Geplaatst op: 18-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

20 reisorganisaties: stuur reiziger niet in quarantaine maar laat testen

Noodkreet uit Europese reisindustrie

20 reisorganisaties: stuur reiziger niet in quarantaine maar laat testen
Reissector staat op omvallen na 7 maanden crisis.
Al ruim 7 maanden ligt de reiswereld praktisch volledig stil en dreigt ontslag voor velen van de 27 miljoen Europeanen die werken in de reissector; waarvan ruim 20.000 in de Nederlandse reiswereld. Daarom doen nu meer dan 20 Europese reisbrancheorganisaties, luchthavens en airlines een dringend beroep op Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: ‘Vervang quarantainebeperkingen door een EU-testprotocol voor reizigers.’ Het probleem waar de reissector niet op ingaat, de testcapaciteit staat zwaar onder druk.
 
?Frank Oostdam: "We zijn één van de zwaarst getroffen sectoren, dus het is goed dat we dit als Europese reiswereld nu samen doen. Als ANVR vragen we al veel langer om meer eenduidige reisadviezen. Maar als het zo doorgaat, verliest 1 op de 3 mensen hun baan binnen onze sector en dat terwijl de consument niets liever zou doen dan op vakantie gaan; uiteraard met inachtneming van de juiste gezondheidsmaatregelen. Er moet iets gebeuren om de sector op gang te helpen."

Vallen 5.000 bedrijven om?

De Europese reiswereld, met meer dan 5.000 aangesloten bedrijven en hun werknemers, vragen in een open brief Von der Leyen met klem een einde te maken aan het aanhoudende gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen, aan de uiteenlopende reisbeperkingen en  een EU-testprotocol voor reizigers te ontwikkelen. "We dringen er dus bij u op aan om van deze kwestie een topprioriteit te maken en roepen u op om deze kwestie rechtstreeks met de staatshoofden en regeringsleiders te bespreken".

De reissector geeft aan dat alleen zo kan worden voorkomen dat veel reisprofessionals werkloos thuis komen te zitten, prachtige bedrijven failliet gaan, grenzen gesloten blijven, waardoor (zaken)reizigers worden beperkt en landen waarvan de economieën mede afhankelijk zijn van toerisme nog verder wegzakken.


Van der Leyen: geen extreme reisbeperkingen

De 20 Europese organisaties wijzen Von der Leyen er tevens op dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) landen adviseert geen extreme reisbeperkingen te hanteren als deze noch gebaseerd zijn op risico's, noch bewezen effectief zijn, omdat overdracht door de gemeenschap al aanwezig is. En dat is het geval in heel Europa.

De brief, ondertekend door vertegenwoordigers uit de hele toerisme- en reissector en hun werknemers van onder meer luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, spoorwegen, reisagenten, touroperators, hotels, campings, vakantieparken, taxibedrijven, verkeersbureaus eindigt met de noodkreet: "We hopen dat de EU ons niet in de steek laat".
Trefwoorden: reizen, quarantaine, test, covid 19, Europa, beleid

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Hotels mogen na 20.00 geen alcohol verkopen aan gasten
Op vrijdagmiddag is besloten door het kabinet dat hotels in Nederland geen alcohol mogen schenken en verkopen na 20.00. Dit mag ook niet via room service of andere diensten.
23/10/20
EU Green Week aanzet tot goed raamwerk maar landbouwbeleid niet innovatief genoeg
Terwijl vandaag de EU Green Week wordt afgesloten zijn Nederlandse natuurorganisaties verbaasd over het Europese beleid voor de boeren.
23/10/20
Pathé gaat ook bezorgen met Pathé Delivery
Pathé laat popcorn en andere bioscoopsnacks vanaf nu thuis bezorgen in samenwerking met Thuisbezorgd.nl onder de naam Pathé Delivery.
23/10/20
Derde overname van TopParken
En weer kondigt TopParken een overname op de Veluwe aan. Na eerder deze maand camping de Hertshoorn in Garderen te hebben overgenomen, wordt nu de koop van camping Berkenrode in Beekbergen aangekondigd. De camping wordt na de overname onderdeel van Recreatiepark Beekbergen, het bestaande vakantiepark van TopParken dat direct grenst aan camping Berkenrode.
23/10/20
Anderhalvemetersubsidie voor meer Friese ondernemers
Friese ondernemers hebben zo’n 200.000 euro aan subsidie van de provincie ontvangen voor maatregelen om hun bedrijf op de 1,5 metereconomie aan te passen. De provincie breidt de regeling nu uit naar meer sectoren door een uitbreiding van de lijst met SBI-codes. Er is nog 800.000 euro beschikbaar.
23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
22/10/20
Consument is pessimistisch maar niet zo erg als in maart
De stemming onder consumenten is in oktober 2020 iets verslechterd, meldt het CBS.