Geplaatst op: 08-09-2020
Auteur: Ton Vermeulen
Redactie

ANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun voor reisvoucherbank

ANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun voor reisvoucherbank
Afbeelding van Thanks for your Like via Pixabay
Morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer over de toeristische sector. Het is een regulier Algemeen Overleg. Belangrijkste agendapunt is de steun aan reisgarantiefondsen alhoewel ook andere toerismegerelateerde onderwerpen aan de orde kunnen komen. ANVR heeft afgelopen week een brief gestuurd aan de leden van het AO en nogmaals aandacht gevraagd voor de dramatische situatie in de reissector. Concreet wil ANVR dat er een voucherbank komt waar reisbedrijven geld kunnen lenen om de vouchers in contante waarde voor de klant om te kunnen zetten. Verder wil ANVR dat er eenduidige Europese reisadviezen komen. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Natuurlijk zijn wij blij met het 3e steunpakket, maar alleen daarmee redden we het niet. Ook wij ontkomen uiteraard niet aan forse reorganisaties en afslanking van bedrijven, maar we weten ook dat de consument -zodra het weer kan- dolgraag op vakantie wil. Perspectief is er zeker, maar eerst moeten we door deze moeilijke periode." Reisbrancheorganisatie ANVR ondersteunt de brief die Gastvrij Nederland heeft gestuurd, maar vraagt aandacht van de commissie voor drie reisbranche-specifieke onderwerpen.

Eenduidige Europese Reisadviezen

De ANVR pleit ervoor dat het kabinet er in Europees verband werk van maakt om te komen tot eenduidige reisadviezen. Op dit moment ontbreekt het aan coördinatie op Europees niveau bij het geleidelijk opheffen of juist invoeren van reisbeperkingen. Oostdam: "Hoe kan het gebeuren dat Nederlanders worden geëvacueerd vanuit gebieden,  bijvoorbeeld Kroatië, waar andere EU-burgers op hetzelfde moment heen worden gebracht? Ook Duitsers kunnen naar Turkse kusten, terwijl dit voor Nederlandse touroperators onmogelijk is. Voor de reissector is dit dramatisch, niet werkbaar en niet uit te leggen. Oostdam vervolgt: "En net als onze Engelse en Duitse collega's pleiten wij ook voor een meer gedifferentieerde aanpak als het gaat om bestemmingen buiten de EU. Beoordeel deze op individuele basis."

Aanpassing TVL-regels

Als tweede vraagt de reissector de staatssecretaris de 'weeffout', zoals de ANVR het noemt, in de TVL-regels te herzien. Reisbemiddelaars komen nu namelijk, door hun afwijkende btw-opgave voor veel minder hulp in aanmerking dan waar andere bedrijven recht op hebben. Reisbemiddelaars hebben baat bij een voor hun vergelijkbare regeling. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie om het groeiend aantal zelfstandige reisagenten, de zzp-ers van de reissector, ook de steun te geven die zij verdienen.   

Voucherbank

De derde vraag, aldus ANVR, is steun voor de ontwikkeling van een zgn. 'Voucherbank'. Zoals bekend heeft de overheid een lening gegeven aan SGR om de uitgifte van vouchers te kunnen garanderen. Nu veel bestemmingen nog steeds niet kunnen worden bereisd, kunnen de vouchers niet worden besteed en loopt de branche het risico de vouchers te moeten gaan terugbetalen. Dit is desastreus voor de branche.

SGR en ANVR hebben daarom een plan ontwikkeld waarbij de aangesloten reisbedrijven geld kunnen lenen via een voucherbank. Klanten kunnen dan hun reisvoucher omwisselen voor geld, waarbij de voucher wordt omgezet in een lening van het reisbedrijf bij de overheid. Met deze overheidslening en de terugbetaling daarvan in een aantal jaren kan een groot deel van de sector worden gered.  
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, steun, garantiefondsen, vouchers

||| Blogs |||

28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Europa wil wel belasting heffen op kerosine
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie wil dat Europa vergaande maatregelen neemt om het klimaat te beschermen.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
14/09/20
Greenpeace naar rechter voor aanvechten staatssteun aan vervuiler KLM
Als eerste stap heeft Greenpeace vandaag de overheid formeel op de hoogte gesteld. “Het kabinet verzaakt om harde afspraken te maken met KLM over het tegengaan van de vervuiling”, aldus Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace.
13/09/20
Bijna 12.000 handtekeningen voor eenduidiger reisadviezen
De reisbranche heeft vrijdag meer van 10.000 handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin wordt gevraagd om meer genuanceerde en heldere reisadviezen.
10/09/20
ANVR dagvaardt luchtvaartmaatschappijen om uitblijven restituties
ANVR gaat Air Maroc voor de rechter slepen omdat zij niet-uitgevoerde vluchten niet terugbetalen. Ook andere luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de wet houden op dit punt heeft ANVR in het vizier.
09/09/20
70% minder medische hulpvragen van reizigers zomer 2020
Door COVID-19 en de onzekere reisadviezen kozen meer mensen voor een vakantie in eigen land in plaat...
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.