Geplaatst op: 16-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau

Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie? Dyflexis, ontwikkelaar van software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie van ruim 3.000 bedrijven zocht het uit. Zij namen vijf zogenaamde non-deskbranches onder de loep: productie & warehousing, recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn en horeca. 

Het algemene beeld is dat het totaal aantal gewerkte uren. Tussen week 8 (de week voor de eerste besmetting) en week 12 (de eerste volle week van de intelligente lockdown) is het totaal aantal uren met 30% gedaald. In week 15 komt het aantal uren tot een dieptepunt. Dit is de week waarin er in Nederland het minste aantal uren werd gedraaid. Hierna gaat het aantal uren echter weer klimmen. In week 27, de laatste ‘gewone’ werkweek voor de zomervakantie, is er zelfs een stijging waarneembaar van 6% vergeleken met week 8. Daarna gaat het aantal uren weer omlaag vanwege de start van de zomervakanties.

Recreatiebranche: herstel maar nog niet op niveau

De recreatiebranche is hard geraakt door de coronacrisis. Na de eerste besmetting in week 9 zakt hetaantal uren snel. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren zelfs met 64% gedaald. Het aantal uren komt vervolgens tot een dieptepunt in week 15, maar klimt daarna wel weer op. Het aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is het aantal uren alsnog met -4% gedaald.Horeca: hardst geraakte branche

De horeca is van alle onderzochte branches het hardst geraakt. Direct na week 9 keldert het aantal gewerkte uren fors. Tussen week 8 en week 12 is het aantal uren met 68% gedaald, de sterkste daling van alle branches. In week 12, waarin ook de horeca dicht ging, wordt het laag-ste aantal uren van dit jaar gedraaid. De branche heeft zich wat uren betreft ook nog niet hersteld. Het totaal aantal uren is vlak voor de zomervakantie nog niet terug op het niveau van voor de crisis: tussen week 8 en week 27 is er nog een daling van 18%.


Link: https://www.dyflexis.com/wp-content/uploads/2019/04/Gewerkte-uren-in-Nederland-Onderzoeksrapport-Dyflexis.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, arbeidsmarkt, werknemers

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/10/20
Recreatie Vakbeurs verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021
De aankomende editie van Recreatie Vakbeurs die gepland stond op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021.
21/10/20
46% meer boekingen voor bungalowparken in herfstvakantie 2020
Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar.
21/10/20
Boekingen voor reizen lopen weer terug: -61%
Met de nieuwe (reis)restricties en oplopende besmettingen in Europa raakt de vakantiemarkt weer dieper in het slop. Dat zien we ook aan de boekingen in de reisbranche die verder terugvallen.
21/10/20
Toverland annuleert Halloween Nights
Door continue negatieve berichtgeving in de media ziet Toverland zich gedwongen de Halloween Nights te annuleren.
21/10/20
Kosten opladen elektrische auto bij laadpaal moeten duidelijk zijn
Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het lade...
20/10/20
Combinatie virtuele rondleidingen en winactie voor attractieparken
Op vrijdag 30 oktober worden gratis virtuele Engelstalige rondleidingen georganiseerd door het kasteel van Bran (Dracula) in Roemenië, Warwick’s Haunted Castle in Engeland en Madame Tussauds Berlijn in Duitsland.
20/10/20
Operation Pandora klaar voor financiering
Operation Pandora, de next level, in escape rooms, wil via crowdfunding een deel van de investering voor het project ophalen. Operation Pandora is qua spektakel vergelijkbaar met de beleving van een moderne high-end attractie in een pretpark, maar dan vertaald naar een persoonlijk en meeslepend verhaal en een zéér realistische setting.
20/10/20
Tweede project voor EuroParcs in Oostenrijk en op shirt van Feyenoord
Voor EuroParcs is het een mooie week. De Apeldoornse vakantieparkenspecialist kondigt haar tweede vakantiepark in Oostenrijk aan en prijkt op het shirt van voetbalclub Feyenoord tijdens de Europa League wedstrijden en die van de KNVB-beker.