Geplaatst op: 10-09-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Corona dwingt Blijdorp tot reorganisatie

Corona dwingt Blijdorp tot reorganisatie
Diergaarde Blijdorp gaat vanwege de coronacrisis reorganiseren. Het personeelsbestand wordt met een kwart verminderd en het voor de crisis aangekondigde investeringsplan gaat grotendeels de ijskast in. De ingreep is volgens directeur Erik Zevenbergen noodzakelijk in het belang van de toekomst van de dierentuin, die in 2019 nog bijna 1,6 miljoen bezoekers ontving. Juist die bezoekers en de daarmee gepaard gaande omzet wordt door de COVID-19 pandemie gemist. Het zijn dan ook met name de aan bezoek gerelateerde functies die het zwaarst getroffen worden door de reorganisatie, die moet zorgen dat Blijdorp het jaarverlies van vele miljoenen euro’s kan overleven.

Op 8 maart presenteerde Diergaarde Blijdorp nog met trots en vertrouwen het Masterplan Blijdorp 2030, met veel aandacht voor de rol die de dierentuin wil en kan spelen op het gebied van natuurbehoud. De klimaatcrisis, enorme natuurrampen en een mede daardoor in rap tempo oplopend aantal bedreigde dier- en plantsoorten; dat vroeg een duidelijke ambitie om de mens dichter bij de natuur te brengen. Sinds de sluiting (op 16 maart) en de beperkte en gefaseerde heropening sinds 20 mei (met 40% van de normale capaciteit) is de focus noodgedwongen op lijfsbehoud komen te liggen.

"Het is duidelijk dat een ongekende crisis op het vlak van volksgezondheid, gekoppeld aan een sterke economische teruggang, ons dwingen onze plannen te herzien.” zegt directeur Erik Zevenbergen. "We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden. Dit terwijl alle kosten, die samenhangen met de verzorging van onze unieke dieren, planten en niet te vergeten de monumenten, gewoon door blijven gaan.”

Verlies van 150 miljoen euro voor Nederlandse dierentuinen

De aangekondigde steun vanuit de landelijke overheid, zo’n 39 miljoen voor ruim 50 grote en kleinere dierentuinen, is een welkome steun in de rug. Maar de Nederlandse dierentuinen schatten het verlies dat zij gezamenlijk in 2020 lijden op 150 miljoen euro. "We moeten daarom ook hopen dat de provinciale en lokale overheden ook kunnen en willen bijdragen aan een oplossing”, aldus Zevenbergen. Diergaarde Blijdorp vroeg al om steun van haar fans, de Blijdorperts, die al in grote getale geld doneerden, t-shirts kochten en abonnementen namen of verlengden. "Die betrokkenheid is echt fantastisch en een belangrijk hart onder de riem van onze medewerkers!” zegt Zevenbergen. Alle medewerkers van de Rotterdamse Diergaarde hebben de afgelopen maanden keihard doorgewerkt en op veel gebieden hun steentje bijgedragen om de kosten al waar mogelijk te verminderen en toch open te kunnen met passende Coronamaatregelen.

Pijnlijke ingreep in Rotterdamse diergaarde

De pijnlijke ingreep in de organisatie is nu noodzakelijk om de continuïteit van Diergaarde Blijdorp te waarborgen. ”We mogen er ook straks niet meer zomaar van uit gaan dat we 365 dagen per jaar open zijn en 1,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen”, aldus de directeur. Het verminderen van de vaste kosten en flexibilisering zijn dus het doel van de reorganisatie, waarbij naar verwachting zo’n kwart van de 180 arbeidsplaatsen zal verdwijnen. "Het afscheid van dierbare, hardwerkende en betrokken collega’s zal ons heel veel pijn doen.”

Het mag duidelijk zijn dat het Masterplan 2030 ook een flinke deuk oploopt. Toch zet Diergaarde Blijdorp haar ambities niet opzij: "We zullen op de korte termijn alleen projecten realiseren die volledig extern gefinancierd zijn. Onze onvoorwaardelijke inzet voor natuurbehoud wijkt niet, maar het mag duidelijk zijn dat lijfsbehoud op de korte termijn daarvoor cruciaal is.” zegt Zevenbergen. De diergaarde gaat door met het werven van de noodzakelijke steun in haar omgeving, onder andere via haar ‘Ik ben een Blijdorpert’-campagne.
Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, corona, crisis

||| Blogs |||

05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/10/20
Recreatie Vakbeurs verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021
De aankomende editie van Recreatie Vakbeurs die gepland stond op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021.
21/10/20
46% meer boekingen voor bungalowparken in herfstvakantie 2020
Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar.
21/10/20
Boekingen voor reizen lopen weer terug: -61%
Met de nieuwe (reis)restricties en oplopende besmettingen in Europa raakt de vakantiemarkt weer dieper in het slop. Dat zien we ook aan de boekingen in de reisbranche die verder terugvallen.
21/10/20
Toverland annuleert Halloween Nights
Door continue negatieve berichtgeving in de media ziet Toverland zich gedwongen de Halloween Nights te annuleren.
21/10/20
Kosten opladen elektrische auto bij laadpaal moeten duidelijk zijn
Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het lade...
20/10/20
Combinatie virtuele rondleidingen en winactie voor attractieparken
Op vrijdag 30 oktober worden gratis virtuele Engelstalige rondleidingen georganiseerd door het kasteel van Bran (Dracula) in Roemenië, Warwick’s Haunted Castle in Engeland en Madame Tussauds Berlijn in Duitsland.
20/10/20
Operation Pandora klaar voor financiering
Operation Pandora, de next level, in escape rooms, wil via crowdfunding een deel van de investering voor het project ophalen. Operation Pandora is qua spektakel vergelijkbaar met de beleving van een moderne high-end attractie in een pretpark, maar dan vertaald naar een persoonlijk en meeslepend verhaal en een zéér realistische setting.
20/10/20
Tweede project voor EuroParcs in Oostenrijk en op shirt van Feyenoord
Voor EuroParcs is het een mooie week. De Apeldoornse vakantieparkenspecialist kondigt haar tweede vakantiepark in Oostenrijk aan en prijkt op het shirt van voetbalclub Feyenoord tijdens de Europa League wedstrijden en die van de KNVB-beker.