de bezettingsgraad als de prijs liggen nog ver onder het niveau van 2019. De provincies doen het wel beter dan Amsterdam dat veel heeft te leiden van het ingestorte zakelijk en inkomend toerisme.
19/10/20
Exclusief voor leden
Steden zijn onderschatte factor in herstel biodiversiteit
Steden kunnen met haar afwisselende landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit.
18/10/20
Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt
De Nederlandse watersport- en recreatiesector loopt door de tweede lockdown 158 miljoen euro aan omzet mis. Dat gevoegd bij de schade van het voorjaar van 700 miljoen euro en de totale schade loopt bijna naar een miljard euro. Vooral de groepsaccommodaties en buitensportbedrijven worden hard geraakt.
18/10/20
Efteling bouwt speelbos
De Efteling ruilt de passieve bootjesmolen Polka Marina voor de kleintjes in voor een speelbos waar ze actief aan de slag kunnen.
18/10/20
TopParken nieuwe eigenaar camping de Hertshoorn
Camping de Hertshoorn in Garderen wordt overgenomen door TopParken en zal begin volgend jaar verder gaan onder de naam TopParken Resort Veluwe.
18/10/20
Voor 600 miljoen aan SGR-vouchers uitgegeven.
ANVR-reisbedrijven hebben tot nu toe voor zo’n 600 miljoen euro aan vouchers uitgegeven.
16/10/20
Landal in exploitatie futuristisch vakantiepark bij Bergeijk Forest Village
In Luyksgestel, bij Bergeijk, komt een hoogwaardig vakantiepark met 340 recreatiewoningen met centrumvoorzieningen.
16/10/20
Door fonds kan Limburgs Museum open blijven tijdens gedeeltelijke lockdown
Het fonds stelt 73.000 euro beschikbaar die het museum zal gebruiken om extra gastvrouwen en -heren in te zetten en de openingstijden te verruimen.